Hirdetés

Fehér és étcsokival töltött gombóc

Hozzávalók

16
db gombóchoz
+

A tésztához

700 g burgonya (tisztítva)
1 csipet só
10 g vaj
200 g liszt
1 db tojás

A nyújtáshoz

liszt

A morzsához

200 g zsemlemorzsa
40 g cukor
30 g vaj

A csokiöntethez

60 g vaj
50 ml víz
25 g kakaópor
60 g porcukor

A cukros tejfölhöz

300 ml tejföl
50 g porcukor

A töltelékhez

100 g fehér csoki
100 g étcsoki

A tálaláshoz

1 db lime reszelt héja
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:

Hirdetés

Fehér és étcsokival töltött gombóc

A gombócot bárhogy lehet variálni. Legyen akár édes vagy sós. Lekváros, kakaós, túrós, vagy akár dupla csokis egyszerre. És a retró csokiöntetet már nem is számolom.
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

16
db gombóchoz
+

A tésztához

700 g burgonya (tisztítva)
1 csipet só
10 g vaj
200 g liszt
1 db tojás

A nyújtáshoz

liszt

A morzsához

200 g zsemlemorzsa
40 g cukor
30 g vaj

A csokiöntethez

60 g vaj
50 ml víz
25 g kakaópor
60 g porcukor

A cukros tejfölhöz

300 ml tejföl
50 g porcukor

A töltelékhez

100 g fehér csoki
100 g étcsoki

A tálaláshoz

1 db lime reszelt héja
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:


Hirdetés

A fehér és étcsokival töltött gombóc elkészítéséhez a tésztához a tisztított, felkockázott burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük, majd pár percet hagyjuk, hogy kigőzölögjön. Egy krumplinyomón áttörjük, hozzáadjuk a sót, a puha vajat, a lisztet és a tojást, majd az egészet alaposan eldolgozzuk. Ha nagyon ragacsos lenne a tészta, 1-2 kanál liszttel korrigáljuk azt. Hagyjuk 20 percet pihenni.

Míg pihennek a gombócok, egy száraz, közepesen forró serpenyőben aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát. Ha megpirult, lehúzzuk a tűzről, majd hozzákeverjük a cukrot és a vajat.

Az öntethez egy gyorsforralóban összekeverjük a vajat, a vizet, a kakaóport és a porcukrot, majd az egészet közepes lángon összemelegítjük, és tálalásig félretesszük. Ha kell, rámelegítünk. A tejfölt alaposan kikeverjük a cukorral.

Enyhén lisztezett felületen 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, és egy kb. 10 cm átmérőjű pogácsaszaggató segítségével szabályos köröket vágunk belőle. Minden kis kör közepére teszünk egy kocka fehér és egy kocka étcsokoládét, majd összecsípkedjük a tészta széleit, és szép gömbbé formázzuk. Enyhén sós, gyöngyöző vízben 4-5 perc alatt készre főzzük a gombócokat.  

A megfőtt gombócokat meghempergetjük a zsemlemorzsában, és már tálalhatunk is. A tányér aljára kanalazunk az öntetből, rárakjuk a gombócokat, habzsákból vagy kanállal teszünk a tejfölből is a gombócok mellé, és frissen reszelt lime-héjjal díszítjük.

Fehér és étcsokival töltött gombóc
Fehér és étcsokival töltött gombóc

Elkészítési idő: 40 perc

Ha tetszett a fehér és étcsokival töltött gombóc receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Még több gombóc:

Diós-szilvás gombóc fahéjmártással
Vegán túrógombóc

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?