Hozzávalók
A tésztához
- 700 g burgonya (tisztítva)
- 1 csipet só
- 10 g vaj
- 200 g liszt
- 1 db tojás
A nyújtáshoz
- liszt
A morzsához
- 200 g zsemlemorzsa
- 40 g cukor
- 30 g vaj
A csokiöntethez
- 60 g vaj
- 50 ml víz
- 25 g kakaópor
- 60 g porcukor
A cukros tejfölhöz
- 300 ml tejföl
- 50 g porcukor
A töltelékhez
- 100 g fehér csoki
- 100 g étcsoki
A tálaláshoz
- 1 db lime reszelt héja
Hozzávalók
A tésztához
- 700 g burgonya (tisztítva)
- 1 csipet só
- 10 g vaj
- 200 g liszt
- 1 db tojás
A nyújtáshoz
- liszt
A morzsához
- 200 g zsemlemorzsa
- 40 g cukor
- 30 g vaj
A csokiöntethez
- 60 g vaj
- 50 ml víz
- 25 g kakaópor
- 60 g porcukor
A cukros tejfölhöz
- 300 ml tejföl
- 50 g porcukor
A töltelékhez
- 100 g fehér csoki
- 100 g étcsoki
A tálaláshoz
- 1 db lime reszelt héja
A fehér és étcsokival töltött gombóc elkészítéséhez a tésztához a tisztított, felkockázott burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük, majd pár percet hagyjuk, hogy kigőzölögjön. Egy krumplinyomón áttörjük, hozzáadjuk a sót, a puha vajat, a lisztet és a tojást, majd az egészet alaposan eldolgozzuk. Ha nagyon ragacsos lenne a tészta, 1-2 kanál liszttel korrigáljuk azt. Hagyjuk 20 percet pihenni.
Míg pihennek a gombócok, egy száraz, közepesen forró serpenyőben aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát. Ha megpirult, lehúzzuk a tűzről, majd hozzákeverjük a cukrot és a vajat.
Az öntethez egy gyorsforralóban összekeverjük a vajat, a vizet, a kakaóport és a porcukrot, majd az egészet közepes lángon összemelegítjük, és tálalásig félretesszük. Ha kell, rámelegítünk. A tejfölt alaposan kikeverjük a cukorral.
Enyhén lisztezett felületen 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, és egy kb. 10 cm átmérőjű pogácsaszaggató segítségével szabályos köröket vágunk belőle. Minden kis kör közepére teszünk egy kocka fehér és egy kocka étcsokoládét, majd összecsípkedjük a tészta széleit, és szép gömbbé formázzuk. Enyhén sós, gyöngyöző vízben 4-5 perc alatt készre főzzük a gombócokat.
A megfőtt gombócokat meghempergetjük a zsemlemorzsában, és már tálalhatunk is. A tányér aljára kanalazunk az öntetből, rárakjuk a gombócokat, habzsákból vagy kanállal teszünk a tejfölből is a gombócok mellé, és frissen reszelt lime-héjjal díszítjük.
Elkészítési idő: 40 perc
Ha tetszett a fehér és étcsokival töltött gombóc receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!