Hozzávalók
A tésztához
- 1 kg burgonya
- 300 g búzaliszt
- 1 csipet só
- 1 ek búzadara
- 30 g sertészsír
- 1 db tojás
A töltelékhez
- 7 - 8 db sárgabarack
A morzsához
- 30 g vaj
- 200 g zsemlemorzsa
- 50 g porcukor
Hozzávalók
A tésztához
- 1 kg burgonya
- 300 g búzaliszt
- 1 csipet só
- 1 ek búzadara
- 30 g sertészsír
- 1 db tojás
A töltelékhez
- 7 - 8 db sárgabarack
A morzsához
- 30 g vaj
- 200 g zsemlemorzsa
- 50 g porcukor
A burgonyákat kockákra vágva, sós vízben megfőzzük, majd krumplinyomóval áttörjük és hagyjuk kihűlni. Hozzágyúrjuk a lisztet, a búzadarát, a zsírt, a sót és a tojást. Összegyúrjuk a tésztát, majd lisztezett deszkára borítjuk, és kb. fél cm vastagra nyújtjuk.
Nagyjából 5 x 5 cm-es négyzetekre szeleteljük, mindegyik közepébe rakunk egy fél (vagy ha nagyobb barackunk van, akkor egy negyed) barackot. Gombócokat formázunk belőlük, és enyhén sós, forró vízben kifőzzük őket. Amikor feljöttek a felszínre, még 2-3 percig főzni kell, hogy tökéletes legyen.
A morzsához a vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, rászórjuk a zsemlemorzsát, és megpirítjuk. Mikor kész vagyunk, belekeverjük a porcukrot és a kifőtt gombócokat ebbe a keverékbe forgatjuk. Cukorral elkevert tejföllel a legfinomabb.
Ha tetszett a barackos gombóc receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!