Fantasztikus desszertek

Farsangiszalagosfánk

Farsangi szalagos fánk

Hozzávalók
300 ml
tej
30 g
friss élesztő
500 g
finomliszt + a nyújtáshoz
30 g
porcukor
1 csipet
50 g
szoba-hőmérsékletű vaj
5 ml
sötét rum
5 db
tojássárgája
bő olaj a sütéshez
A tálaláshoz
2 ek
porcukor
200 g
baracklekvár

Elkészítés

A farsangi szalagos fánk elkészítéséhez először langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk 10 perc alatt felfutni. 

A lisztet egy tálba tesszük a cukorral, egy csipet sóval és a puha vajjal, majd ráöntjük a tejes-élesztős mixet és a rumot, hozzáadjuk a tojássárgájákat, és egy robotgéppel nagyon alaposan kidagasztjuk kb. 10 perc alatt. Lefóliázzuk, és 40-45 percig meleg helyen kelesztjük. 

Liszttel megszórt nyújtódeszkán 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és egy 8-10 cm átmérőjű pohárral vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Lisztezett felületre tesszük, vagy a deszkán hagyjuk, letakarjuk és újabb 20 percig kelesztjük. 

Ezután 160-170 fokra melegített olajban, fedővel letakarva 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük az egyik oldalukat, majd megfordítjuk és a másik oldalukkal is így teszünk, de már fedő nélkül. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, és porcukorral megszórva, a lekvárral együtt tálaljuk.

farsangi-szalagos-fank
Farsangi szalagos fánk (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 35-40 perc
  • Kelesztési idő: 60-65 perc
  • Sütési idő: 3-4 perc (adagonként)

A fánkkal nehéz betelni, hiszen egy nagyon sokoldalú sütemény, amit millió dolgal megtölthetünk, leönthetünk vagy bekenhetünk, nem beszélve az elkészítésmódjáról, ami szintén rengetegféle lehet. Ha megszédít titeket a bőség zavara, akkor ezeket a klasszikus recepteket ajánljuk figyelmetekbe:

Klasszikus farsangi fánk

Házi vaníliakrémmel töltött fánk

Csokis eclair fánk, színes kivitelben

www.streetkitchen.hu

Pihepuha, habkönnyű fánkok, amiket a legjobb baracklekvárral és egy kevés porcukorral meghintve eszegetni. Készülj fel, hogy egy tuti nem lesz elég belőle! :)

Hozzávalók

10 db-hoz
300 ml
tej
30 g
friss élesztő
500 g
finomliszt + a nyújtáshoz
30 g
porcukor
1 csipet
50 g
szoba-hőmérsékletű vaj
5 ml
sötét rum
5 db
tojássárgája
bő olaj a sütéshez
A tálaláshoz
2 ek
porcukor
200 g
baracklekvár

A farsangi szalagos fánk elkészítéséhez először langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk 10 perc alatt felfutni. 

A lisztet egy tálba tesszük a cukorral, egy csipet sóval és a puha vajjal, majd ráöntjük a tejes-élesztős mixet és a rumot, hozzáadjuk a tojássárgájákat, és egy robotgéppel nagyon alaposan kidagasztjuk kb. 10 perc alatt. Lefóliázzuk, és 40-45 percig meleg helyen kelesztjük. 

Liszttel megszórt nyújtódeszkán 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és egy 8-10 cm átmérőjű pohárral vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Lisztezett felületre tesszük, vagy a deszkán hagyjuk, letakarjuk és újabb 20 percig kelesztjük. 

Ezután 160-170 fokra melegített olajban, fedővel letakarva 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük az egyik oldalukat, majd megfordítjuk és a másik oldalukkal is így teszünk, de már fedő nélkül. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, és porcukorral megszórva, a lekvárral együtt tálaljuk.

farsangi-szalagos-fank
Farsangi szalagos fánk (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 35-40 perc
  • Kelesztési idő: 60-65 perc
  • Sütési idő: 3-4 perc (adagonként)

A fánkkal nehéz betelni, hiszen egy nagyon sokoldalú sütemény, amit millió dolgal megtölthetünk, leönthetünk vagy bekenhetünk, nem beszélve az elkészítésmódjáról, ami szintén rengetegféle lehet. Ha megszédít titeket a bőség zavara, akkor ezeket a klasszikus recepteket ajánljuk figyelmetekbe:

Klasszikus farsangi fánk

Házi vaníliakrémmel töltött fánk

Csokis eclair fánk, színes kivitelben

Ha tetszett a Farsangi szalagos fánk receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept