A fantasztikus desszertek támogatója a
Hozzávalók
A tésztához
- 100 g vaj
- 100 ml víz
- 100 ml tej
- 1 ek cukor
- 1 tk só
- 120 g liszt
- 160 g tojás (kb 3 db)
A krémhez
- 3 db tojássárgája
- 100 g cukor
- 250 ml tej
- 50 ml tej a keményítőhöz
- 30 g kakaópor
- 20 g keményítő
- 100 g étcsokoládé
- 150 ml habtejszín
A színes tetőkhöz
zöld
- ½ tk matcha teapor
- 30 g porcukor
- víz
sárga
- ½ tk kurkuma por
- 30 g porcukor
- víz
ciklámen
- ½ tk céklapor
- 30 g porcukor
- víz
A fantasztikus desszertek támogatója a
A fantasztikus desszertek támogatója a
Hozzávalók
A tésztához
- 100 g vaj
- 100 ml víz
- 100 ml tej
- 1 ek cukor
- 1 tk só
- 120 g liszt
- 160 g tojás (kb 3 db)
A krémhez
- 3 db tojássárgája
- 100 g cukor
- 250 ml tej
- 50 ml tej a keményítőhöz
- 30 g kakaópor
- 20 g keményítő
- 100 g étcsokoládé
- 150 ml habtejszín
A színes tetőkhöz
zöld
- ½ tk matcha teapor
- 30 g porcukor
- víz
sárga
- ½ tk kurkuma por
- 30 g porcukor
- víz
ciklámen
- ½ tk céklapor
- 30 g porcukor
- víz
Felforraljuk a vajat a vízzel, a tejjel, a sóval és a cukorral – akkor jó, amikor már folyamatosan bugyog. Amikor felforrt, akkor hozzáadjuk az átszitált lisztet és addig keverjük, amíg el nem válik az edény falától. Áttesszük egy másik tálba és robotgéppel elkezdjük szétverni a tésztát, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és addig dolgozzuk a géppel, amíg szép, egynemű, krémes tésztát kapunk. Fontos, hogy ne egyszerre tegyük bele a tojásokat, mert folyós lesz a masszánk. A tésztát 1 órán át pihentetjük, majd csillagcsöves habzsákba tesszük és sütőpapírral bélelt tepsire kb. 8 cm hosszúságú csíkokat nyomunk egymástól picit távolabb, mert az égetett tészta sülés közben megnő. Az égetett tésztának jót tesz, ha a sütés közben kap egy kis gőzt. Ha van olyan sütőnk, amiben van gőzfunkció, érdemes ezt használni, ha nincsen, akkor a sütő aljába1 dl vizet öntünk, amiből gőz keletkezik, így is elérjhetük, hogy a tésztánk megemelkedjen és laza állagú legyen. 190 fokon 15 percig sütjük, majd 150 fokon további 15 percig, végül kikapcsoljuk a sütőt, kitámasztjuk egy fakanállal és még 10 percig pihentetjük a meleg sütőtérben.
A krémhez elkeverjük a keményítőt és a kakaóport egy kicsi tejjel. Hozzáadjuk a maradék tejet a tojássárgájával kikevert cukorhoz, és feltesszük forrni. Amikor felforrt, hozzáadjuk az étcsokit és kézi habverővel addig keverjük, amíg feloldódik. Hozzáöntjük a keményítős, kakaóporos tejet, majd közepesen lángon, folytonos kevergetés mellett besűrítjük. Kihűtjük. A tejszínt habbá verjük, és két részletben hozzáadjuk a kihűlt főzött krémhez. A kihűlt fánkokat lapjával félbevágjuk és megtöltjük a főzött csokikrémmel.
A színes kalapokhoz a megfelelő porokat és a porcukrot annyi vízzel keverjük ki, hogy sűrű, de kenhető masszát kapjunk. Evőkanál segítségével felvisszük az eclair fánkok tetejére és aszalt gyümölcsökkel, magokkal, szórócukrokkal díszítjük, majd hagyjuk megszilárdulni.