A házi vaníliakrémmel töltött fánk elkészítéséhez fontos, hogy az alapanyagok szoba-hőmérsékletűek legyenek, és a liszt legyen átszitálva.
Egy csipet cukrot beleszórunk a langyos tejbe, majd belemorzsoljuk az élesztőt és a kimért lisztből egy evőkanálnyit. Hagyjuk 10-15 perc alatt felfutni. A lisztet egy tálba tesszük a maradék porcukorral, a sóval és a vajjal, majd ráöntjük az élesztős mixet, a rumot és a tojássárgáját, ezután robotgéppel nagyon alaposan kidagasztjuk. Lefóliázzuk, és 30-45 percig meleg helyen kelesztjük.
Liszttel meghintett nyújtódeszkán 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és egy kb. 12 cm átmérőjű pohárral, kiszúróval vagy tálalógyűrűvel kiszaggatjuk. Lisztezett felületen letakarjuk a fánkokat, és hagyjuk 20 percig pihenni.
Forró, 170-180 fokos olajban, fedő alatt 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldalával is így teszünk, de már fedő nélkül. Végül a fánkot hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
A vaníliakrémhez a cukrot, a sót és a tojássárgáját habosra keverjük a kikapart vaníliamaggal, majd hozzákeverjük a keményítőt. Jöhet a tejszín apránként adagolva, folyamatosan elkeverve egy habverővel. Közepes lángon (folyamatosan keverve a habverővel!) addig melegítjük, amíg egy nagyon sűrű krémet kapunk, és azonnal levesszük a tűzről, nehogy kicsapódjon a tejszínből a zsír vagy a tojás (ha így történne, megmenthetjük úgy, hogy leöntjük a zsiradékot, majd lehűtés után botmixerrel összezúzzuk).
Hűtőben teljesen hidegre hűtjük a krémet, majd egy botmixerrel átmegyünk rajta, hogy minél szebb állagot érjünk el. A vaníliakrémet fánktöltő csöves habzsákba töltjük, majd a fánk oldalába szúrva megtöltjük őket kb. 2 evőkanálnyi mennyiséggel. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Elkészítési idő: 130-140 perc