Fantasztikus desszertek

Házivaníliakrémmeltöltöttfánk

Házi vaníliakrémmel töltött fánk

Hozzávalók
A tésztához
40 g
porcukor
300 ml
tej
30 g
friss élesztő
500 g
liszt
1 csipet
50 g
szoba-hőmérsékletű vaj
5 ml
sötét rum
5 db
tojássárgája
kb. 1 l olaj a sütéshez
A vaníliakrémhez
150 g
cukor
1 csipet
8 db
tojássárgája
1 db
vaníliarúd
2 ek
keményítő
A tálaláshoz
porcukor ízlés szerint
600 ml
habtejszín
(30%)

Elkészítés

A házi vaníliakrémmel töltött fánk elkészítéséhez fontos, hogy az alapanyagok szoba-hőmérsékletűek legyenek, és a liszt legyen átszitálva.

Egy csipet cukrot beleszórunk a langyos tejbe, majd belemorzsoljuk az élesztőt és a kimért lisztből egy evőkanálnyit. Hagyjuk 10-15 perc alatt felfutni. A lisztet egy tálba tesszük a maradék porcukorral, a sóval és a vajjal, majd ráöntjük az élesztős mixet, a rumot és a tojássárgáját, ezután robotgéppel nagyon alaposan kidagasztjuk. Lefóliázzuk, és 30-45 percig meleg helyen kelesztjük.

Liszttel meghintett nyújtódeszkán 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és egy kb. 12 cm átmérőjű pohárral, kiszúróval vagy tálalógyűrűvel kiszaggatjuk. Lisztezett felületen letakarjuk a fánkokat, és hagyjuk 20 percig pihenni.

Forró, 170-180 fokos olajban, fedő alatt 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldalával is így teszünk, de már fedő nélkül. Végül a fánkot hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.

A vaníliakrémhez a cukrot, a sót és a tojássárgáját habosra keverjük a kikapart vaníliamaggal, majd hozzákeverjük a keményítőt. Jöhet a tejszín apránként adagolva, folyamatosan elkeverve egy habverővel. Közepes lángon (folyamatosan keverve a habverővel!) addig melegítjük, amíg egy nagyon sűrű krémet kapunk, és azonnal levesszük a tűzről, nehogy kicsapódjon a tejszínből a zsír vagy a tojás (ha így történne, megmenthetjük úgy, hogy leöntjük a zsiradékot, majd lehűtés után botmixerrel összezúzzuk).

Hűtőben teljesen hidegre hűtjük a krémet, majd egy botmixerrel átmegyünk rajta, hogy minél szebb állagot érjünk el. A vaníliakrémet fánktöltő csöves habzsákba töltjük, majd a fánk oldalába szúrva megtöltjük őket kb. 2 evőkanálnyi mennyiséggel. Porcukorral meghintve tálaljuk.

házi vaníliakrémmel töltött fánk
Házi vaníliakrémmel töltött fánk

Elkészítési idő: 130-140 perc

Még több fánk:

Szalagos fánk
Bécsi fánk
Apácafingocska vaníliakrémmel

www.streetkitchen.hu

Ha megkóstolod ezt a házi vaníliakrémmel töltött fánkot, soha életedben nem akarsz boltit enni többet, nemcsak farsangkor, de máskor se!

Hozzávalók

14 - 16 darabhoz
A tésztához
40 g
porcukor
300 ml
tej
30 g
friss élesztő
500 g
liszt
1 csipet
50 g
szoba-hőmérsékletű vaj
5 ml
sötét rum
5 db
tojássárgája
kb. 1 l olaj a sütéshez
A vaníliakrémhez
150 g
cukor
1 csipet
8 db
tojássárgája
1 db
vaníliarúd
2 ek
keményítő
A tálaláshoz
porcukor ízlés szerint
600 ml
habtejszín
(30%)

A házi vaníliakrémmel töltött fánk elkészítéséhez fontos, hogy az alapanyagok szoba-hőmérsékletűek legyenek, és a liszt legyen átszitálva.

Egy csipet cukrot beleszórunk a langyos tejbe, majd belemorzsoljuk az élesztőt és a kimért lisztből egy evőkanálnyit. Hagyjuk 10-15 perc alatt felfutni. A lisztet egy tálba tesszük a maradék porcukorral, a sóval és a vajjal, majd ráöntjük az élesztős mixet, a rumot és a tojássárgáját, ezután robotgéppel nagyon alaposan kidagasztjuk. Lefóliázzuk, és 30-45 percig meleg helyen kelesztjük.

Liszttel meghintett nyújtódeszkán 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és egy kb. 12 cm átmérőjű pohárral, kiszúróval vagy tálalógyűrűvel kiszaggatjuk. Lisztezett felületen letakarjuk a fánkokat, és hagyjuk 20 percig pihenni.

Forró, 170-180 fokos olajban, fedő alatt 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldalával is így teszünk, de már fedő nélkül. Végül a fánkot hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.

A vaníliakrémhez a cukrot, a sót és a tojássárgáját habosra keverjük a kikapart vaníliamaggal, majd hozzákeverjük a keményítőt. Jöhet a tejszín apránként adagolva, folyamatosan elkeverve egy habverővel. Közepes lángon (folyamatosan keverve a habverővel!) addig melegítjük, amíg egy nagyon sűrű krémet kapunk, és azonnal levesszük a tűzről, nehogy kicsapódjon a tejszínből a zsír vagy a tojás (ha így történne, megmenthetjük úgy, hogy leöntjük a zsiradékot, majd lehűtés után botmixerrel összezúzzuk).

Hűtőben teljesen hidegre hűtjük a krémet, majd egy botmixerrel átmegyünk rajta, hogy minél szebb állagot érjünk el. A vaníliakrémet fánktöltő csöves habzsákba töltjük, majd a fánk oldalába szúrva megtöltjük őket kb. 2 evőkanálnyi mennyiséggel. Porcukorral meghintve tálaljuk.

házi vaníliakrémmel töltött fánk
Házi vaníliakrémmel töltött fánk

Elkészítési idő: 130-140 perc

Még több fánk:

Szalagos fánk
Bécsi fánk
Apácafingocska vaníliakrémmel

Ha tetszett a Házi vaníliakrémmel töltött fánk receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept