A kanalas fánk csokiszósszal recept első lépéseként a csokiöntethez a vizet egy gyorsforralóba öntjük, beleszórjuk a cukrot és közepes lángon felforraljuk. Hozzáadjuk a kakaóport és a kevés vízben elkevert keményítőt is. Folyamatosan kevergetve felforraljuk, majd félretesszük, és ha kihűlt, hozzákeverjük a rumot és a narancslevet.
A tésztához a vizet felforraljuk és megsózzuk. Felolvasztjuk benne a vajat és hozzáadjuk a lisztet is. Alacsony lángon folyamatosan kevergetve jól összedolgozzuk, majd félrehúzzuk és gyorsan elkeverjük benne egyesével a tojásokat. Ha simára kevertük a tésztát, félretesszük.
Bő olajat melegítünk 160 fokosra egy nagyobb lábosban, és olajos evőkanállal beleszaggatjuk a tészta felét. Ahogy sülnek, a fánkok maguktól meg fognak fordulni és meg is nőnek, ezért nem szabad sokat rakni egyszerre az olajba. Ha minden oldala aranybarnára sült, rácsra szedjük és hagyjuk kicsit lecsepegni, közben kisütjük a második adagot is. A kész fánkokat a vaníliás cukorral elkevert porcukorral megszórva, a csokiszósszal együtt tálaljuk.

- Elkészítési idő: 45 perc