Hozzávalók
- 300 ml tej
- 30 g friss élesztő
- 500 g finomliszt + a nyújtáshoz
- 30 g porcukor
- 1 csipet só
- 50 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 5 ml sötét rum
- 5 db tojássárgája
- bő olaj a sütéshez
A tálaláshoz
- 2 ek porcukor
- 200 g baracklekvár
Farsangi szalagos fánk
Hozzávalók
- 300 ml tej
- 30 g friss élesztő
- 500 g finomliszt + a nyújtáshoz
- 30 g porcukor
- 1 csipet só
- 50 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 5 ml sötét rum
- 5 db tojássárgája
- bő olaj a sütéshez
A tálaláshoz
- 2 ek porcukor
- 200 g baracklekvár
A farsangi szalagos fánk elkészítéséhez először langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk 10 perc alatt felfutni.
A lisztet egy tálba tesszük a cukorral, egy csipet sóval és a puha vajjal, majd ráöntjük a tejes-élesztős mixet és a rumot, hozzáadjuk a tojássárgájákat, és egy robotgéppel nagyon alaposan kidagasztjuk kb. 10 perc alatt. Lefóliázzuk, és 40-45 percig meleg helyen kelesztjük.
Liszttel megszórt nyújtódeszkán 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és egy 8-10 cm átmérőjű pohárral vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Lisztezett felületre tesszük, vagy a deszkán hagyjuk, letakarjuk és újabb 20 percig kelesztjük.
Ezután 160-170 fokra melegített olajban, fedővel letakarva 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük az egyik oldalukat, majd megfordítjuk és a másik oldalukkal is így teszünk, de már fedő nélkül. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, és porcukorral megszórva, a lekvárral együtt tálaljuk.
- Elkészítési idő: 35-40 perc
- Kelesztési idő: 60-65 perc
- Sütési idő: 3-4 perc (adagonként)
Ha tetszett a farsangi szalagos fánk receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!