Fantasztikus desszertek

Kávés-banánoscsokimousse-torta

Kávés-banános csokimousse-torta

Hozzávalók
A tésztához
40 g
barna cukor
1 db
tojássárgája
50 g
liszt
50 g
mandulaliszt
5 g
sütőpor
1 csipet
A karamelles banánzseléhez
100 g
cukor
2 db
banán
20 ml
30%-os tejszín
6 g
zselatin
2 ek
víz
A csokimousse-hoz
200 g
étcsoki
400 ml
30%-os tejszín
(hideg)
8 g
zselatin
A kávés glazúrhoz
100 g
sűrített tej
150 g
cukor
60 ml
eszpresszó
12 g
zselatin
50 ml
hideg víz
175 g
étcsoki
40 g
vaj
(olvasztott)
40 g
vaj

Elkészítés

A csokimousse-torta tésztájához habosra keverjük az olvasztott vajat, a barna cukrot és a tojássárgáját, majd beledolgozzuk a többi hozzávalót. Két sütőpapírlap között kb. 17 cm átmérőjű koronggá nyújtjuk, majd ráteszünk egy 16 cm átmérőjű tálat, amit éles késsel körbevágunk. A 16 cm-es korongot egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

A karamelles banánzselé

Közben egy serpenyőben megkaramellizáljuk a cukrot, beleolvasztjuk a vajat, majd rádobjuk a kockákra vágott banánokat. 2-3 perc után kissé összeesnek, ekkor belekeverjük a tejszínt, elzárjuk alatta a lángot, és hagyjuk langyosra hűlni.

A zselatint elkeverjük 2 evőkanál vízben, 2-3 percig hagyjuk pihenni, majd 3-4 másodpercig melegítjük a mikróban. A felolvasztott zselatint hozzákeverjük a karamelles banánhoz, majd egy 18 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és mehet is 1 órára a fagyasztóba.

Egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját és oldalát is kibéleljük sütőpapírral. A tésztakorongot a forma középre tesszük, a karamelles banánzselét pedig kivesszük a fagyasztóból, és szintén 16 cm átmérőjű koronggá vágjuk.

A csokimousse

A mousse-hoz vízgőz fölött megolvasztjuk a csokit, közben a hideg tejszínt habbá verjük, a zselatint pedig elkeverjük 2 evőkanál vízzel. Amikor a zselatin magába szívta a vizet, mikróba dobjuk 3-4 másodpercre, majd folyamatos keverés közben az olvasztott csokival együtt a tejszínhez csorgatjuk. Homogénre keverjük az alapot, és kb. a kétharmadát a tésztára simítjuk. Erre jön a karamelles banánzselé, majd rá a maradék mousse. Elegyengetjük a tetejét, és legalább 4-5 órára a fagyasztóba rakjuk.

A kávés glazúr

Amikor kifagyott a torta, elkészítjük a glazúrt. Ehhez összemelegítjük a sűrített tejet, a cukrot és az eszpresszót, hogy felolvadjanak a cukorszemcsék. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, és amikor megszívta magát, belekeverjük a sűrített tejes részbe. Beledobáljuk a kockákra tört étcsokit, felolvasztjuk, megkeverjük, botmixerrel alaposan lezúzzuk, majd a glazúrt szűrőn át egy kancsóba töltjük.

Amikor kb. 28-30 fokosra hűlt a glazúr, óvatosan átkeverjük. A fagyasztóból kivett tortáról lekapcsoljuk a formát, levesszük róla a sütőpapírcsíkokat, és átrakjuk egy magasabb edényre, ami alá egy tálcát teszünk. Leöntjük a tortát a glazúrral, majd pár perc múlva, amikor megdermedt a máz, átrakjuk egy tortatálra. Étcsokikorongokkal, kávészemekkel, esetleg kekszmorzsával díszítjük.

kávés-banános csokimousse-torta
Kávés-banános csokimousse-torta

Előkészítési idő: kb. 40 perc
Sütési idő: 20 perc
Hűtés: 360 perc
Összesen: 60 perc + hűtés

Még több villantós tortacsoda:

Csokis-epres-málnás Charlotte-torta
Málnás-citromos tökmagtorta
Cukormentes epres sajttorta

www.streetkitchen.hu

Ne félj belekezdeni ebbe a sütibe, mert hidd el, nem annyira bonyolult, mint azt elsőre gondolod! Ellenben minden képzeletet felülmúlóan finooom!

Hozzávalók

1 18 cm-es tortaformához
A tésztához
40 g
barna cukor
1 db
tojássárgája
50 g
liszt
50 g
mandulaliszt
5 g
sütőpor
1 csipet
A karamelles banánzseléhez
100 g
cukor
2 db
banán
20 ml
30%-os tejszín
6 g
zselatin
2 ek
víz
A csokimousse-hoz
200 g
étcsoki
400 ml
30%-os tejszín
(hideg)
8 g
zselatin
A kávés glazúrhoz
100 g
sűrített tej
150 g
cukor
60 ml
eszpresszó
12 g
zselatin
50 ml
hideg víz
175 g
étcsoki
40 g
vaj
(olvasztott)
40 g
vaj

A csokimousse-torta tésztájához habosra keverjük az olvasztott vajat, a barna cukrot és a tojássárgáját, majd beledolgozzuk a többi hozzávalót. Két sütőpapírlap között kb. 17 cm átmérőjű koronggá nyújtjuk, majd ráteszünk egy 16 cm átmérőjű tálat, amit éles késsel körbevágunk. A 16 cm-es korongot egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

A karamelles banánzselé

Közben egy serpenyőben megkaramellizáljuk a cukrot, beleolvasztjuk a vajat, majd rádobjuk a kockákra vágott banánokat. 2-3 perc után kissé összeesnek, ekkor belekeverjük a tejszínt, elzárjuk alatta a lángot, és hagyjuk langyosra hűlni.

A zselatint elkeverjük 2 evőkanál vízben, 2-3 percig hagyjuk pihenni, majd 3-4 másodpercig melegítjük a mikróban. A felolvasztott zselatint hozzákeverjük a karamelles banánhoz, majd egy 18 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és mehet is 1 órára a fagyasztóba.

Egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját és oldalát is kibéleljük sütőpapírral. A tésztakorongot a forma középre tesszük, a karamelles banánzselét pedig kivesszük a fagyasztóból, és szintén 16 cm átmérőjű koronggá vágjuk.

A csokimousse

A mousse-hoz vízgőz fölött megolvasztjuk a csokit, közben a hideg tejszínt habbá verjük, a zselatint pedig elkeverjük 2 evőkanál vízzel. Amikor a zselatin magába szívta a vizet, mikróba dobjuk 3-4 másodpercre, majd folyamatos keverés közben az olvasztott csokival együtt a tejszínhez csorgatjuk. Homogénre keverjük az alapot, és kb. a kétharmadát a tésztára simítjuk. Erre jön a karamelles banánzselé, majd rá a maradék mousse. Elegyengetjük a tetejét, és legalább 4-5 órára a fagyasztóba rakjuk.

A kávés glazúr

Amikor kifagyott a torta, elkészítjük a glazúrt. Ehhez összemelegítjük a sűrített tejet, a cukrot és az eszpresszót, hogy felolvadjanak a cukorszemcsék. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, és amikor megszívta magát, belekeverjük a sűrített tejes részbe. Beledobáljuk a kockákra tört étcsokit, felolvasztjuk, megkeverjük, botmixerrel alaposan lezúzzuk, majd a glazúrt szűrőn át egy kancsóba töltjük.

Amikor kb. 28-30 fokosra hűlt a glazúr, óvatosan átkeverjük. A fagyasztóból kivett tortáról lekapcsoljuk a formát, levesszük róla a sütőpapírcsíkokat, és átrakjuk egy magasabb edényre, ami alá egy tálcát teszünk. Leöntjük a tortát a glazúrral, majd pár perc múlva, amikor megdermedt a máz, átrakjuk egy tortatálra. Étcsokikorongokkal, kávészemekkel, esetleg kekszmorzsával díszítjük.

kávés-banános csokimousse-torta
Kávés-banános csokimousse-torta

Előkészítési idő: kb. 40 perc
Sütési idő: 20 perc
Hűtés: 360 perc
Összesen: 60 perc + hűtés

Még több villantós tortacsoda:

Csokis-epres-málnás Charlotte-torta
Málnás-citromos tökmagtorta
Cukormentes epres sajttorta

Ha tetszett a Kávés-banános csokimousse-torta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept