Hozzávalók
A 3 db piskótalaphoz
- 6 db tojás
- 230 g cukor
- 1 mk vaníliaesszencia
- 8 ek tökmagolaj
- 3 ek tej
- 100 g darált tökmag
- 1 csipet só
- 250 g liszt
- 12 g sütőpor
A zseléréteghez
- 380 g málna
- 60 g cukor
- 3 ½ db lapzselatin
- 1 ek citromlé
A krémhez
- 600 g mascarpone
- 150 g lemon curd
- 70 g porcukor
- 1 mk vaníliaesszencia
A tökmaggrillázshoz
- 100 g cukor
- 120 g tökmag
A díszítéshez
- 8 - 10 szem liofilizált málna
Hozzávalók
A 3 db piskótalaphoz
- 6 db tojás
- 230 g cukor
- 1 mk vaníliaesszencia
- 8 ek tökmagolaj
- 3 ek tej
- 100 g darált tökmag
- 1 csipet só
- 250 g liszt
- 12 g sütőpor
A zseléréteghez
- 380 g málna
- 60 g cukor
- 3 ½ db lapzselatin
- 1 ek citromlé
A krémhez
- 600 g mascarpone
- 150 g lemon curd
- 70 g porcukor
- 1 mk vaníliaesszencia
A tökmaggrillázshoz
- 100 g cukor
- 120 g tökmag
A díszítéshez
- 8 - 10 szem liofilizált málna
A tökmagtorta piskótájához a tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd mehet bele a vanília, a tökmagolaj, a tej, a darált tökmag (ha nem kapunk, egy kávédarálóban vagy aprítóban lezúzzuk a tökmagot), a só, a liszt és a sütőpor. Az egészet összekeverjük, és a masszát 3 db, sütőpapírral alulról bélelt, 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformába osztjuk, majd 180 fokos, előmelegített sütőbe toljuk 30-40 percre. Tűpróbával ellenőrizzük, megsültek-e, és ha nem tapad nyers tészta a tűre, akkor kivesszük a sütőből a piskótákat, és hagyjuk őket kihűlni.
A málnazselé:
Közben a málnazseléhez a málnát egy gyorsforralóba rakjuk a cukorral együtt, és 10 percig forraljuk, néha megkevergetjük, nehogy leégjen. Levesszük a tűzről, és ha nem szeretjük a málnamagokat a tortában, akkor átpasszírozzuk. Beledobjuk a zselatinlapokat, a citromlevet, átkeverjük, majd két 17-18 cm átmérőjű, fóliával bélelt tányérba vagy tortaformába simítjuk a zseléalapot, és bedobjuk a hűtőbe vagy a fagyasztóba, hogy megdermedjen.
Amikor megdermedt a zselé, és kihűltek a piskóták is, akkor kezdődhet a torta összeállítása. A tortalapokat, ha egy kicsit púposak lennének, egy éles késsel egyenesre vágjuk.
A krém:
A krémhez a mascarponét a habverő magas fokozatán stabil krémmé habosítjuk, majd hozzáadjuk a lemon curdöt (RECEPT ITT!), a porcukrot, a vaníliát, és átkeverjük a krémet.
Lerakunk egy piskótát egy deszkára, erre rárakjuk az egyik megdermedt málnazselét, majd jöhet egy adag krém, erre a másik piskóta, a másik zselé, majd megint krém, végül jöhet az utolsó piskóta is. Egy réteg krémmel körbekenjük a tortát, majd fagyasztóba vagy hűtőbe rakjuk 1 órára, ezalatt a maradék krémet is hűtőben tároljuk.
Tökmaggrilázs:
Közben a tökmaggrillázshoz a cukrot karamellizáljuk, majd belekeverjük a tökmagot, és egy sütőpapíros tepsire terítjük, ezután megvárjuk, amíg kihűl.
Tökmagtorta befejezése:
A tortát körbekenjük még egy réteg krémmel, a maradékot pedig nyomózsákba tesszük, és kidíszítjük vele a torta tetejét. A grillázs egy részét aprítóban lezúzzuk, rátapasztjuk a torta oldalára, a maradékot durvára törve a torta tetejére rakosgatjuk. Pár szem liofilizált málnával díszítjük még, ezután legalább 3-4 órára, de inkább egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy stabilan megálljon, és szeletelhetőre dermedjen.
- Előkészítési idő: 20-30 perc
- Sütés: 30-40 perc
- Elkészítés: kb. 120 perc
- Összesen: 170-190 perc
Ha tetszett a tökmagtorta receptje, csekkoljátok a videóinkat is, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!