Az aszalt áfonyás kuglóf tésztájához a vajat egy edényben megkaramellizáljuk, majd hagyjuk kihűlni. Ami fontos, hogy ne hagyjuk megégni, épp csak szép, aranybarna színt kapjon. Mikor kihűlt, habosra keverjük a cukorral, majd mehet bele a tojássárgája és a pezsgő is.
A lisztet elkeverjük a keményítővel, a sütőporral és a sóval, a tojásfehérjéket pedig habbá verjük. A pezsgős masszához keverjük a lisztes mixet és a 2 marék vörös áfonyát, majd fellazítjuk a fehérjehabbal.
Egy kuglófformát vékonyan kikenünk vajjal vagy olajjal, megszórjuk liszttel, a felesleget pedig kiütögetjük belőle. A formába simítjuk a tésztát, és 175 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd egy rácsra borítjuk, és teljesen kihűtjük.
Az öntethez a fehér csokit kockákra tördeljük, a tejszínt jól felmelegítjük, és a csokira öntjük. Mikor felolvadt a csoki, homogénre keverjük az öntetet, és leöntjük vele a kuglófot. Ha túl meleg, folyós lenne, akkor rakjuk hűtőbe a kuglófot, a lefolyt öntetet pedig szedjük össze, és a lehűlt kuglófot öntsük le vele még egyszer. Pár szem vörös áfonyával és durvára vágott pisztáciával díszítjük.
- Előkészítési idő: 15 perc
- Sütési idő: 40-45 perc
- Pihentetés és díszítés: 120 perc
- Összesen: 175-180 perc
