Fantasztikus desszertek

Pezsgős-aszaltáfonyáskuglóf

Pezsgős-aszalt áfonyás kuglóf

Hozzávalók
A forma kikenéséhez
A tésztához
170 g
vaj
150 g
cukor
1 db
tojássárgája
230 ml
pezsgő
230 g
liszt
25 g
étkezési keményítő
12 g
sütőpor
1 csipet
3 db
tojásfehérje
2 marék
aszalt vörös áfonya
liszt
Az öntethez
200 g
fehér csoki
A tetejére
pár szem pisztácia
pár szem vörös áfonya
80 ml
tejszín
vaj

Elkészítés

Az aszalt áfonyás kuglóf tésztájához a vajat egy edényben megkaramellizáljuk, majd hagyjuk kihűlni. Ami fontos, hogy ne hagyjuk megégni, épp csak szép, aranybarna színt kapjon. Mikor kihűlt, habosra keverjük a cukorral, majd mehet bele a tojássárgája és a pezsgő is.

A lisztet elkeverjük a keményítővel, a sütőporral és a sóval, a tojásfehérjéket pedig habbá verjük. A pezsgős masszához keverjük a lisztes mixet és a 2 marék vörös áfonyát, majd fellazítjuk a fehérjehabbal. 

Egy kuglófformát vékonyan kikenünk vajjal vagy olajjal, megszórjuk liszttel, a felesleget pedig kiütögetjük belőle. A formába simítjuk a tésztát, és 175 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd egy rácsra borítjuk, és teljesen kihűtjük. 

Az öntethez a fehér csokit kockákra tördeljük, a tejszínt jól felmelegítjük, és a csokira öntjük. Mikor felolvadt a csoki, homogénre keverjük az öntetet, és leöntjük vele a kuglófot. Ha túl meleg, folyós lenne, akkor rakjuk hűtőbe a kuglófot, a lefolyt öntetet pedig szedjük össze, és a lehűlt kuglófot öntsük le vele még egyszer. Pár szem vörös áfonyával és durvára vágott pisztáciával díszítjük.

  • Előkészítési idő: 15 perc
  • Sütési idő: 40-45 perc
  • Pihentetés és díszítés: 120 perc
  • Összesen: 175-180 perc
Pezsgős-aszalt áfonyás kuglóf
Pezsgős-aszalt áfonyás kuglóf

Még több ünnepi kuglóf:

Narancsos-fehércsokis kuglóf

Mogyorós-karamellás-csokis kuglóf

Kókuszos kuglóf

www.streetkitchen.hu

A kuglófot szerintem mindenki szereti. Dekoratív, egyszerű elkészíteni és finom is, úgyhogy most itt egy újabb szuper recept!

Hozzávalók

1 klasszikus kuglófformához
A forma kikenéséhez
A tésztához
170 g
vaj
150 g
cukor
1 db
tojássárgája
230 ml
pezsgő
230 g
liszt
25 g
étkezési keményítő
12 g
sütőpor
1 csipet
3 db
tojásfehérje
2 marék
aszalt vörös áfonya
liszt
Az öntethez
200 g
fehér csoki
A tetejére
pár szem pisztácia
pár szem vörös áfonya
80 ml
tejszín
vaj

Az aszalt áfonyás kuglóf tésztájához a vajat egy edényben megkaramellizáljuk, majd hagyjuk kihűlni. Ami fontos, hogy ne hagyjuk megégni, épp csak szép, aranybarna színt kapjon. Mikor kihűlt, habosra keverjük a cukorral, majd mehet bele a tojássárgája és a pezsgő is.

A lisztet elkeverjük a keményítővel, a sütőporral és a sóval, a tojásfehérjéket pedig habbá verjük. A pezsgős masszához keverjük a lisztes mixet és a 2 marék vörös áfonyát, majd fellazítjuk a fehérjehabbal. 

Egy kuglófformát vékonyan kikenünk vajjal vagy olajjal, megszórjuk liszttel, a felesleget pedig kiütögetjük belőle. A formába simítjuk a tésztát, és 175 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd egy rácsra borítjuk, és teljesen kihűtjük. 

Az öntethez a fehér csokit kockákra tördeljük, a tejszínt jól felmelegítjük, és a csokira öntjük. Mikor felolvadt a csoki, homogénre keverjük az öntetet, és leöntjük vele a kuglófot. Ha túl meleg, folyós lenne, akkor rakjuk hűtőbe a kuglófot, a lefolyt öntetet pedig szedjük össze, és a lehűlt kuglófot öntsük le vele még egyszer. Pár szem vörös áfonyával és durvára vágott pisztáciával díszítjük.

  • Előkészítési idő: 15 perc
  • Sütési idő: 40-45 perc
  • Pihentetés és díszítés: 120 perc
  • Összesen: 175-180 perc
Pezsgős-aszalt áfonyás kuglóf
Pezsgős-aszalt áfonyás kuglóf

Még több ünnepi kuglóf:

Narancsos-fehércsokis kuglóf

Mogyorós-karamellás-csokis kuglóf

Kókuszos kuglóf

Ha tetszett a Pezsgős-aszalt áfonyás kuglóf receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept