Fantasztikus desszertek

Lajos-féleretrópiskótatekercs

Lajos-féle retró piskótatekercs

Hozzávalók
6 db
tojás
120 g
cukor
1 csomag
vaníliás cukor
1 tk
sütőpor
1 ek
olaj
1 csipet
1 db
citrom leve
150 g
liszt
200 - 250 g
gyümölcslekvár
porcukor a szóráshoz

Elkészítés

A retró piskótatekercs elkészítését a tojások szétválasztásával kezdjük. A sárgájához adjuk a cukor kb. kétharmadát, a vaníliás cukrot, a sütőport, és az olajat, majd keverőgépben magas fokozaton habosra keverjük. Hozzáadunk tojásonként egy evőkanál hideg vizet, és újra kihabosítjuk.

A fehérjéhez egy csipet sót adunk, és elkezdjük felverni. Ha már szépen habosodik, hozzáadjuk a maradék cukrot, és ezzel verjük kemény habbá. A végén hozzáadjuk a citrom levét is.

A tészta összeállításához a habos sárgájához fokozatosan, lágyan adagoljuk a fehérjehabot és a lisztet, ügyelve, hogy lehetőleg ne törjük össze a habot. A tésztát egyenletes vastagságúra kenjük egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben, és azonnal az előmelegített, 180 fokos sütőbe tesszük 15 percre.

Ha kivettük, mindössze addig kell várni, hogy meg tudjuk fogni, és azonnal húzzuk le róla a sütőpapírt. Megfordítjuk, hogy a sült fele legyen lefelé, így a lehúzott, habos oldala könnyedén kigőzölög. Nem szabad megvárni, hogy teljesen kihűljön, mert úgy már könnyen törik, reped.

Visszafordítjuk az eredeti pozícióba úgy, hogy a papír alatta legyen, majd szorosan feltekerjük a papírral együtt. Ezután letekerjük, és a lekvárral egyenletesen megkenve újra feltekerjük a papír segítségével, majd hűtőbe tesszük, hogy lehűljön. Porcukorral megszórva, felszeletelve már tálalhatjuk is.

retró piskótatekercs
Retró piskótatekercs
  • Előkészítési idő: 15 perc
  • Sütési idő: 15 perc
  • Pihentetés: min. 60 perc
  • Összesen: min. 90 perc

Ezek a receptek is érdekelhetnek:

Klasszik menzás piskóta csokiöntettel

Rizslisztes piskóta

Túrós-epres piskótatorta

www.streetkitchen.hu

Egy igazi belépő sütemény, amit nagyon könnyű elkészíteni. Régen, az iskolai menzákon lekvár helyett inkább eper- vagy barackízből készítették. Megmutatom, én hogyan csinálom.

Hozzávalók

1 rúdhoz (35x45 cm-es tepsihez)
6 db
tojás
120 g
cukor
1 csomag
vaníliás cukor
1 tk
sütőpor
1 ek
olaj
1 csipet
1 db
citrom leve
150 g
liszt
200 - 250 g
gyümölcslekvár
porcukor a szóráshoz

A retró piskótatekercs elkészítését a tojások szétválasztásával kezdjük. A sárgájához adjuk a cukor kb. kétharmadát, a vaníliás cukrot, a sütőport, és az olajat, majd keverőgépben magas fokozaton habosra keverjük. Hozzáadunk tojásonként egy evőkanál hideg vizet, és újra kihabosítjuk.

A fehérjéhez egy csipet sót adunk, és elkezdjük felverni. Ha már szépen habosodik, hozzáadjuk a maradék cukrot, és ezzel verjük kemény habbá. A végén hozzáadjuk a citrom levét is.

A tészta összeállításához a habos sárgájához fokozatosan, lágyan adagoljuk a fehérjehabot és a lisztet, ügyelve, hogy lehetőleg ne törjük össze a habot. A tésztát egyenletes vastagságúra kenjük egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben, és azonnal az előmelegített, 180 fokos sütőbe tesszük 15 percre.

Ha kivettük, mindössze addig kell várni, hogy meg tudjuk fogni, és azonnal húzzuk le róla a sütőpapírt. Megfordítjuk, hogy a sült fele legyen lefelé, így a lehúzott, habos oldala könnyedén kigőzölög. Nem szabad megvárni, hogy teljesen kihűljön, mert úgy már könnyen törik, reped.

Visszafordítjuk az eredeti pozícióba úgy, hogy a papír alatta legyen, majd szorosan feltekerjük a papírral együtt. Ezután letekerjük, és a lekvárral egyenletesen megkenve újra feltekerjük a papír segítségével, majd hűtőbe tesszük, hogy lehűljön. Porcukorral megszórva, felszeletelve már tálalhatjuk is.

retró piskótatekercs
Retró piskótatekercs
  • Előkészítési idő: 15 perc
  • Sütési idő: 15 perc
  • Pihentetés: min. 60 perc
  • Összesen: min. 90 perc

Ezek a receptek is érdekelhetnek:

Klasszik menzás piskóta csokiöntettel

Rizslisztes piskóta

Túrós-epres piskótatorta

Ha tetszett a Lajos-féle retró piskótatekercs receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept