A somlói galuskához egy sima, egy diós és egy kakaós piskótára lesz szükség. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, a sima piskótához a tojásokat a cukorral és a sóval egy keverőtálba tesszük, majd kihabosítjuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral, beleforgatjuk a masszába, majd egy 18 cm-es tortaformába simítjuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A diós piskótához a tojásokat a cukorral és a sóval egy keverőtálba tesszük, majd kihabosítjuk. A lisztet elkeverjük a dióval és a sütőporral, beleforgatjuk a masszába, majd egy tortaformába simítjuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A somlói galuska kakaós piskótájához a tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval egy keverőtálba tesszük, majd kihabosítjuk. A lisztet elkeverjük a kakaóporral és a sütőporral, beleforgatjuk a masszába, majd egy tortaformába simítjuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A sziruphoz egy kis lábasba mérjük a vizet, a cukrot, és beletesszük az apróra összevágott mazsolát is. Felforraljuk, majd beleöntjük a rumot, és további 10 percig alacsony lángon redukáljuk. Ezután átszűrjük, és félretesszük.
A csokiöntethez egy kis lábasba mérjük a kakaóport, a cukrot és a vajat, felöntjük a vízzel és a rummal, összeforraljuk, majd félretesszük.
A vaníliakrémhez egy lábasban összekeverjük a tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, ráöntünk 200 ml tejet, belekeverjük a lisztet és a sót, majd csomómentesre keverjük. Felöntjük a maradék tejjel, és közepes lángon, folyamatos keveréssel sűrű krémet főzünk belőle, majd átszedjük egy keverőtálba. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd a felével fellazítjuk a még forró vaníliás krémet, végül az egészet összeforgatjuk, és egy kicsit állni hagyjuk.
Az összeállításhoz a diót egy serpenyőben kicsit megpirítjuk. A rétegezéshez alulra tesszük a diós piskótát, amit meglocsolunk a szirup harmadával, rákanalazzuk a vaníliás krém harmadát, elegyengetjük, megszórjuk a dió és a szirupban főzött mazsola harmadával, majd rátesszük a kakaós piskótát, megismételve a szirupos-krémes és szórt rétegezést, végül a sima piskótát is rátesszük, rálocsoljuk a maradék szirupot, majd ugyanúgy krém- és szórásréteggel zárjuk a sort. Lefedjük, és hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakára. Tálaláshoz szedünk a süteményből, majd a frissen, porcukorral felvert tejszínhabbal és a csokiszósszal is meglocsoljuk.
Somlóigaluska

A somlói galuska az egyik kedvenc süteményünk. Sokan, sokféle változatban készítik, mi most a nagy klasszikust mutatjuk meg, ahogy szerintünk a legfinomabb.
A somlói galuska nem véletlenül tartozik a magyar desszertek nagy klasszikusai közé: ez az édesség egy igazi rétegezett élmény: háromféle piskóta (sima, diós, kakaós), lágy vaníliakrém, rumos mazsola, csokiszósz és bőséges tejszínhab, mindez együtt egy mennyei édességben.
Hozzávalók
A sima piskótához
A diós piskótához
A kakaós piskótához
A sziruphoz
A csokiöntethez
A vaníliakrémhez
Az összeállításhoz
A tálaláshoz
Elkészítés
A somlói galuskához egy sima, egy diós és egy kakaós piskótára lesz szükség. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, a sima piskótához a tojásokat a cukorral és a sóval egy keverőtálba tesszük, majd kihabosítjuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral, beleforgatjuk a masszába, majd egy 18 cm-es tortaformába simítjuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A diós piskótához a tojásokat a cukorral és a sóval egy keverőtálba tesszük, majd kihabosítjuk. A lisztet elkeverjük a dióval és a sütőporral, beleforgatjuk a masszába, majd egy tortaformába simítjuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A somlói galuska kakaós piskótájához a tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval egy keverőtálba tesszük, majd kihabosítjuk. A lisztet elkeverjük a kakaóporral és a sütőporral, beleforgatjuk a masszába, majd egy tortaformába simítjuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A sziruphoz egy kis lábasba mérjük a vizet, a cukrot, és beletesszük az apróra összevágott mazsolát is. Felforraljuk, majd beleöntjük a rumot, és további 10 percig alacsony lángon redukáljuk. Ezután átszűrjük, és félretesszük.
A csokiöntethez egy kis lábasba mérjük a kakaóport, a cukrot és a vajat, felöntjük a vízzel és a rummal, összeforraljuk, majd félretesszük.
A vaníliakrémhez egy lábasban összekeverjük a tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, ráöntünk 200 ml tejet, belekeverjük a lisztet és a sót, majd csomómentesre keverjük. Felöntjük a maradék tejjel, és közepes lángon, folyamatos keveréssel sűrű krémet főzünk belőle, majd átszedjük egy keverőtálba. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd a felével fellazítjuk a még forró vaníliás krémet, végül az egészet összeforgatjuk, és egy kicsit állni hagyjuk.
Az összeállításhoz a diót egy serpenyőben kicsit megpirítjuk. A rétegezéshez alulra tesszük a diós piskótát, amit meglocsolunk a szirup harmadával, rákanalazzuk a vaníliás krém harmadát, elegyengetjük, megszórjuk a dió és a szirupban főzött mazsola harmadával, majd rátesszük a kakaós piskótát, megismételve a szirupos-krémes és szórt rétegezést, végül a sima piskótát is rátesszük, rálocsoljuk a maradék szirupot, majd ugyanúgy krém- és szórásréteggel zárjuk a sort. Lefedjük, és hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakára. Tálaláshoz szedünk a süteményből, majd a frissen, porcukorral felvert tejszínhabbal és a csokiszósszal is meglocsoljuk.

A somlói galuska nemcsak ízében különleges, hanem történetében is: ez a magyar cukrászat egyik legismertebb készítménye. Az 1950-es években készítették el először a Gundel étterem legendás főpincére, Gollerits Károly ötlete alapján.
Ezek a receptek is érdekelhetnek:
Ha tetszett a somlói galuska receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



