Fantasztikus desszertek

Svédfahéjas-cukrosfánk

Svéd fahéjas-cukros fánk

Hozzávalók
170 ml
langyos tej
40 g
kristálycukor
7 g
porélesztő
480 g
finomliszt
3 db
tojás
6 g
vaníliaaroma
130 g
szoba-hőmérsékletű vaj
bő étolaj a sütéshez
A tetejére
100 g
kristálycukor
30 g
fahéj

Elkészítés

Egy mérőpohárban elkeverjük a langyos tejet egy evőkanál cukorral és a porélesztővel, és hagyjuk, hogy 5-6 perc alatt felfusson.

Egy dagasztógép dobjában elkeverjük a lisztet a sóval, majd alacsony fokozaton elkezdjük dolgoztatni a gépet és hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojásokat, a maradék cukrot és a vaníliaaromát. Apránként hozzádobjuk a vajat is, majd hagyjuk, hogy a gép 5-8 perc alatt szép fényes, kissé ragacsos tésztát gyúrjon nekünk.

Egy habkártyával vagy olajos kézzel kiszedjük a tésztát a dobból egy lisztezett felületre. Kicsit átdolgozzuk még kézzel, majd egy kiolajozott edénybe helyezzük. Letakarjuk egy száraz konyharuhával, aminek köszönhetően a hőmérséklet állandó marad az edényben, majd letakarjuk egy nedves konyharuhával is, hogy a kelesztés során ne száradjon ki a tésztánk. Minimum 90 percre viszonylag melegebb helyre rakjuk, és hagyjuk, hogy szépen a duplájára keljen.

A kelesztés után

A megkelt fánktésztát lisztezett felületre borítjuk, és sodrófával ujjnyi vastagságú kör alakúra nyújtjuk. Egy 9 cm átmérőjű kiszúróformával köröket szaggatunk a tésztából, majd a körök közepét kiszúrjuk egy 3 centi átmérőjű kiszúróformával vagy egy feles pohárral. A leeső részeket újragyúrjuk, ismét kinyújtjuk és további fánkokat szúrunk ki belőle.

Egy lábasban olajat melegítünk. Figyeljünk arra, hogy az olaj hőmérséklete kb. 160-170 fok között legyen végig, így fogjuk tudni tökéletesre sütni a fánkokat. Egyszerre kettő fánkot dobunk a forró olajba, és oldalanként 1,5-2 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Egy papírtörlővel letakart tepsire szedjük ki a fánkokat, hogy a felesleges olajat felszívja. Mikor kisült az összes fánk, megforgatjuk mindkét oldalukat az előre kikevert cukor-fahéj kombóban.

Svéd fahéjas-cukros fánk
Svéd fahéjas-cukros fánk (Fotó: Street Kitchen)

Elkészítési idő: 40 perc
Kelesztési idő: 110 perc
Sütési idő: 15 perc

Még több cuccos fánk:

Créme brulée fánk

Pezsgőkrémes fánk

Csokis bomboloni

www.streetkitchen.hu

Nem mindig kell túlflancolni a kajákat. Ez a fánk brutál egyszerű ízvilágának köszönheti a sikerét, hiszen mi más kellhet egy igazán jó fánkhoz, mint cukor és fahéj?! A tésztája nagyon omlós, kívül pedig ropogós.

Hozzávalók

12 - 14 db fánkhoz (9 cm-es kiszúróformával)
170 ml
langyos tej
40 g
kristálycukor
7 g
porélesztő
480 g
finomliszt
3 db
tojás
6 g
vaníliaaroma
130 g
szoba-hőmérsékletű vaj
bő étolaj a sütéshez
A tetejére
100 g
kristálycukor
30 g
fahéj

Egy mérőpohárban elkeverjük a langyos tejet egy evőkanál cukorral és a porélesztővel, és hagyjuk, hogy 5-6 perc alatt felfusson.

Egy dagasztógép dobjában elkeverjük a lisztet a sóval, majd alacsony fokozaton elkezdjük dolgoztatni a gépet és hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojásokat, a maradék cukrot és a vaníliaaromát. Apránként hozzádobjuk a vajat is, majd hagyjuk, hogy a gép 5-8 perc alatt szép fényes, kissé ragacsos tésztát gyúrjon nekünk.

Egy habkártyával vagy olajos kézzel kiszedjük a tésztát a dobból egy lisztezett felületre. Kicsit átdolgozzuk még kézzel, majd egy kiolajozott edénybe helyezzük. Letakarjuk egy száraz konyharuhával, aminek köszönhetően a hőmérséklet állandó marad az edényben, majd letakarjuk egy nedves konyharuhával is, hogy a kelesztés során ne száradjon ki a tésztánk. Minimum 90 percre viszonylag melegebb helyre rakjuk, és hagyjuk, hogy szépen a duplájára keljen.

A kelesztés után

A megkelt fánktésztát lisztezett felületre borítjuk, és sodrófával ujjnyi vastagságú kör alakúra nyújtjuk. Egy 9 cm átmérőjű kiszúróformával köröket szaggatunk a tésztából, majd a körök közepét kiszúrjuk egy 3 centi átmérőjű kiszúróformával vagy egy feles pohárral. A leeső részeket újragyúrjuk, ismét kinyújtjuk és további fánkokat szúrunk ki belőle.

Egy lábasban olajat melegítünk. Figyeljünk arra, hogy az olaj hőmérséklete kb. 160-170 fok között legyen végig, így fogjuk tudni tökéletesre sütni a fánkokat. Egyszerre kettő fánkot dobunk a forró olajba, és oldalanként 1,5-2 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Egy papírtörlővel letakart tepsire szedjük ki a fánkokat, hogy a felesleges olajat felszívja. Mikor kisült az összes fánk, megforgatjuk mindkét oldalukat az előre kikevert cukor-fahéj kombóban.

Svéd fahéjas-cukros fánk
Svéd fahéjas-cukros fánk (Fotó: Street Kitchen)

Elkészítési idő: 40 perc
Kelesztési idő: 110 perc
Sütési idő: 15 perc

Még több cuccos fánk:

Créme brulée fánk

Pezsgőkrémes fánk

Csokis bomboloni

Ha tetszett a Svéd fahéjas-cukros fánk receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept