A szilvás muffin elkészítéséhez először egy szilvapürét főzünk. Ehhez a szilvát kimagozzuk, és egy gyorsforralóban kicsit megkaramellizáljuk a cukorral, a fahéjjal és a vaníliaaromával. Ezután felöntjük a tejjel, és kb. 5 perc forralás után egy botmixerrel krémesre zúzzuk. A tésztához ebből a püréből 250 ml-t fogunk felhasználni.
A vajat, a tojásokat és a szilvapürét összekeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Mehet hozzá a liszt, a sütőpor és a só, elkeverjük, majd a masszát elosztjuk egy muffinkapszlival bélelt, 12 db-os muffinsütő formába. 170 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
Közben a megmaradt pürét kihabosítjuk a mascarponéval, összekeverjük a habfixálóval és habzsákba töltve a hűtőbe tesszük. A megsült muffinokat hagyjuk lehűlni.
A tetejére egy cukormázat főzünk. Ehhez a cukrot és a vizet összekeverjük egy gyorsforralóban, és közepes lángon 5 percig főzzük. Közben a tetejére szánt szilvát elnegyedeljük, és a negyedeket is belemártjuk a szirupba, majd félretesszük.
A szirupba keverjük a szilvalekvárt, és átöntjük egy hideg tálba, ahol habverővel addig kevergetjük, míg sűrű kenhető állagú nem lesz. Az elején hihetetlennek fog tűnni, de ez valóban megtörténik kb. 5-6 perc után. A mázzal lekenjük a muffinok tetejét, majd hagyjuk, hogy kicsit lehűljön. Ezután mehet rá a krém és egy-egy darab forrázott szilva.

- Elkészítési idő: 40 perc
- Sütési idő: 30 perc
- Hűtés: kb. 40 perc