A kockákra vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, majd krumplinyomóval áttörjük és hagyjuk kihűlni. Hozzágyúrjuk a lisztet, a zsírt, a sót és a tojást. Összegyúrjuk a tésztát, majd lisztezett deszkára borítjuk és kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk. A túrótöltelék hozzávalóit egy tálban alaposan összekeverjük.
A kinyújtott tésztát nagyjából 5 x 5 cm-es négyzetekre szeleteljük, és mindegyik közepébe rakunk egy teáskanálnyi túrótölteléket. Gombócokat formázunk belőlük, és enyhén sós, gyöngyöző vízben kifőzzük őket. Amikor feljöttek a víz felszínére, még 2-3 percig kell főzni a gombócokat, hogy tökéletesek legyenek.
A morzsához a vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, rászórjuk a zsemlemorzsát és aranybarna színűre pirítjuk. Mikor kész vagyunk, belekeverjük a porcukrot a morzsába, és a kifőtt gombócokat ebbe a keverékbe forgatjuk. A tejfölt kikeverjük a porcukorral és a vaníliaaromával, és ezzel tálaljuk a gombócokat.

- Elkészítési idő: 45 perc
- Főzési idő: adagonként kb. 5 perc