Fantasztikus desszertek

Túrósgombóc

Túrós gombóc

Hozzávalók
A tésztához
600 g
tisztított burgonya
230 g
finomliszt
(+ a nyújtáshoz)
20 g
sertészsír
1 mk
(+ a krumplifőzéshez)
1 db
tojás
A töltelékhez
125 g
túró
15 g
búzadara
2 ek
porcukor
1 ek
tejföl
0.5 db
citrom reszelt héja
A forgatáshoz
150 g
zsemlemorzsa
2 ek
porcukor
A tetejére
175 g
tejföl
1 tk
porcukor
1 mk
vaníliaaroma
2 ek
vaj

Elkészítés

A kockákra vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, majd krumplinyomóval áttörjük és hagyjuk kihűlni. Hozzágyúrjuk a lisztet, a zsírt, a sót és a tojást. Összegyúrjuk a tésztát, majd lisztezett deszkára borítjuk és kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk. A túrótöltelék hozzávalóit egy tálban alaposan összekeverjük.

A kinyújtott tésztát nagyjából 5 x 5 cm-es négyzetekre szeleteljük, és mindegyik közepébe rakunk egy teáskanálnyi túrótölteléket. Gombócokat formázunk belőlük, és enyhén sós, gyöngyöző vízben kifőzzük őket. Amikor feljöttek a víz felszínére, még 2-3 percig kell főzni a gombócokat, hogy tökéletesek legyenek. 

A morzsához a vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, rászórjuk a zsemlemorzsát és aranybarna színűre pirítjuk. Mikor kész vagyunk, belekeverjük a porcukrot a morzsába, és a kifőtt gombócokat ebbe a keverékbe forgatjuk. A tejfölt kikeverjük a porcukorral és a vaníliaaromával, és ezzel tálaljuk a gombócokat.

Túrós gombóc porcukros tejföllel
Túrós gombóc (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc
  • Főzési idő: adagonként kb. 5 perc

Még több, a túrós gombóchoz hasonlító gömbölyű gombóc vár az oldalunkon:

Triplamogyorós gombóc

Barackos gombóc

Fehér és étcsokival töltött gombóc

www.streetkitchen.hu

Ezek a citromos túrótöltelékkel töltött gombócok mindenki kedvencei lesznek. Sőt, az alaptésztát használhatjátok akár szilvás vagy barackos gombócokhoz is! :)

Hozzávalók

12 gombóchoz
A tésztához
600 g
tisztított burgonya
230 g
finomliszt
(+ a nyújtáshoz)
20 g
sertészsír
1 mk
(+ a krumplifőzéshez)
1 db
tojás
A töltelékhez
125 g
túró
15 g
búzadara
2 ek
porcukor
1 ek
tejföl
0.5 db
citrom reszelt héja
A forgatáshoz
150 g
zsemlemorzsa
2 ek
porcukor
A tetejére
175 g
tejföl
1 tk
porcukor
1 mk
vaníliaaroma
2 ek
vaj

A kockákra vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, majd krumplinyomóval áttörjük és hagyjuk kihűlni. Hozzágyúrjuk a lisztet, a zsírt, a sót és a tojást. Összegyúrjuk a tésztát, majd lisztezett deszkára borítjuk és kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk. A túrótöltelék hozzávalóit egy tálban alaposan összekeverjük.

A kinyújtott tésztát nagyjából 5 x 5 cm-es négyzetekre szeleteljük, és mindegyik közepébe rakunk egy teáskanálnyi túrótölteléket. Gombócokat formázunk belőlük, és enyhén sós, gyöngyöző vízben kifőzzük őket. Amikor feljöttek a víz felszínére, még 2-3 percig kell főzni a gombócokat, hogy tökéletesek legyenek. 

A morzsához a vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, rászórjuk a zsemlemorzsát és aranybarna színűre pirítjuk. Mikor kész vagyunk, belekeverjük a porcukrot a morzsába, és a kifőtt gombócokat ebbe a keverékbe forgatjuk. A tejfölt kikeverjük a porcukorral és a vaníliaaromával, és ezzel tálaljuk a gombócokat.

Túrós gombóc porcukros tejföllel
Túrós gombóc (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc
  • Főzési idő: adagonként kb. 5 perc

Még több, a túrós gombóchoz hasonlító gömbölyű gombóc vár az oldalunkon:

Triplamogyorós gombóc

Barackos gombóc

Fehér és étcsokival töltött gombóc

Ha tetszett a túrós gombóc receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése