Húsos kaják

Vörösborosmarhapörköltédesburgonya-lepcsánkával

Vörösboros marhapörkölt édesburgonya-lepcsánkával

Hozzávalók
frissen őrölt bors
40 g
kókuszolaj
400 g
hagyma
6 gerezd
fokhagyma
70 g
paprika
500 g
marhacomb
só, bors
3 db
babérlevél
1 tk
fűszerkömény
1.5 ek
pirospaprika
150 ml
vörösbor
60 g
paradicsom
1.5 - 2 l
marhaalaplé
A lepcsánkához
800 g
édesburgonya
(kinyomkodva 600 g)
2 gerezd
fokhagyma
100 g
zabpehelyliszt
1 db
tojás
1 csokor
kakukkfű
1 ek
kókuszolaj a sütéshez
A tálaláshoz
céklasaláta
(édesítőszeres)

Elkészítés

A kókuszolajat felolvasztjuk egy fazékban, majd rádobjuk a finomra vágott hagymát, fokhagymát és paprikát, és 10-15 perc alatt, közepes lángon megpirítjuk. Rárakjuk a 1-2 cm nagyságúra kockázott húst, és ezzel is pirítjuk 5 percig. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, a fűszerköményt és a pirospaprikát, majd elkeverjük. Hozzáadjuk a vörösbort, a kockázott paradicsomot, majd felöntjük 500 ml alaplével, és addig rotyogtatjuk, amíg a hús megfő (ez akár 2-3 óra is lehet). Többszöri felöntéssel adunk hozzá alaplevet, ha túl sűrű lenne.

A lepcsánkához az édesburgonyát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd besózzuk, hagyjuk állni 10 percet, azután kézzel annyira kinyomkodjuk, amennyire csak tudjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a zablisztet, a tojást és az aprított kakukkfüvet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd kézzel alaposan összedolgozzuk.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, megkenjük egy kevés kókuszolajjal, majd egy kb. 15 cm átmérőjű tálalógyűrű segítségével 1-2 cm vastag lepcsánkákat formázunk a masszából. 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 30 perc alatt készre sütjük (15 perc után megfordítjuk). A marhapörkölt mellé tálaljuk a lepcsánkát, céklasaláta kíséretében.

Elkészítési idő: kb. 3 óra

vörösboros marhapörkölt
Vörösboros marhapörkölt édesburgonya-lepcsánkával

Marhapörkölt ha nem fitt:

Szilvalekváros marhapörkölt

Étcsokis marhapörkölt kakukkfüves nokedlivel

Brutálisan finom burgundi marharagu

www.streetkitchen.hu

Nincs is jobb egy vörösboros marhapörköltnél, na de belefér ez a kaja a diétába? Szerintem igen! Nyilván arra figyeljetek, hogy ne vacsorára zabáljatok be belőle, de ettől függetlenül remek példa arra, hogy egy egészségtudatos életmódba, táplálkozásba sok minden belefér.

Hozzávalók

4 főre
frissen őrölt bors
40 g
kókuszolaj
400 g
hagyma
6 gerezd
fokhagyma
70 g
paprika
500 g
marhacomb
só, bors
3 db
babérlevél
1 tk
fűszerkömény
1.5 ek
pirospaprika
150 ml
vörösbor
60 g
paradicsom
1.5 - 2 l
marhaalaplé
A lepcsánkához
800 g
édesburgonya
(kinyomkodva 600 g)
2 gerezd
fokhagyma
100 g
zabpehelyliszt
1 db
tojás
1 csokor
kakukkfű
1 ek
kókuszolaj a sütéshez
A tálaláshoz
céklasaláta
(édesítőszeres)

A kókuszolajat felolvasztjuk egy fazékban, majd rádobjuk a finomra vágott hagymát, fokhagymát és paprikát, és 10-15 perc alatt, közepes lángon megpirítjuk. Rárakjuk a 1-2 cm nagyságúra kockázott húst, és ezzel is pirítjuk 5 percig. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, a fűszerköményt és a pirospaprikát, majd elkeverjük. Hozzáadjuk a vörösbort, a kockázott paradicsomot, majd felöntjük 500 ml alaplével, és addig rotyogtatjuk, amíg a hús megfő (ez akár 2-3 óra is lehet). Többszöri felöntéssel adunk hozzá alaplevet, ha túl sűrű lenne.

A lepcsánkához az édesburgonyát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd besózzuk, hagyjuk állni 10 percet, azután kézzel annyira kinyomkodjuk, amennyire csak tudjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a zablisztet, a tojást és az aprított kakukkfüvet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd kézzel alaposan összedolgozzuk.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, megkenjük egy kevés kókuszolajjal, majd egy kb. 15 cm átmérőjű tálalógyűrű segítségével 1-2 cm vastag lepcsánkákat formázunk a masszából. 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 30 perc alatt készre sütjük (15 perc után megfordítjuk). A marhapörkölt mellé tálaljuk a lepcsánkát, céklasaláta kíséretében.

Elkészítési idő: kb. 3 óra

vörösboros marhapörkölt
Vörösboros marhapörkölt édesburgonya-lepcsánkával

Marhapörkölt ha nem fitt:

Szilvalekváros marhapörkölt

Étcsokis marhapörkölt kakukkfüves nokedlivel

Brutálisan finom burgundi marharagu

Ha tetszett a Vörösboros marhapörkölt édesburgonya-lepcsánkával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept