Green kitchen

Füstöltsajtossütőtököslasagne

Füstölt sajtos sütőtökös lasagne

Hozzávalók
40 g
vaj
só, bors
Az összeállításhoz
A besamelhez
600 g
sütőtök
4 ek
olívaolaj
40 g
750 ml
zsírszegény tej
½ tk kurkuma
½ db szerecsendió
só, bors
A raguhoz
400 g
darált marhahús
400 g
darált sertéshús
80 ml
olívaolaj
1 fej
vöröshagyma
(130 g)
3 gerezd
fokhagyma
2 szál
szárzeller
(100 g)
½ szál sárgarépa
(100 g)
100 g
sűrített paradicsom
300 ml
vörösbor
200 ml
zsírszegény tej
1.5 l
víz
160 g
lasagne durum száraztészta
½ csokor bazsalikom
100 g
füstölt sajt
100 g
trappista sajt

Elkészítés

A sütőtökös lasagne első lépéseként a sütőtököt 1 x 1 cm-es kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk 3 ek olívaolajjal, és egy 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. A besamelhez a vajat felolvasztjuk, rárakjuk a lisztet, közepes lángon 1-2 perc alatt megpirítjuk, majd egy habverővel folyamatos keverés mellett felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a sütőtököt, a kurkumát a szerecsendiót, és sózzuk, borsozzuk, majd felforraljuk. 1-2 percig forraljuk, majd egy botmixerrel krémesre zúzzuk. 

A húst egy tapadásmentes lábasban 4-5 ek olívaolajon magas hőfokon pirosra pirítjuk. Kivesszük a húst a lábosból, majd ugyanazt a lábost használva 10–15 perc alatt átpirítjuk a finomra vágott hagymát, fokhagymát, szárzellert és reszelt répát. Visszatesszük a húst, majd jöhet a paradicsompüré. Felöntjük a borral, és szinte teljesen elforraljuk, majd ráöntjük a tejet, amit a negyedére forralunk. Felöntjük annyi vízzel, hogy teljesen ellepje, és 2-3 órán át rotyogtatjuk. Ami elfő a vízből, azt pótolnunk kell. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A ragunak olyan sűrűnek kell lennie, hogy megálljon benne a kanál, de száraz se legyen. 

Használjunk egy 15 x 25 cm-es jénait, és már csak a rétegezés van hátra. Ragu, besamel, tészta, ragu… sorrenddel addig rétegezzük, amíg minden elfogy. Az utolsó réteg csak besamel legyen, amit végigrakunk bazsalikommal. Megszórjuk a reszelt sajtokkal, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.

fustolt-sajtos-sutotokos-lasagne
Füstölt sajtos sütőtökös lasagne (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő 4 óra
  • Sütési idő: 40 perc

Az Ünnepek Á-tól Zé-ig könyvet keresd a Spar csoport üzleteiben!

Még több lasagne:

Csilis babos lasagne

Sonkás-tormás lasagne

Nacho lasagne

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

A lasagne mindenki kedvence, kétségtelenül az olasz gasztronómia egyik legsikeresebb darabja. Ebben a sütőtökös, füstölt sajtos verzióban sem fogsz csalódni.

Hozzávalók

6 főre
40 g
vaj
só, bors
Az összeállításhoz
A besamelhez
600 g
sütőtök
4 ek
olívaolaj
40 g
750 ml
zsírszegény tej
½ tk kurkuma
½ db szerecsendió
só, bors
A raguhoz
400 g
darált marhahús
400 g
darált sertéshús
80 ml
olívaolaj
1 fej
vöröshagyma
(130 g)
3 gerezd
fokhagyma
2 szál
szárzeller
(100 g)
½ szál sárgarépa
(100 g)
100 g
sűrített paradicsom
300 ml
vörösbor
200 ml
zsírszegény tej
1.5 l
víz
160 g
lasagne durum száraztészta
½ csokor bazsalikom
100 g
füstölt sajt
100 g
trappista sajt

A sütőtökös lasagne első lépéseként a sütőtököt 1 x 1 cm-es kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk 3 ek olívaolajjal, és egy 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. A besamelhez a vajat felolvasztjuk, rárakjuk a lisztet, közepes lángon 1-2 perc alatt megpirítjuk, majd egy habverővel folyamatos keverés mellett felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a sütőtököt, a kurkumát a szerecsendiót, és sózzuk, borsozzuk, majd felforraljuk. 1-2 percig forraljuk, majd egy botmixerrel krémesre zúzzuk. 

A húst egy tapadásmentes lábasban 4-5 ek olívaolajon magas hőfokon pirosra pirítjuk. Kivesszük a húst a lábosból, majd ugyanazt a lábost használva 10–15 perc alatt átpirítjuk a finomra vágott hagymát, fokhagymát, szárzellert és reszelt répát. Visszatesszük a húst, majd jöhet a paradicsompüré. Felöntjük a borral, és szinte teljesen elforraljuk, majd ráöntjük a tejet, amit a negyedére forralunk. Felöntjük annyi vízzel, hogy teljesen ellepje, és 2-3 órán át rotyogtatjuk. Ami elfő a vízből, azt pótolnunk kell. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A ragunak olyan sűrűnek kell lennie, hogy megálljon benne a kanál, de száraz se legyen. 

Használjunk egy 15 x 25 cm-es jénait, és már csak a rétegezés van hátra. Ragu, besamel, tészta, ragu… sorrenddel addig rétegezzük, amíg minden elfogy. Az utolsó réteg csak besamel legyen, amit végigrakunk bazsalikommal. Megszórjuk a reszelt sajtokkal, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.

fustolt-sajtos-sutotokos-lasagne
Füstölt sajtos sütőtökös lasagne (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő 4 óra
  • Sütési idő: 40 perc

Az Ünnepek Á-tól Zé-ig könyvet keresd a Spar csoport üzleteiben!

Még több lasagne:

Csilis babos lasagne

Sonkás-tormás lasagne

Nacho lasagne

Ha tetszett a Füstölt sajtos sütőtökös lasagne receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept