Green kitchen

Joghurtosbulgurpiláfborjúval

Joghurtos bulgurpiláf borjúval

Hozzávalók
A borjúhoz
kb. 30 ml olaj
1 fej
hagyma
1 gerezd
fokhagyma
400 g
borjúcomb
só, bors
A bulgurhoz
40 ml
olaj
250 g
bulgur
150 ml
fehérbor
450 ml
víz
1 marék
zöldborsó
(kb. 120 g)
0.5 db
cukkini
(kb. 150 g)
1 szál
répa
2 szál
szárzeller
1 db
citrom
A tálaláshoz
kb. 175 g görög joghurt
1 kis csokor
petrezselyem

Elkészítés

A hús elkészítése

A joghurtos bulgurpiláfhoz először elkészítjük a borjút. Egy közepes méretű edényben, a közepesnél kicsit erősebb lángon olajat hevítünk, majd rádobjuk az apró kockákra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát, és üvegesre pároljuk. Mikor összeesett a hagyma, hozzátesszük a kb. 1,5 x 1,5 cm-es kockákra vágott borjút, és további 2 percig pirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi, majd ha felforrt, sózzuk, borsozzuk, és folyamatosan pótolva a folyadékot, elkezdjük főzni a húst. Mikor elpárolgott róla a folyadék, azt mindig pótoljuk. Fontos, hogy folyamatosan ellenőrizzük a húst, és az utolsó felöntésnél arra törekedjünk, hogy mire megpuhul, a lehető legkevesebb folyadék maradjon vissza. 

Míg puhul a hús, elkészítjük a bulgurt. Egy edényben 30 ml olajat hevítünk, beleszórjuk a bulgurt, majd kb. 1 percig pirítjuk. Felöntjük a fehérborral, majd ha elpárolgott, hozzáadjuk a vizet, megsózzuk, és puhára főzzük. Amikor megpuhult, hozzákeverjük a zöldborsót, és lefedjük. A keletkező gőz épp elegendő, hogy annyira megpuhuljon benne a borsó, amennyire nekünk szükséges. 

A bulgurköret elkészítése

A cukkinit és a répát felszeleteljük úgy, mintha ki akarnánk őket hegyezni. Ezt úgy érjük el, hogy 45 fokban mindig fordítunk egyet a zöldségen, és picit ferdén vágjuk. Egy serpenyőben 10 ml olajat hevítünk, kb. 2-3 perc alatt megpirítjuk rajta a cukkinit és a répát, majd ezt is a bulgurhoz adjuk, és ismét lefedjük. A szárzellert kb. 0,5 cm-es darabokra vágjuk, végül ezt is hozzákeverjük a bulgurhoz.

Ha esetleg sok folyadék maradt a bulgur alatt, akkor átszűrjük a zöldségekkel együtt, majd hozzákeverjük a húshoz. Belefacsarjuk a citrom levét, majd tányérra szedjük. Nyakon öntjük egy adag joghurttal, reszelünk rá a citrom héjából, és megszórjuk aprított petrezselyemmel.

Joghurtos bulgurpiláf borjúval

Ezeket is nézd meg:

Török köfte fejedelmi piláffal és tavaszi padlizsánsalátával

Sült káposzták joghurtos öntettel

www.streetkitchen.hu

Ha szereted a rizses húst, és néha-néha vágynál valami hasonlóra, ami még egészséges is, akkor a joghurtos bulgurpiláfot borjúval tuti csípni fogod. Laktató, mutatós és egészséges is.

Hozzávalók

4 főre
A borjúhoz
kb. 30 ml olaj
1 fej
hagyma
1 gerezd
fokhagyma
400 g
borjúcomb
só, bors
A bulgurhoz
40 ml
olaj
250 g
bulgur
150 ml
fehérbor
450 ml
víz
1 marék
zöldborsó
(kb. 120 g)
0.5 db
cukkini
(kb. 150 g)
1 szál
répa
2 szál
szárzeller
1 db
citrom
A tálaláshoz
kb. 175 g görög joghurt
1 kis csokor
petrezselyem

A hús elkészítése

A joghurtos bulgurpiláfhoz először elkészítjük a borjút. Egy közepes méretű edényben, a közepesnél kicsit erősebb lángon olajat hevítünk, majd rádobjuk az apró kockákra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát, és üvegesre pároljuk. Mikor összeesett a hagyma, hozzátesszük a kb. 1,5 x 1,5 cm-es kockákra vágott borjút, és további 2 percig pirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi, majd ha felforrt, sózzuk, borsozzuk, és folyamatosan pótolva a folyadékot, elkezdjük főzni a húst. Mikor elpárolgott róla a folyadék, azt mindig pótoljuk. Fontos, hogy folyamatosan ellenőrizzük a húst, és az utolsó felöntésnél arra törekedjünk, hogy mire megpuhul, a lehető legkevesebb folyadék maradjon vissza. 

Míg puhul a hús, elkészítjük a bulgurt. Egy edényben 30 ml olajat hevítünk, beleszórjuk a bulgurt, majd kb. 1 percig pirítjuk. Felöntjük a fehérborral, majd ha elpárolgott, hozzáadjuk a vizet, megsózzuk, és puhára főzzük. Amikor megpuhult, hozzákeverjük a zöldborsót, és lefedjük. A keletkező gőz épp elegendő, hogy annyira megpuhuljon benne a borsó, amennyire nekünk szükséges. 

A bulgurköret elkészítése

A cukkinit és a répát felszeleteljük úgy, mintha ki akarnánk őket hegyezni. Ezt úgy érjük el, hogy 45 fokban mindig fordítunk egyet a zöldségen, és picit ferdén vágjuk. Egy serpenyőben 10 ml olajat hevítünk, kb. 2-3 perc alatt megpirítjuk rajta a cukkinit és a répát, majd ezt is a bulgurhoz adjuk, és ismét lefedjük. A szárzellert kb. 0,5 cm-es darabokra vágjuk, végül ezt is hozzákeverjük a bulgurhoz.

Ha esetleg sok folyadék maradt a bulgur alatt, akkor átszűrjük a zöldségekkel együtt, majd hozzákeverjük a húshoz. Belefacsarjuk a citrom levét, majd tányérra szedjük. Nyakon öntjük egy adag joghurttal, reszelünk rá a citrom héjából, és megszórjuk aprított petrezselyemmel.

Joghurtos bulgurpiláf borjúval

Ezeket is nézd meg:

Török köfte fejedelmi piláffal és tavaszi padlizsánsalátával

Sült káposzták joghurtos öntettel

Ha tetszett a Joghurtos bulgurpiláf borjúval receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept