Hirdetés

Török köfte fejedelmi piláffal és tavaszi padlizsánsalátával

Hozzávalók

A padlizsánsalátához

2 db közepes padlizsán
½ fej nagyobb vöröshagyma
2 db nagyobb paradicsom
1 nagy csokor petrezselyem
½ db citrom leve
só, bors

A rizspiláfhoz

½ fej nagyobb vöröshagyma
1 marék fenyőmag
1 bögre rizs 
1 marék török mazsola (vagy madármazsola, apró sötét, savanykás ízű mazsola) 
1 mk fahéj
alaplé

A köftéhez

500 g marha felsál
300 g bárány nyesedék 
½ fej vöröshagyma
1 tk egész kömény
1 tk egész koriander mag
1 tk egész fekete bors
2 csokor petrezselyem
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Török köfte fejedelmi piláffal és tavaszi padlizsánsalátával

Szaftos bárányhúsos fűszeres húspogácsák, illatos mazsolás-fenyőmagos rizs és egy üde padlizsánsaláta paradicsommal, rengeteg petrezselyemmel. Érzitek már az illatokat? Elfelejteni sem fogjátok tudni! A Konyhafőnök első szériájából megismert Nuray Attila egy török családi receptjét osztja meg velünk.
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

A padlizsánsalátához

2 db közepes padlizsán
½ fej nagyobb vöröshagyma
2 db nagyobb paradicsom
1 nagy csokor petrezselyem
½ db citrom leve
só, bors

A rizspiláfhoz

½ fej nagyobb vöröshagyma
1 marék fenyőmag
1 bögre rizs 
1 marék török mazsola (vagy madármazsola, apró sötét, savanykás ízű mazsola) 
1 mk fahéj
alaplé

A köftéhez

500 g marha felsál
300 g bárány nyesedék 
½ fej vöröshagyma
1 tk egész kömény
1 tk egész koriander mag
1 tk egész fekete bors
2 csokor petrezselyem
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A padlizsánsalátához:

A padlizsánokat sütőpapírral borított tepsire tesszük, alaposan meglocsoljuk olívaolajjal és 230 fokos sütőben 20 percig sütjük őket, majd félretesszük, hogy egy kicsit lehűljenek.

Közben a hagyma felét finomra aprítjuk, egy szűrőbe tesszük és egy tálban nyakon öntjük vízzel. Ezzel elvész a hagyma nyers erőssége, és nem a hagymaíz fog dominálni a salátában.

A paradicsomokat apró kockákra vágjuk, egy nagy tálba öntjük, majd mehet rá az alaposan lecsöpögtetett, kinyomkodott hagyma is.

A kihűlt padlizsánok héját eltávolítjuk, a húsát felkockázzuk és ezt is a saláta alaphoz adjuk.

A petrezselymet finomra vágjuk, az is mehet rá a padlizsános keverékre. Már csak az ízesítés maradt hátra: a citromlevet belefacsarjuk, sózzuk, borsozzuk és pár csepp olívaolajjal szép selymessé tesszük az egész saláta állagát. A hűtőben pihentetjük egy picit, hogy összeérjenek az ízek.

img_1651.jpg

A rizspiláfhoz:

Egy lábosban olajat hevítünk és rádobjuk a vöröshagyma másik felét apróra vágva. A hagymát elkezdjük pirítani, majd rászórunk egy marék fenyőmagot és azzal együtt pirítjuk tovább, míg szépen aranybarnára nem sülnek. Egy bögre rizst hozzáadunk és üvegesre pirítjuk a rizsszemeket, ekkor mehet rá egy marék török mazsola és egy kávéskanál fahéj. Felöntjük kétszeres mennyiségű alaplével és lefedve takarék lángon készre főzzük.

A köftéhez:

A kétféle húst ledaráljuk a hagymával együtt. A fűszereket száraz serpenyőben, rázogatva illatosra pirítjuk, majd egy mozsárban finomra zúzzuk őket. Az egész mehet hozzá a darált húshoz, amit a fűszerezés és sózás után érdemes még egyszer átdarálni. Hozzáadjuk a durvára vágott petrezselyem felét is és már jöhet is a köfte formázása. Olajozott kézzel közepes gombócokat formázunk a masszából, ügyelve rá, hogy ne maradjon benne légbuborék, így lehet szép húspogácsákat készíteni belőle. Egy forró serpenyőben, kevés olívaolajon a köftéket mindkét oldalukon 1,5-1,5 percig sütjük.

img_1638.jpg

A kész piláfot egy tálra szedjük, rápakoljuk a kisült köftéket és az egészet meghintjük jó sok friss petrezselyemmel és az időközben lehűlt tavaszi padlizsán salátával kínáljuk.

kofte.jpg

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?