Hozzávalók
A padlizsánsalátához
- 2 db közepes padlizsán
- ½ fej nagyobb vöröshagyma
- 2 db nagyobb paradicsom
- 1 nagy csokor petrezselyem
- ½ db citrom leve
- só, bors
A rizspiláfhoz
- ½ fej nagyobb vöröshagyma
- 1 marék fenyőmag
- 1 bögre rizs
- 1 marék török mazsola (vagy madármazsola, apró sötét, savanykás ízű mazsola)
- 1 mk fahéj
- alaplé
A köftéhez
- 500 g marha felsál
- 300 g bárány nyesedék
- ½ fej vöröshagyma
- 1 tk egész kömény
- 1 tk egész koriander mag
- 1 tk egész fekete bors
- 2 csokor petrezselyem
Hozzávalók
A padlizsánsalátához
- 2 db közepes padlizsán
- ½ fej nagyobb vöröshagyma
- 2 db nagyobb paradicsom
- 1 nagy csokor petrezselyem
- ½ db citrom leve
- só, bors
A rizspiláfhoz
- ½ fej nagyobb vöröshagyma
- 1 marék fenyőmag
- 1 bögre rizs
- 1 marék török mazsola (vagy madármazsola, apró sötét, savanykás ízű mazsola)
- 1 mk fahéj
- alaplé
A köftéhez
- 500 g marha felsál
- 300 g bárány nyesedék
- ½ fej vöröshagyma
- 1 tk egész kömény
- 1 tk egész koriander mag
- 1 tk egész fekete bors
- 2 csokor petrezselyem
A padlizsánsalátához:
A padlizsánokat sütőpapírral borított tepsire tesszük, alaposan meglocsoljuk olívaolajjal és 230 fokos sütőben 20 percig sütjük őket, majd félretesszük, hogy egy kicsit lehűljenek.
Közben a hagyma felét finomra aprítjuk, egy szűrőbe tesszük és egy tálban nyakon öntjük vízzel. Ezzel elvész a hagyma nyers erőssége, és nem a hagymaíz fog dominálni a salátában.
A paradicsomokat apró kockákra vágjuk, egy nagy tálba öntjük, majd mehet rá az alaposan lecsöpögtetett, kinyomkodott hagyma is.
A kihűlt padlizsánok héját eltávolítjuk, a húsát felkockázzuk és ezt is a saláta alaphoz adjuk.
A petrezselymet finomra vágjuk, az is mehet rá a padlizsános keverékre. Már csak az ízesítés maradt hátra: a citromlevet belefacsarjuk, sózzuk, borsozzuk és pár csepp olívaolajjal szép selymessé tesszük az egész saláta állagát. A hűtőben pihentetjük egy picit, hogy összeérjenek az ízek.
A rizspiláfhoz:
Egy lábosban olajat hevítünk és rádobjuk a vöröshagyma másik felét apróra vágva. A hagymát elkezdjük pirítani, majd rászórunk egy marék fenyőmagot és azzal együtt pirítjuk tovább, míg szépen aranybarnára nem sülnek. Egy bögre rizst hozzáadunk és üvegesre pirítjuk a rizsszemeket, ekkor mehet rá egy marék török mazsola és egy kávéskanál fahéj. Felöntjük kétszeres mennyiségű alaplével és lefedve takarék lángon készre főzzük.
A köftéhez:
A kétféle húst ledaráljuk a hagymával együtt. A fűszereket száraz serpenyőben, rázogatva illatosra pirítjuk, majd egy mozsárban finomra zúzzuk őket. Az egész mehet hozzá a darált húshoz, amit a fűszerezés és sózás után érdemes még egyszer átdarálni. Hozzáadjuk a durvára vágott petrezselyem felét is és már jöhet is a köfte formázása. Olajozott kézzel közepes gombócokat formázunk a masszából, ügyelve rá, hogy ne maradjon benne légbuborék, így lehet szép húspogácsákat készíteni belőle. Egy forró serpenyőben, kevés olívaolajon a köftéket mindkét oldalukon 1,5-1,5 percig sütjük.
A kész piláfot egy tálra szedjük, rápakoljuk a kisült köftéket és az egészet meghintjük jó sok friss petrezselyemmel és az időközben lehűlt tavaszi padlizsán salátával kínáljuk.