Vegán receptek

Vegánkaralábés-gombásrizottó

Vegán karalábés-gombás rizottó

Hozzávalók
150 g
barna csiperke
150 g
laskagomba
10 ek
olívaolaj
200 g
karalábé
100 g
hagyma
(2 fej)
4 gerezd
fokhagyma
120 g
kápia paprika
500 g
arborio rizs
250 ml
vegán fehérbor
2 l
zöldségalaplé
1 csokor
petrezselyem
(kisebb)
100 g
simeji gomba
100 g
barna simeji gomba
só, bors
100 ml
olívaolaj
A karalábépüréhez
240 g
karalábé
A vegán parmezánhoz
100 g
kesudió
3.5 ek
deaktivált élesztő
1 tk

Elkészítés

A vegán parmezánhoz a kesudiót egy robotgépben olyan finomságúra daráljuk, mint a reszelt parmezán, majd hozzákeverjük a deaktivált élesztőt és a sót.

A barna csiperkét és a laskagombát közepes darabokra vágjuk, majd egy füstölésig hevített serpenyőben 5 evőkanál olívaolajon aranybarnára pirítjuk, aztán félretesszük egy tányérra. A karalábét felkockázzuk, sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, és ezt is félretesszük egy tányérra. A püréhez való karalábét tetszőlegesen feldaraboljuk, majd nagyon puhára főzzük, és 50 ml főzőlével együtt krémesre turmixoljuk. A hagymát és a fokhagymát finomra, a kápiát kis kockákra vágjuk, majd 5 evőkanál olívaolajon üvegesre pirítjuk. Rádobjuk a rizst, és még kb. 2 percig pirítjuk, majd felöntjük a fehér borral, és addig főzzük, amíg a rizs be nem itta a bort. Amikor ez megtörtént, fokozatosan mindig annyi meleg alaplevet öntünk hozzá, hogy ellepje a rizst, és csak akkor tesszük rá a következőt, ha nagyjából beitta az adagot. 

Vegán karalábés-gombás rizottó

Amikor a rizs háromnegyedig megfőtt, hozzátesszük a karalábépürét, a barna csiperkét és a laskát. Ha a rizottónk már szinte teljesen kész, akkor adjuk hozzá a főtt, kockázott karalábét, a finomra aprított petrezselymet, a simeji gombát és a vegán parmezánt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A 100 ml olívaolajat folyamatos keverés mellett, lassan belecsorgatjuk. Kb. 1.8-2 l alaplevet fog felvenni a rizs, ha mindent jól csináltunk.

www.streetkitchen.hu

A vegánoknak sem kell lemondaniuk egy krémes rizottóról, és még a király sajtos-parmezános ízt is megkapjuk, köszönhetően a deaktivált élesztőnek.

pictogram

Vega

pictogram

Gluténmentes

pictogram

Laktózmentes

pictogram

Vegán

Hozzávalók

4 - 5 főre
150 g
barna csiperke
150 g
laskagomba
10 ek
olívaolaj
200 g
karalábé
100 g
hagyma
(2 fej)
4 gerezd
fokhagyma
120 g
kápia paprika
500 g
arborio rizs
250 ml
vegán fehérbor
2 l
zöldségalaplé
1 csokor
petrezselyem
(kisebb)
100 g
simeji gomba
100 g
barna simeji gomba
só, bors
100 ml
olívaolaj
A karalábépüréhez
240 g
karalábé
A vegán parmezánhoz
100 g
kesudió
3.5 ek
deaktivált élesztő
1 tk

A vegán parmezánhoz a kesudiót egy robotgépben olyan finomságúra daráljuk, mint a reszelt parmezán, majd hozzákeverjük a deaktivált élesztőt és a sót.

A barna csiperkét és a laskagombát közepes darabokra vágjuk, majd egy füstölésig hevített serpenyőben 5 evőkanál olívaolajon aranybarnára pirítjuk, aztán félretesszük egy tányérra. A karalábét felkockázzuk, sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, és ezt is félretesszük egy tányérra. A püréhez való karalábét tetszőlegesen feldaraboljuk, majd nagyon puhára főzzük, és 50 ml főzőlével együtt krémesre turmixoljuk. A hagymát és a fokhagymát finomra, a kápiát kis kockákra vágjuk, majd 5 evőkanál olívaolajon üvegesre pirítjuk. Rádobjuk a rizst, és még kb. 2 percig pirítjuk, majd felöntjük a fehér borral, és addig főzzük, amíg a rizs be nem itta a bort. Amikor ez megtörtént, fokozatosan mindig annyi meleg alaplevet öntünk hozzá, hogy ellepje a rizst, és csak akkor tesszük rá a következőt, ha nagyjából beitta az adagot. 

Vegán karalábés-gombás rizottó

Amikor a rizs háromnegyedig megfőtt, hozzátesszük a karalábépürét, a barna csiperkét és a laskát. Ha a rizottónk már szinte teljesen kész, akkor adjuk hozzá a főtt, kockázott karalábét, a finomra aprított petrezselymet, a simeji gombát és a vegán parmezánt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A 100 ml olívaolajat folyamatos keverés mellett, lassan belecsorgatjuk. Kb. 1.8-2 l alaplevet fog felvenni a rizs, ha mindent jól csináltunk.

Ha tetszett a Vegán karalábés-gombás rizottó receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept