Street Kitchen

Currymaradékzöldségekből

Curry maradék zöldségekből

Hozzávalók
2 szál
sárgarépa
1 db
krumpli
1 db
cukkini
180 g
csiperkegomba
1 fej
hagyma
2 ek
olaj
1.5 ek
currypor
1 tk
kurkuma
3 tk
méz
1 tk
őrölt fűszerkömény
1 tk
őrölt bors
4 - 500 ml
víz
2 tk
10 g
bébispenót

Elkészítés

Az én curryverzióm egy kínai curryreceptből indult, majd a saját hűtőm tartalma szerint továbbfejlesztettem az évek során. A recept alapvetően vegetáriánus, de akár egy ropogós, panko morzsában sütött csirkemellel is párosíthatjuk, ami egy kicsit elviszi a receptet a japán katsu curry irányába. A fűszerezésen kívül bátran variálhatjátok a zöldségfajtákat, attól függően, hogy éppen milyen maradék zöldség van a hűtőtökben.

Előkészítjük a zöldségeket: a sárgarépát, a burgonyát és a cukkinit megmossuk, meghámozzuk, majd 2-3 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát kis kockákra vágjuk, a csiperkegombát pedig negyedekbe. Egy lábast közepesen erős lángon felhevítünk, majd 2 evőkanál olajjal beleszórjuk a hagymát. Amikor kicsit megpirult, beletesszük a burgonyát és a répát, és tovább pirítjuk. 

A zöldségekre szórjuk a curryport és a kurkumát, hozzáadjuk a mézet, és az őrölt köményt, borsozzuk, majd közepes lángon 1-2 percig kevergetve pirítjuk. Felöntjük kb. 400 ml vízzel, és lefedjük. A lényeg, hogy a víz éppen ellepje. Erős lángra kapcsolunk, majd amikor felforrt a currynk, levesszük a fedőt, és közepes lángon tovább forraljuk, amíg meg nem puhul a burgonya és a répa – ez kb. 25 perc. Szükség esetén adjunk hozzá még egy kis vizet. 

Ezt követően a currynk ⅓-át átszedjük egy aprítóba, hogy kihasználva a burgonya keményítőtartalmát, készítsünk egy sűrített curryszószt. Alaposan lezúzzuk, amíg egy homogén mártást nem kapunk.

Közben a fazékba tesszük a cukkinit és a csiperkegombát, adunk még egy kis vizet a curryhez, és további 5 percig főzzük. Amikor kellően redukálódott a víztartalma, visszaöntjük a curryszószunkat, sózzuk, és beleszórjuk a bébispenótot. Közepes lángon rottyantunk rajta egyet, és készen is vagyunk. Jázmin rizzsel tálalva a legfinomabb.

Curry maradék zöldségekből
Curry maradék zöldségekből

Elkészítési idő: 40 perc

További maradékmentő kaják:

Kamu paella maradék rizsből

Maradékmentő pirított rizs

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

A curry egy olyan étel, amit Ázsia nagyon sok országában készítenek. Így ha curryreceptet kerestek az interneten, valószínűleg teljesen más és más variációkra bukkantok majd.

pictogram

Vega

Hozzávalók

4 főre
2 szál
sárgarépa
1 db
krumpli
1 db
cukkini
180 g
csiperkegomba
1 fej
hagyma
2 ek
olaj
1.5 ek
currypor
1 tk
kurkuma
3 tk
méz
1 tk
őrölt fűszerkömény
1 tk
őrölt bors
4 - 500 ml
víz
2 tk
10 g
bébispenót

Az én curryverzióm egy kínai curryreceptből indult, majd a saját hűtőm tartalma szerint továbbfejlesztettem az évek során. A recept alapvetően vegetáriánus, de akár egy ropogós, panko morzsában sütött csirkemellel is párosíthatjuk, ami egy kicsit elviszi a receptet a japán katsu curry irányába. A fűszerezésen kívül bátran variálhatjátok a zöldségfajtákat, attól függően, hogy éppen milyen maradék zöldség van a hűtőtökben.

Előkészítjük a zöldségeket: a sárgarépát, a burgonyát és a cukkinit megmossuk, meghámozzuk, majd 2-3 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát kis kockákra vágjuk, a csiperkegombát pedig negyedekbe. Egy lábast közepesen erős lángon felhevítünk, majd 2 evőkanál olajjal beleszórjuk a hagymát. Amikor kicsit megpirult, beletesszük a burgonyát és a répát, és tovább pirítjuk. 

A zöldségekre szórjuk a curryport és a kurkumát, hozzáadjuk a mézet, és az őrölt köményt, borsozzuk, majd közepes lángon 1-2 percig kevergetve pirítjuk. Felöntjük kb. 400 ml vízzel, és lefedjük. A lényeg, hogy a víz éppen ellepje. Erős lángra kapcsolunk, majd amikor felforrt a currynk, levesszük a fedőt, és közepes lángon tovább forraljuk, amíg meg nem puhul a burgonya és a répa – ez kb. 25 perc. Szükség esetén adjunk hozzá még egy kis vizet. 

Ezt követően a currynk ⅓-át átszedjük egy aprítóba, hogy kihasználva a burgonya keményítőtartalmát, készítsünk egy sűrített curryszószt. Alaposan lezúzzuk, amíg egy homogén mártást nem kapunk.

Közben a fazékba tesszük a cukkinit és a csiperkegombát, adunk még egy kis vizet a curryhez, és további 5 percig főzzük. Amikor kellően redukálódott a víztartalma, visszaöntjük a curryszószunkat, sózzuk, és beleszórjuk a bébispenótot. Közepes lángon rottyantunk rajta egyet, és készen is vagyunk. Jázmin rizzsel tálalva a legfinomabb.

Curry maradék zöldségekből
Curry maradék zöldségekből

Elkészítési idő: 40 perc

További maradékmentő kaják:

Kamu paella maradék rizsből

Maradékmentő pirított rizs

Ha tetszett a Curry maradék zöldségekből receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept