Street Kitchen

Melegzeller-kelbimbósalátaházidiójoghurttal

Meleg zeller-kelbimbó saláta házi diójoghurttal

Hozzávalók
A salátához
2 db
zellergumó
(kisebb)
őrölt bors
2 ek
olaj
500 g
friss kelbimbó
80 g
aszalt sárgabarack
100 g
bébispenót
2 ág
kakukkfű
A dresszinghez
200 ml
víz
150 g
dióbél
1 gerezd
fokhagyma
10 g
aszalt sárgabarack
1 ek
méz
1 kis csokor
petrezselyem

Elkészítés

A zellereket megpucoljuk, és egyesével alufóliába csomagoljuk egy-egy csipet borssal és néhány csepp olajjal. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és puhára sütjük, ami egy-másfél órába is telhet a zeller méretétől függően. Ha ezt meggyorsítanátok, negyedelve csomagoljátok be, úgy rövidül a sütési idő.

A kelbimbókat megtisztítjuk, a csúnya leveleket letépkedjük, majd mérettől függően felezzük vagy negyedeljük, és sütőpapírral borított tepsire szórjuk. Meghintjük durva borssal, sóval, némi olajjal is meglocsoljuk, majd 20 percre a sütőbe tesszük.

Közben a dresszinghez felforraljuk a vizet, és nyakon öntjük vele a diót, ami mellé teszünk 1 gerezd fokhagymát és 1-2 db aszalt sárgabarackot is. Azért forrázzuk le a diót, hogy kicsit felpuhítsuk, amitől könnyebb homogénre darálni. Miután a víz lehűlt, belekanalazzuk a mézet, beleszórunk ízlés szerint sót, majd joghurt finomságúra zúzzuk egy botmixer segítségével. Finomra vágott petrezselymet keverünk bele. 

A megsült zellereket tetszőlegesen felvágjuk, az elősütött kelbimbók mellé tesszük, és a tepsire szórjuk még a kis kockára vágott aszalt sárgabarackot is, a zöldségeket megszórjuk a kakukkfűvel, majd az egész tepsit még visszadobjuk 5-10 percre, hogy kellőképpen átmelegedjen. Miután kivettük a sütőből, rászórjuk a spenótleveleket is, és ízlés szerint keverhetjük a dresszinggel.

zeller-kelbimbó saláta házi diójoghurttal, aszalt barackkal
Meleg zeller-kelbimbó saláta házi diójoghurttal

Ezek a receptek is érdekelhetnek:

Sültédesburgonya-saláta

Citrusos bulgursaláta

Olasz sültpaprika-saláta

www.streetkitchen.hu

Tulajdonképpen köretnek is kiváló, de tartalmaz minden fontos tápanyagot, ráadásul gluténmentes is.

Hozzávalók

4 főre
A salátához
2 db
zellergumó
(kisebb)
őrölt bors
2 ek
olaj
500 g
friss kelbimbó
80 g
aszalt sárgabarack
100 g
bébispenót
2 ág
kakukkfű
A dresszinghez
200 ml
víz
150 g
dióbél
1 gerezd
fokhagyma
10 g
aszalt sárgabarack
1 ek
méz
1 kis csokor
petrezselyem

A zellereket megpucoljuk, és egyesével alufóliába csomagoljuk egy-egy csipet borssal és néhány csepp olajjal. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és puhára sütjük, ami egy-másfél órába is telhet a zeller méretétől függően. Ha ezt meggyorsítanátok, negyedelve csomagoljátok be, úgy rövidül a sütési idő.

A kelbimbókat megtisztítjuk, a csúnya leveleket letépkedjük, majd mérettől függően felezzük vagy negyedeljük, és sütőpapírral borított tepsire szórjuk. Meghintjük durva borssal, sóval, némi olajjal is meglocsoljuk, majd 20 percre a sütőbe tesszük.

Közben a dresszinghez felforraljuk a vizet, és nyakon öntjük vele a diót, ami mellé teszünk 1 gerezd fokhagymát és 1-2 db aszalt sárgabarackot is. Azért forrázzuk le a diót, hogy kicsit felpuhítsuk, amitől könnyebb homogénre darálni. Miután a víz lehűlt, belekanalazzuk a mézet, beleszórunk ízlés szerint sót, majd joghurt finomságúra zúzzuk egy botmixer segítségével. Finomra vágott petrezselymet keverünk bele. 

A megsült zellereket tetszőlegesen felvágjuk, az elősütött kelbimbók mellé tesszük, és a tepsire szórjuk még a kis kockára vágott aszalt sárgabarackot is, a zöldségeket megszórjuk a kakukkfűvel, majd az egész tepsit még visszadobjuk 5-10 percre, hogy kellőképpen átmelegedjen. Miután kivettük a sütőből, rászórjuk a spenótleveleket is, és ízlés szerint keverhetjük a dresszinggel.

zeller-kelbimbó saláta házi diójoghurttal, aszalt barackkal
Meleg zeller-kelbimbó saláta házi diójoghurttal

Ezek a receptek is érdekelhetnek:

Sültédesburgonya-saláta

Citrusos bulgursaláta

Olasz sültpaprika-saláta

Ha tetszett a Meleg zeller-kelbimbó saláta házi diójoghurttal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept