Halételek

Királydurbincslangyoskápiasalátával,rakottburgonyával

Királydurbincs langyos kápiasalátával, rakott burgonyával

Hozzávalók
4 - 60 ml
habtejszín
2 db
durbincsfilé
só, bors
2 - 3 ek
olaj
10 - 15 szál
kakukkfű
1 gerezd
fokhagyma
1 ek
sós vaj
A mártáshoz
20 g
zeller
30 g
hagyma
1 gerezd
fokhagyma
0.25 db
citrom héja és leve
2 - 3 ek
olívaolaj
0.5 tk
őrölt édesköménymag
200 ml
halalaplé-redukció
(3 l halalapléből)
1 ek
vaj
1 ek
friss aprított petrezselyem
A rakott burgonyához
2 db
12 cm átmérőjű sütőforma
350 g
szeletelt burgonya
2 ek
olaj
só, bors
0.5 ek
vaj
A kápiasalátához
6 - 7 db
kápia paprika
1 ek
kapribogyó
1.5 ek
olívaolaj
1 ek
balzsamecet
só, bors
0.5 ek
fehérborecet
1 ek
aprított snidling
kb. 10 szem savanyított gyöngyhagyma
A tálaláshoz
3 - 4 szem
gyöngyhagyma
1 - 2 szál
snidling

Elkészítés

A burgonyát 3 mm vékonyra szeleteljük, háromnegyedig főzzük sós vízben, majd leszűrjük. Várunk egy kicsit, amíg szárad, ráöntjük az olajat, sózzuk, borsozzuk, óvatosan elkeverjük, rétegezzük a formákban, rátesszük a vajat, és 230 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt pirosra sütjük.

A kápiákat 230 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük, majd egy tálba vagy serpenyőbe tesszük, és 10-15 percre lefóliázzuk. Ezután meghámozzuk a kápiákat, kikaparjuk a magjukat, kb. fél cm-es csíkokra vágjuk, és ízesítjük a hozzávalókkal.

Királydurbincs langyos kápiasalátával és rakott burgonyával

A mártáshoz a zöldségeket nagyon finomra vágjuk, majd a citrom héjával együtt megfonnyasztjuk az olívaolajon, ügyelve arra, hogy ne kapjanak színt. Rátesszük az édesköménymagot, felöntjük az alaplével és a tejszínnel, facsarunk bele pár csepp citromlevet, majd összeforraljuk. Ízlés szerint sózzuk, ha szükséges, hozzáadjuk a hideg vajat, és folyamatos keverés vagy mozgatás mellett felolvasztjuk benne, végül megszórjuk a petrezselyemmel.

Ha épp egész halat találtatok csak a boltban, akkor itt megmutatom, hogyan vágjatok belőle szép filéket. Ha megvannak, a halfilék bőrét bevágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd egy serpenyőben az olajon közepes-magas hőmérsékleten addig pirítjuk, amíg a hal húsa szinte teljesen ki nem fehéredett (kb. 5-6 perc), beletesszük a kakukkfüvet, a fokhagymát és a sós vajat, és kb. még 1-2 percig locsolgatjuk a hal tetejét.

www.streetkitchen.hu

Az édesvízi halakért nem vagyok oda, viszont a tengeri fajtákért annál inkább. Egy videóban már megmutattam, hogyan tudtok szakszerűen feldolgozni és csodás filéket vágni egy egész halból, és most egy klassz kaját is hoztam hozzá - egy mediterrán ízvilágú durbincsreceptet kicsit villantósabb tálalással, ami tökéletes lehet például egy randivacsihoz!

Hozzávalók

2 főre
4 - 60 ml
habtejszín
2 db
durbincsfilé
só, bors
2 - 3 ek
olaj
10 - 15 szál
kakukkfű
1 gerezd
fokhagyma
1 ek
sós vaj
A mártáshoz
20 g
zeller
30 g
hagyma
1 gerezd
fokhagyma
0.25 db
citrom héja és leve
2 - 3 ek
olívaolaj
0.5 tk
őrölt édesköménymag
200 ml
halalaplé-redukció
(3 l halalapléből)
1 ek
vaj
1 ek
friss aprított petrezselyem
A rakott burgonyához
2 db
12 cm átmérőjű sütőforma
350 g
szeletelt burgonya
2 ek
olaj
só, bors
0.5 ek
vaj
A kápiasalátához
6 - 7 db
kápia paprika
1 ek
kapribogyó
1.5 ek
olívaolaj
1 ek
balzsamecet
só, bors
0.5 ek
fehérborecet
1 ek
aprított snidling
kb. 10 szem savanyított gyöngyhagyma
A tálaláshoz
3 - 4 szem
gyöngyhagyma
1 - 2 szál
snidling

A burgonyát 3 mm vékonyra szeleteljük, háromnegyedig főzzük sós vízben, majd leszűrjük. Várunk egy kicsit, amíg szárad, ráöntjük az olajat, sózzuk, borsozzuk, óvatosan elkeverjük, rétegezzük a formákban, rátesszük a vajat, és 230 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt pirosra sütjük.

A kápiákat 230 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük, majd egy tálba vagy serpenyőbe tesszük, és 10-15 percre lefóliázzuk. Ezután meghámozzuk a kápiákat, kikaparjuk a magjukat, kb. fél cm-es csíkokra vágjuk, és ízesítjük a hozzávalókkal.

Királydurbincs langyos kápiasalátával és rakott burgonyával

A mártáshoz a zöldségeket nagyon finomra vágjuk, majd a citrom héjával együtt megfonnyasztjuk az olívaolajon, ügyelve arra, hogy ne kapjanak színt. Rátesszük az édesköménymagot, felöntjük az alaplével és a tejszínnel, facsarunk bele pár csepp citromlevet, majd összeforraljuk. Ízlés szerint sózzuk, ha szükséges, hozzáadjuk a hideg vajat, és folyamatos keverés vagy mozgatás mellett felolvasztjuk benne, végül megszórjuk a petrezselyemmel.

Ha épp egész halat találtatok csak a boltban, akkor itt megmutatom, hogyan vágjatok belőle szép filéket. Ha megvannak, a halfilék bőrét bevágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd egy serpenyőben az olajon közepes-magas hőmérsékleten addig pirítjuk, amíg a hal húsa szinte teljesen ki nem fehéredett (kb. 5-6 perc), beletesszük a kakukkfüvet, a fokhagymát és a sós vajat, és kb. még 1-2 percig locsolgatjuk a hal tetejét.

Ha tetszett a Királydurbincs langyos kápiasalátával, rakott burgonyával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept