Halételek

Spenótos-krémsajtoslazactekercs

Spenótos-krémsajtos lazactekercs

Hozzávalók
A spenótos piskótához
195 g
finomliszt
60 g
spenót
6 db
tojás
30 g
kristálycukor
10 g
60 g
olvasztott vaj
A zöldfűszeres krémhez
90 g
krémsajt
50 g
túró
3 ek
tejföl
1 csokor
friss kapor
1 csokor
metélőhagyma
0.5 csokor
petrezselyem
só, bors
1 db
citrom leve
Az összeállításhoz
30 g
kapribogyó
10 - 12 szelet
füstölt lazac

Elkészítés

A lazactekercs elkészítéséhez a spenótleveleket és a lisztet egy kutterben összedolgozzuk, hogy halványzöld lisztet kapjunk.

A tojásokat szétválasztjuk: egy nagyobb keverőtálba mehetnek a fehérjék, a másikba pedig a sárgái a tojásnak. A fehérjéhez hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd egy kézi habverővel kemény habbá verjük. A sárgáját szintén kihabosítjuk egy kézi habverővel, majd lassabb fokozatra kapcsolunk és lassan hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat, aztán apránként hozzáadagoljuk a zöld lisztünket is. A keményre vert fehérjéből először egy kanállal rakunk a zöld masszához és tovább keverjük alacsony fokozaton maradva a kézi habverővel, majd még egy kanállal hozzáadunk, alaposan beledolgozzuk, végül a maradék fehérjehabot – ügyelve arra, hogy ne törjük össze – is hozzákeverjük a zöld piskótaalapunkhoz. Mikor egy egynemű tésztát kaptunk, sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk és egy spatulával szépen, egyenletesen elsimítjuk. 160 fokon 15 perc alatt készre sütjük.

Közben kikeverjük a töltelékünket, amihez a krémsajtot, a túrót, a tejfölt, a friss aprított fűszernövényeket, a sót, a borsot és egy citrom levét alaposan elkeverjük.

A megsült piskótát egy deszkára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd visszahelyezzük a sütőpapírra és még melegen, óvatosan feltekerjük úgy, hogy a sütőpapírt is beletekerjük a tekercsbe. 30 percig így pihentetjük a piskótát, majd kicsavarjuk és megkenjük a zöldfűszeres krémmel, megszórjuk kapribogyóval és ráhelyezzük a lazacszeleteket. Már a sütőpapír nélkül újra feltekerjük a piskótánkat, óvatosan, de a lehető legszorosabban. 

Tipp: Nyugodtan tegyük még hűtőbe pihenni, de ez a lépés kihagyható, akár azonnal vihetitek az ünnepi asztalra és vághatjátok is a szeleteket minden jelentkezőnek. Az tuti, hogy hamar követelni fogják a második körös spenótos-krémsajtos lazactekercset! 
spenotos-kremsajtos-lazactekercs
Spenótos-krémsajtos lazactekercs (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Sütési idő: 15 perc
  • Hűtési idő: min. 30 perc

Ha szeretitek a lazacot, akkor ezeket a recepteket se hagyjátok ki:

Spenótos lazac leveles tésztában

Gravlax

Sós zöld palacsinta füstölt lazacos rántottával

www.streetkitchen.hu

Egy igazán különleges, újhullámos és extrán színes fogás a karácsonyi hidegtálakra. Ezzel tuti megleped a vendégeket, és nemcsak azért, mert brutááálisan jól néz ki, de az íze is legalább annyira brutáááális!

Hozzávalók

1 12-14 szeletes tekercshez
A spenótos piskótához
195 g
finomliszt
60 g
spenót
6 db
tojás
30 g
kristálycukor
10 g
60 g
olvasztott vaj
A zöldfűszeres krémhez
90 g
krémsajt
50 g
túró
3 ek
tejföl
1 csokor
friss kapor
1 csokor
metélőhagyma
0.5 csokor
petrezselyem
só, bors
1 db
citrom leve
Az összeállításhoz
30 g
kapribogyó
10 - 12 szelet
füstölt lazac

A lazactekercs elkészítéséhez a spenótleveleket és a lisztet egy kutterben összedolgozzuk, hogy halványzöld lisztet kapjunk.

A tojásokat szétválasztjuk: egy nagyobb keverőtálba mehetnek a fehérjék, a másikba pedig a sárgái a tojásnak. A fehérjéhez hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd egy kézi habverővel kemény habbá verjük. A sárgáját szintén kihabosítjuk egy kézi habverővel, majd lassabb fokozatra kapcsolunk és lassan hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat, aztán apránként hozzáadagoljuk a zöld lisztünket is. A keményre vert fehérjéből először egy kanállal rakunk a zöld masszához és tovább keverjük alacsony fokozaton maradva a kézi habverővel, majd még egy kanállal hozzáadunk, alaposan beledolgozzuk, végül a maradék fehérjehabot – ügyelve arra, hogy ne törjük össze – is hozzákeverjük a zöld piskótaalapunkhoz. Mikor egy egynemű tésztát kaptunk, sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk és egy spatulával szépen, egyenletesen elsimítjuk. 160 fokon 15 perc alatt készre sütjük.

Közben kikeverjük a töltelékünket, amihez a krémsajtot, a túrót, a tejfölt, a friss aprított fűszernövényeket, a sót, a borsot és egy citrom levét alaposan elkeverjük.

A megsült piskótát egy deszkára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd visszahelyezzük a sütőpapírra és még melegen, óvatosan feltekerjük úgy, hogy a sütőpapírt is beletekerjük a tekercsbe. 30 percig így pihentetjük a piskótát, majd kicsavarjuk és megkenjük a zöldfűszeres krémmel, megszórjuk kapribogyóval és ráhelyezzük a lazacszeleteket. Már a sütőpapír nélkül újra feltekerjük a piskótánkat, óvatosan, de a lehető legszorosabban. 

Tipp: Nyugodtan tegyük még hűtőbe pihenni, de ez a lépés kihagyható, akár azonnal vihetitek az ünnepi asztalra és vághatjátok is a szeleteket minden jelentkezőnek. Az tuti, hogy hamar követelni fogják a második körös spenótos-krémsajtos lazactekercset! 
spenotos-kremsajtos-lazactekercs
Spenótos-krémsajtos lazactekercs (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Sütési idő: 15 perc
  • Hűtési idő: min. 30 perc

Ha szeretitek a lazacot, akkor ezeket a recepteket se hagyjátok ki:

Spenótos lazac leveles tésztában

Gravlax

Sós zöld palacsinta füstölt lazacos rántottával

Ha tetszett a Spenótos-krémsajtos lazactekercs receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept