A lazactekercs elkészítéséhez a spenótleveleket és a lisztet egy kutterben összedolgozzuk, hogy halványzöld lisztet kapjunk.
A tojásokat szétválasztjuk: egy nagyobb keverőtálba mehetnek a fehérjék, a másikba pedig a sárgái a tojásnak. A fehérjéhez hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd egy kézi habverővel kemény habbá verjük. A sárgáját szintén kihabosítjuk egy kézi habverővel, majd lassabb fokozatra kapcsolunk és lassan hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat, aztán apránként hozzáadagoljuk a zöld lisztünket is. A keményre vert fehérjéből először egy kanállal rakunk a zöld masszához és tovább keverjük alacsony fokozaton maradva a kézi habverővel, majd még egy kanállal hozzáadunk, alaposan beledolgozzuk, végül a maradék fehérjehabot – ügyelve arra, hogy ne törjük össze – is hozzákeverjük a zöld piskótaalapunkhoz. Mikor egy egynemű tésztát kaptunk, sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk és egy spatulával szépen, egyenletesen elsimítjuk. 160 fokon 15 perc alatt készre sütjük.
Közben kikeverjük a töltelékünket, amihez a krémsajtot, a túrót, a tejfölt, a friss aprított fűszernövényeket, a sót, a borsot és egy citrom levét alaposan elkeverjük.
A megsült piskótát egy deszkára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd visszahelyezzük a sütőpapírra és még melegen, óvatosan feltekerjük úgy, hogy a sütőpapírt is beletekerjük a tekercsbe. 30 percig így pihentetjük a piskótát, majd kicsavarjuk és megkenjük a zöldfűszeres krémmel, megszórjuk kapribogyóval és ráhelyezzük a lazacszeleteket. Már a sütőpapír nélkül újra feltekerjük a piskótánkat, óvatosan, de a lehető legszorosabban.
Tipp: Nyugodtan tegyük még hűtőbe pihenni, de ez a lépés kihagyható, akár azonnal vihetitek az ünnepi asztalra és vághatjátok is a szeleteket minden jelentkezőnek. Az tuti, hogy hamar követelni fogják a második körös spenótos-krémsajtos lazactekercset!

- Elkészítési idő: 30 perc
- Sütési idő: 15 perc
- Hűtési idő: min. 30 perc