A tőkehal recept elkészítését a körettel kezdjük. Ehhez egy kisebb lábosban, közepes lángon felforraljuk a tejet, majd elkeverjük benne a búzadarát, sózzuk, beletesszük a gyömbérport, és addig kevergetjük, amíg teljesen be nem sűrűsödik. Ha kész a tejbegríz, mehet bele a reszelt citromhéj és a vaj, ezeket elkeverjük és hagyjuk kihűlni.
A már kihűlt masszát összedolgozzuk a túróval, és diónyi gombócokat formázunk belőle. Forró, száraz serpenyőben, közepes lángon lepirítjuk a dióval elkevert morzsát, és beleforgatjuk a kis gombócainkat.
A joghurtos szószhoz a görög joghurtot egy aprítógépbe tesszük a mentalevelekkel, a petrezselyemmel, a cukorral, néhány csepp citromlével, valamint egy kevés sóval és borssal. Addig zúzzuk, amíg már csak nagyon pici levéldarabkák lesznek a joghurtban.
A tőkehalból kb. 200 g-os szeleteket vágunk, a húsos felét sózzuk, borsozzuk, és alaposan átkenjük étolajjal az egész filét. A bőrös oldalával lefelé egy közepes méretű, forró, sütőbe is tehető serpenyőbe tesszük, és nagy lángon 1-2 percig sütjük a halszeleteket kissé lenyomva. Ha letelt az idő, 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük a serpenyőt, és további 10-15 percig sütjük a halat.
Tálaláshoz a mártást szétterítjük a tányér alján, ráhelyezzük a halat, díszítjük pár mentalevéllel és mellé helyezzük a túrógombócokat.

- Elkészítési idő: 45 perc
- Hűtési idő: 20 perc
Jó pár izgalmas tőkehal recept van még a tarsolyunkban, csak figyeljetek!
Tőkehal zelleres babpürével és gombával