Húsételek

Ossobucoparmezánospuliszkávalésgremolatával

Ossobuco parmezános puliszkával és gremolatával

Hozzávalók
A tálaláshoz
2 kg
szeletelt, csontos borjúlábszár
só, bors
100 g
finomliszt
2 szál
sárgarépa
(160 g/szál)
4 szál
szárzeller
(50 g/szál)
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
1 db
sárga kaliforniai paprika
4 gerezd
fokhagyma
1 ág
rozmaring
2 ág
kakukkfű
200 ml
száraz fehérbor
900 ml
alaplé
800 ml
darabolt paradicsom
A gremolatához
1 csokor
petrezselyem
1 csokor
bazsalikom
1 db
paradicsom
(80 g/db)
1 gerezd
fokhagyma
0.25 db
citrom leve
30 ml
olívaolaj
A pirított zöldségekhez
120 g
sárgarépa
120 g
szárzeller
30 g
vaj
só, bors
A puliszkához
300 g
kukoricadara
1.2 l
víz
1 mk
szerecsendió
120 g
parmezán
1 db
citrom héja
250 ml
tejszín
150 g
vaj
50 g
vaj

Elkészítés

Az ossobucohoz a megadott vajmennyiség felét, vagyis kb. 75 grammot felolvasztunk egy serpenyőben vagy öntöttvas lábasban. A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, majd beleforgatjuk a lisztbe. Közepes hőfokon, oldalanként kb. 2-2 perc alatt körbepirítjuk a húst a vajon, majd kivesszük. A sárgarépát, a szárzellert, a hagymát és a kaliforniai paprikát nagyobb, kb. 2 cm-es darabokra vágjuk.

A vaj másik felét beletesszük a serpenyőbe, ezt is felhevítjük, majd közepesen erős hőfokon megpirítjuk benne a feldarabolt zöldségeket és a fokhagymát. Amikor egy kis színt kaptak a zöldségek, hozzáadjuk a rozmaringot, a kakukkfüvet, és felöntjük a fehérborral. Amikor a bor elpárolgott, átöntjük egy nagyobb tepsire a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, felöntjük az alaplével, a darabolt paradicsommal, rátesszük a lepirított hússzeleteket, lefóliázzuk, és betesszük a 160 fokra előmelegített sütőbe 3 órára. 

Gremolata

A gremolatához egy tálba tesszük a finomra vágott petrezselymet és a bazsalikomot, a paradicsom apróra vágott húsát, sózzuk, ráreszeljük a fokhagymát, meglocsoljuk a citrom levével és az olívaolajjal, majd az egészet összekeverjük. 

A pirított zöldségekhez 0,5 cm-es kockákra vágjuk a répát és a zellert. Vajat melegítünk egy serpenyőben, hozzáadjuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, és közepesen erős hőfokon kb. 1,5 percig pirítjuk. Hagyjuk, hogy kissé ress maradjon a zöldség. 

Puliszka

A puliszkához egy lábasba tesszük a kukoricadarát, felöntjük a vízzel, sózzuk, és szinte folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg forrni nem kezd és be nem sűrűsödik. Hozzáadjuk a vajat, majd amikor az elolvadt, a tejszínt is. Ízesítjük szerecsendióval és reszelt parmezánnal. Ha lágyabbra szeretnénk, akkor egy kis vízzel beállíthatjuk a kívánt állagot. 

A húst kivesszük a sütőből, levesszük róla a fóliát. Kivesszük a tepsiből a zöldfűszerek fás részeit, majd a zöldségeket egy turmixgépbe vagy egy nagyobb tálba tesszük, és egy botmixer vagy turmixgép segítségével krémesre zúzzuk. 

Tányérra szedjük a puliszkát, rátesszük a húst, a tetejére kanalazunk a mártásból, a gremolatából, megszórjuk a pirított zöldségekkel, és végül rátesszük a vékony szeletekre vágott citromhéjat is.

ossobuco
Ossobuco parmezános puliszkával és gremolatával (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1,5 óra
  • Sütési idő: 3 óra

További húsos receptek, amiket az ossobuco után (vagy éppen előtte) érdemes kipróbálni:

Peri-peri csirke zöldséges rizzsel

Kolbászos-pulykás brassói

Mézes-mustáros-gyömbéres csirke

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Ez az étel nálam egy igazi nagyágyú. Talán az átlagosnál több elemből áll, de abszolút nem bonyolult elkészíteni, és a végeredmény valami fergeteges. És egy jó tanács arra az esetre, ha nem tudod beszerezni csontos formában a lábszárat: akkor készítsd el kicsontozott változatból. Viszont ebben az esetben ne éld bele magad a csontból kiszopogatott velőbe. :D

Hozzávalók

6 főre
A tálaláshoz
2 kg
szeletelt, csontos borjúlábszár
só, bors
100 g
finomliszt
2 szál
sárgarépa
(160 g/szál)
4 szál
szárzeller
(50 g/szál)
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
1 db
sárga kaliforniai paprika
4 gerezd
fokhagyma
1 ág
rozmaring
2 ág
kakukkfű
200 ml
száraz fehérbor
900 ml
alaplé
800 ml
darabolt paradicsom
A gremolatához
1 csokor
petrezselyem
1 csokor
bazsalikom
1 db
paradicsom
(80 g/db)
1 gerezd
fokhagyma
0.25 db
citrom leve
30 ml
olívaolaj
A pirított zöldségekhez
120 g
sárgarépa
120 g
szárzeller
30 g
vaj
só, bors
A puliszkához
300 g
kukoricadara
1.2 l
víz
1 mk
szerecsendió
120 g
parmezán
1 db
citrom héja
250 ml
tejszín
150 g
vaj
50 g
vaj

Az ossobucohoz a megadott vajmennyiség felét, vagyis kb. 75 grammot felolvasztunk egy serpenyőben vagy öntöttvas lábasban. A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, majd beleforgatjuk a lisztbe. Közepes hőfokon, oldalanként kb. 2-2 perc alatt körbepirítjuk a húst a vajon, majd kivesszük. A sárgarépát, a szárzellert, a hagymát és a kaliforniai paprikát nagyobb, kb. 2 cm-es darabokra vágjuk.

A vaj másik felét beletesszük a serpenyőbe, ezt is felhevítjük, majd közepesen erős hőfokon megpirítjuk benne a feldarabolt zöldségeket és a fokhagymát. Amikor egy kis színt kaptak a zöldségek, hozzáadjuk a rozmaringot, a kakukkfüvet, és felöntjük a fehérborral. Amikor a bor elpárolgott, átöntjük egy nagyobb tepsire a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, felöntjük az alaplével, a darabolt paradicsommal, rátesszük a lepirított hússzeleteket, lefóliázzuk, és betesszük a 160 fokra előmelegített sütőbe 3 órára. 

Gremolata

A gremolatához egy tálba tesszük a finomra vágott petrezselymet és a bazsalikomot, a paradicsom apróra vágott húsát, sózzuk, ráreszeljük a fokhagymát, meglocsoljuk a citrom levével és az olívaolajjal, majd az egészet összekeverjük. 

A pirított zöldségekhez 0,5 cm-es kockákra vágjuk a répát és a zellert. Vajat melegítünk egy serpenyőben, hozzáadjuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, és közepesen erős hőfokon kb. 1,5 percig pirítjuk. Hagyjuk, hogy kissé ress maradjon a zöldség. 

Puliszka

A puliszkához egy lábasba tesszük a kukoricadarát, felöntjük a vízzel, sózzuk, és szinte folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg forrni nem kezd és be nem sűrűsödik. Hozzáadjuk a vajat, majd amikor az elolvadt, a tejszínt is. Ízesítjük szerecsendióval és reszelt parmezánnal. Ha lágyabbra szeretnénk, akkor egy kis vízzel beállíthatjuk a kívánt állagot. 

A húst kivesszük a sütőből, levesszük róla a fóliát. Kivesszük a tepsiből a zöldfűszerek fás részeit, majd a zöldségeket egy turmixgépbe vagy egy nagyobb tálba tesszük, és egy botmixer vagy turmixgép segítségével krémesre zúzzuk. 

Tányérra szedjük a puliszkát, rátesszük a húst, a tetejére kanalazunk a mártásból, a gremolatából, megszórjuk a pirított zöldségekkel, és végül rátesszük a vékony szeletekre vágott citromhéjat is.

ossobuco
Ossobuco parmezános puliszkával és gremolatával (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1,5 óra
  • Sütési idő: 3 óra

További húsos receptek, amiket az ossobuco után (vagy éppen előtte) érdemes kipróbálni:

Peri-peri csirke zöldséges rizzsel

Kolbászos-pulykás brassói

Mézes-mustáros-gyömbéres csirke

Ha tetszett az Ossobuco parmezános puliszkával és gremolatával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept