Húsvéti sütemények

Húsvétifánk

Húsvéti fánk

Hozzávalók
300 ml
langyos tej
1 tk
cukor
25 g
élesztő
500 g
liszt
1 csipet
15 g
vaníliás cukor
3 db
tojássárgája
70 g
olvasztott vaj
bő olaj a sütéshez
A mázhoz
100 g
barna cukor
30 ml
tej
1 csipet
fahéj
A díszítéshez
kicsi csokitojások
50 g
vaj

Elkészítés

A húsvéti fánknak először a tésztáját dagasztjuk be, ehhez langyos tejbe szórjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet összekeverjük a sóval és a vaníliás cukorral, beleütjük a tojássárgájákat, és a felfuttatott élesztős tejjel együtt elkezdjük összegyúrni a tésztát, majd mikor összeállt, beledagasztjuk az olvasztott vajat is és 10 perc alatt simára dolgozzuk. Letakarva 45-50 percig meleg helyen kelesztjük, amíg a duplájára nő. 

A tésztát kissé átgyúrjuk, kb. 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, majd egy kb. 6 cm átmérőjű pohárral vagy pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle. Egy pici szaggatóval kb. 1 cm-es lyukat szúrunk a közepükön, és letakarva 20-25 percig kelesztjük a korongokat. Egy lábasban közepes lángon olajat hevítünk kb 160 fokig és oldalanként pár perc alatt megsütjük a fánkokat, és papírtörlőre szedjük őket.

A mázhoz mindent összeolvasztunk egy edényben, 1-2 percig kevergetve forraljuk, végül a kisült fánkok egyik felét belemártjuk a fűszeres mázba, csokitojásokkal díszítjük őket, és egy rácson hagyjuk kihűlni. 

húsvéti fánk
Húsvéti fánk (Fotó: Street Kitchen)
  • A tészta összeállítása és kelesztés: 70 perc
  • Szaggatás és pihentetés: 30-40 perc
  • Sütés: 15-20 perc
  • Összesen: 115-130 perc

Még több fánk az év minden napjára:

Cukormentes túrófánk
Házi vaníliakrémmel töltött fánk
Sütőben sült banános fánk

www.streetkitchen.hu

A fánkot mindenki imádja, és egy kis csavarral, vagyis inkább díszítéssel húsvétkor is teljes mértékben megállja a helyét az ünnepi asztalon.

Hozzávalók

14 darabhoz
300 ml
langyos tej
1 tk
cukor
25 g
élesztő
500 g
liszt
1 csipet
15 g
vaníliás cukor
3 db
tojássárgája
70 g
olvasztott vaj
bő olaj a sütéshez
A mázhoz
100 g
barna cukor
30 ml
tej
1 csipet
fahéj
A díszítéshez
kicsi csokitojások
50 g
vaj

A húsvéti fánknak először a tésztáját dagasztjuk be, ehhez langyos tejbe szórjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet összekeverjük a sóval és a vaníliás cukorral, beleütjük a tojássárgájákat, és a felfuttatott élesztős tejjel együtt elkezdjük összegyúrni a tésztát, majd mikor összeállt, beledagasztjuk az olvasztott vajat is és 10 perc alatt simára dolgozzuk. Letakarva 45-50 percig meleg helyen kelesztjük, amíg a duplájára nő. 

A tésztát kissé átgyúrjuk, kb. 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, majd egy kb. 6 cm átmérőjű pohárral vagy pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle. Egy pici szaggatóval kb. 1 cm-es lyukat szúrunk a közepükön, és letakarva 20-25 percig kelesztjük a korongokat. Egy lábasban közepes lángon olajat hevítünk kb 160 fokig és oldalanként pár perc alatt megsütjük a fánkokat, és papírtörlőre szedjük őket.

A mázhoz mindent összeolvasztunk egy edényben, 1-2 percig kevergetve forraljuk, végül a kisült fánkok egyik felét belemártjuk a fűszeres mázba, csokitojásokkal díszítjük őket, és egy rácson hagyjuk kihűlni. 

húsvéti fánk
Húsvéti fánk (Fotó: Street Kitchen)
  • A tészta összeállítása és kelesztés: 70 perc
  • Szaggatás és pihentetés: 30-40 perc
  • Sütés: 15-20 perc
  • Összesen: 115-130 perc

Még több fánk az év minden napjára:

Cukormentes túrófánk
Házi vaníliakrémmel töltött fánk
Sütőben sült banános fánk

Ha tetszett a Húsvéti fánk receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept