Ünnepi főfogások

Mandarinoskacsamellkuszkusszal

Mandarinos kacsamell kuszkusszal

Hozzávalók
A kuszkuszhoz
0.5 szál
sárgarépa
(kb. 100 g)
2 ek
olívaolaj
1 szál
szárzeller
1 fej
hagyma
(kb. 150 g)
1 db
paradicsom
(kb. 140 g)
1 ág
rozmaring
(vagy 1 csipet szárított)
1 csokor
petrezselyem
kb. 200 g kuszkusz
300 ml
alaplé
só, bors
1 db
citrom héja
0.5 db
citrom leve
A kacsamellhez
2 db
kacsamell
só, bors
0.25 db
szerecsendió reszelve
2 tk
olaj
1 marék
natúr földimogyoró
(kb. 60 g)
2 ek
szójaszósz
1 ek
méz
30 ml
fehérbor
2
cm gyömbér
150 ml
alaplé
3 db
mandarin leve
1 tk
keményítő
0.5 db
citrom leve
A tálaláshoz
4 - 5 szál
petrezselyemzöld
1 db
mandarin héja

Elkészítés

A mandarinos kacsamell kuszkusszal egy fancy, de egyszerű kaja. Először a köret elkészítéséhez látunk hozzá: a sárgarépát egy zöldséghámozóval felcsíkozzuk, majd a hosszú csíkokat merőlegesen kis csíkokra vágjuk. Egy lábasba öntjük az olívaolajat, és felforrósítjuk közepes lángon, majd rászórjuk a répacsíkokat.

Amíg pirul, az angolzellert is felcsíkozzuk, majd merőlegesen kb. 1 cm-es darabokra vágjuk, és a répára szórjuk. Jöhet rá a felkockázott hagyma, és az egészet megdinszteljük. Közben a paradicsomot cikkekre vágjuk, a kés lapját a deszka felé nyomva leszedjük a cikkek héját, a húsát pedig felkockázzuk, és az alapra dobjuk. Ízesítjük aprított rozmaringgal és petrezselyemmel, rászórjuk a kuszkuszt, és felöntjük az alaplével. Megsózzuk, borsozzuk, belereszeljük a citrom héját, és belefacsarjuk a felének a levét. Felforraljuk, ennyi idő alatt a kuszkusz el is készül, úgyhogy lefedjük, és félretesszük.

A kacsamelleket sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük a szerecsendiót. Egy serpenyőt közepes lángon felmelegítünk, belelocsoljuk az olajat, és a kacsát a bőrös oldalával lefelé elkezdjük pirítani. Kb. 5 perc után megfordítjuk, ennyi idő alatt a bőréből kisül a zsír, és ropogósra pirul. Minden oldalát lekérgesítjük, majd átdobjuk egy tepsire, és 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre.

A visszamaradt zsíron lepirítjuk a földimogyorót. Ráöntjük a szójaszószt, a mézet, a fehérbort, belereszeljük a gyömbért, felöntjük az alaplével, és az egészet kicsit visszaforraljuk. A mandarin levében elkeverjük a keményítőt, és a mártásalaphoz adjuk. A kacsát kivesszük a sütőből, az alatta képződött szaftot is a mártáshoz öntjük, és krémesre forraljuk. Borsozzuk, belefacsarunk egy kis citromlevet, és tálalhatunk is.

Tálalás:

A kuszkuszt tányérra szedjük, rádobjuk a pihentetett, felszeletelt kacsamellet, meglocsoljuk a mogyorós mártással, végül aprított petrezselyemmel és reszelt mandarinhéjjal megszórva szervírozzuk.

mandarinos-kacsamell
Mandarinos kacsamell kuszkusszal

Elkészítési idő: kb. 40 perc

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Ritkán használunk mandarint, pedig szezonban isteni az íze, és nagyon feldobja a kacsamellet is. Ha pedig attól tartanátok, hogy a kuszkusz íztelen, Zé megmutatja nektek, hogyan is kell megfőzni, jól.

Hozzávalók

2 főre
A kuszkuszhoz
0.5 szál
sárgarépa
(kb. 100 g)
2 ek
olívaolaj
1 szál
szárzeller
1 fej
hagyma
(kb. 150 g)
1 db
paradicsom
(kb. 140 g)
1 ág
rozmaring
(vagy 1 csipet szárított)
1 csokor
petrezselyem
kb. 200 g kuszkusz
300 ml
alaplé
só, bors
1 db
citrom héja
0.5 db
citrom leve
A kacsamellhez
2 db
kacsamell
só, bors
0.25 db
szerecsendió reszelve
2 tk
olaj
1 marék
natúr földimogyoró
(kb. 60 g)
2 ek
szójaszósz
1 ek
méz
30 ml
fehérbor
2
cm gyömbér
150 ml
alaplé
3 db
mandarin leve
1 tk
keményítő
0.5 db
citrom leve
A tálaláshoz
4 - 5 szál
petrezselyemzöld
1 db
mandarin héja

A mandarinos kacsamell kuszkusszal egy fancy, de egyszerű kaja. Először a köret elkészítéséhez látunk hozzá: a sárgarépát egy zöldséghámozóval felcsíkozzuk, majd a hosszú csíkokat merőlegesen kis csíkokra vágjuk. Egy lábasba öntjük az olívaolajat, és felforrósítjuk közepes lángon, majd rászórjuk a répacsíkokat.

Amíg pirul, az angolzellert is felcsíkozzuk, majd merőlegesen kb. 1 cm-es darabokra vágjuk, és a répára szórjuk. Jöhet rá a felkockázott hagyma, és az egészet megdinszteljük. Közben a paradicsomot cikkekre vágjuk, a kés lapját a deszka felé nyomva leszedjük a cikkek héját, a húsát pedig felkockázzuk, és az alapra dobjuk. Ízesítjük aprított rozmaringgal és petrezselyemmel, rászórjuk a kuszkuszt, és felöntjük az alaplével. Megsózzuk, borsozzuk, belereszeljük a citrom héját, és belefacsarjuk a felének a levét. Felforraljuk, ennyi idő alatt a kuszkusz el is készül, úgyhogy lefedjük, és félretesszük.

A kacsamelleket sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük a szerecsendiót. Egy serpenyőt közepes lángon felmelegítünk, belelocsoljuk az olajat, és a kacsát a bőrös oldalával lefelé elkezdjük pirítani. Kb. 5 perc után megfordítjuk, ennyi idő alatt a bőréből kisül a zsír, és ropogósra pirul. Minden oldalát lekérgesítjük, majd átdobjuk egy tepsire, és 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre.

A visszamaradt zsíron lepirítjuk a földimogyorót. Ráöntjük a szójaszószt, a mézet, a fehérbort, belereszeljük a gyömbért, felöntjük az alaplével, és az egészet kicsit visszaforraljuk. A mandarin levében elkeverjük a keményítőt, és a mártásalaphoz adjuk. A kacsát kivesszük a sütőből, az alatta képződött szaftot is a mártáshoz öntjük, és krémesre forraljuk. Borsozzuk, belefacsarunk egy kis citromlevet, és tálalhatunk is.

Tálalás:

A kuszkuszt tányérra szedjük, rádobjuk a pihentetett, felszeletelt kacsamellet, meglocsoljuk a mogyorós mártással, végül aprított petrezselyemmel és reszelt mandarinhéjjal megszórva szervírozzuk.

mandarinos-kacsamell
Mandarinos kacsamell kuszkusszal

Elkészítési idő: kb. 40 perc

Ha tetszett a Mandarinos kacsamell kuszkusszal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept