Hirdetés
Bespájzolva

Így süthetsz tökéletes krumplit - kétszer/háromszor sült változatok

Hirdetés

Így süthetsz tökéletes krumplit - kétszer/háromszor sült változatok

Hirdetés
Nem ismerünk olyan embert a Földön, aki ne szeretné a sült burgonyát. A tökéletes sült krumpli titka a technikában és a megfelelő típusú burgonya kiválasztásában rejlik. Ha ezekre odafigyelünk, a végeredmény jobb lesz, mint a gyorséttermi változat.
Hirdetés

Amit érdemes a legelején kitalálni, hogy vékony, törékeny, vagy vastag, “farm” stílusú sült krumplit szeretnénk csinálni. 

sült krumpli
Fotó: Pixabay

Vékony sült krumpli

A vékony változathoz a bevált módszer az, hogy kb. 1 cm vastagon felszeleteljük, majd a szeleteket ugyanilyen szélességben felcsíkozzuk.

Ne ijedjetek meg, ha nagynak látszik, de a hőkezelés alatt akár a felére is össze tud esni. A pityókában is van víz, méghozzá meglepően sok, ettől pattog annyira, amikor forró olajba dobjátok, vagy ezért esik össze sütőben sütés közben.

Érdemes ehhez a változathoz nagy keményítőtartalmú, vizes, “B” típusú krumplit választani, mi a nagy, sárga héjút ajánljuk.

A felcsíkozott krumplit tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, ügyelve arra, hogy csak annyi kerüljön bele, hogy ne fedjék egymást. Alaposan sózzuk meg, és olajjal meglocsolva 150-160 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt, néha átkeverve süssük készre. Igen, készre, ugyanis ennél a változatnál a forró olaj már csak a külső felület ropogásában lesz a segítségünkre.

sült krumpli
Fotó: Unsplash

Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, és csak ezután tegyük az olajba. Forró, 180 fokos olajban 3-5 perc alatt süssük ropogósra és aranybarnára. A gyorséttermek elbújhatnak az eredmény mögött.

A sütős változat is játszik természetesen, itt a második sütés is tepsiben történik, és 220 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses programon hamar ropogósra süthető.

Ha van air fryeretek otthon, az végeredményben ugyanezt csinálja, csak a képződő gőzt kivezeti magából, amit remekül lehet helyettesíteni a sütőajtó néhányszori kinyitásával.

Farm stílusú sült burgonya

A vastag változathoz érdemes másfajta krumplit és másfajta elkészítést alkalmazni, ennél a cél ugyanis az, hogy a beltartalom krémes legyen, kívül pedig ropogjon.

Itt érdemes nem szétfővő “A” típusú rózsaburgonyát választani, és első körben felcikkezve, vagy 2-3 cm vastag hasábokra vágva előfőzni. Mikor a hideg vízben feltesszük, fontos, hogy tegyünk bele kellő mennyiségű sót, ugyanis az utósózás már nem fog segíteni a krumpli belsejének ízén.

burgonya ketchup
Fotó: Unsplash

Egy kilogramm krumplihoz egy csapott evőkanálnyi sót ajánlunk, de fontos, hogy a tengeri só általában gyengébb ízű, mint mondjuk a himalájai, így a főzőműsorokból megszokott „mindig kóstolni kell” frázis kiemelt fontosságú!

TIPP: A legtutibb házi snackek meccsnézéshez és filmezéshez

Hagyjuk a vizet felforrni, és vegyük vissza gyöngyözni, majd 6-8 percig így főzzük, hogy a belseje krémesre főjön, de ne essen szét.

Ezután óvatosan szűrjük le, és hagyjuk, hogy lehűlés közben kipárologja magából a vizet.

sült krumpli szósz
Fotó: Unsplash

Ezután olajat melegítünk 130-150 fok közötti hőmérsékletre, ebben gyakorlatilag zsiradékkal töltjük meg a krumplit, és elpárologtatjuk belőle a megmaradt vizet.

Ezután újra szobahőmérsékletűre hűtjük, és forró 180-190 fokos olajban ropogósra sütjük.

Burgonyachips egyszerűen

Ha burgonyachipset szeretnétek sütni, ahhoz is kétszeri sütéssel érdemes számolni. Először 150 fokos olajban sütjük készre a lehető legvékonyabb szeleteket, amit aztán 120 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt szárítunk készre. 

Fotó: Unsplash

Jópofa spirálchipset lehet csinálni, ha zöldségspirálozóval vágjuk fel a krumplit, de fontos, hogy sütés közben ne tapadjanak össze a rétegek. Hihetetlenül ropogós a végeredmény, és az egyetlen titok az, hogy szárítás közben kevergessük, hogy minden felületnek legyen esélye dehidratálódni. Ízesítésnek keverjetek össze egy teáskanálnyi wasabiport egy mokkáskanálnyi sóval, és szárítás után, még melegen szórjátok meg vele.

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások