A Jókai-bableveshez a babot már előző nap érdemes hideg vízbe beáztatni, és a csülköt is megfőzhetjük egy nappal előre 3 liter vízben, 4-5 óra alatt. (A főzőlevére szükség lesz, ne öntsétek ki!) A csülökről a húst érdemes még melegen lefejteni a csontról, mert így szebb darabokat kapunk.
Egy lábasban olajat hevítünk, rádobjuk a finomra vágott hagymát, amit üvegesre párolunk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a fűszerpaprikát és felöntjük kb. 100 ml vízzel. Közepes lángon pároljuk és zsírjára pirítjuk.
Hozzáadjuk a beáztatott tarkababot, és a füstölt csülök főzőlevéből kb. 2 litert. Sózzuk, borsozzuk és babérlevelet is beledobjuk. Amikor a bab félig megfőtt, hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, a zellerzöldet és a petrezselyemzöldet is.
Ha teljesen megpuhult a bab, felkarikázzuk a kolbászt, száraz serpenyőben megpirítjuk és ezt is hozzáadjuk a leveshez. A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel és 100 ml vízzel, és hozzáadjuk a leveshez. A csülökről lefejtett húst is beletesszük.
Végül elkészítjük a csipetkét: összegyúrjuk a lisztet, a tojást és egy kis sót, kis csipeteket tépkedünk belőle, és a forrásban lévő leveshez adjuk. A csipetkékkel még 2-3 percig forraljuk a levest.
AklasszikusJókai-bableves
Az igazi klasszikus Jókai-bablevesnek nincs párja! Minden asztalon ott a helye úgy havonta legalább egyszer!
A Jókai-bableves a magyar konyha egyik legigazibb, lélekmelengető klasszikusa. Sűrű, füstös, babos, kolbászos… minden benne van, amitől egy leves igazán tartalmas és otthonos lesz.
Hozzávalók
A csipetkéhez
Elkészítés
A Jókai-bableveshez a babot már előző nap érdemes hideg vízbe beáztatni, és a csülköt is megfőzhetjük egy nappal előre 3 liter vízben, 4-5 óra alatt. (A főzőlevére szükség lesz, ne öntsétek ki!) A csülökről a húst érdemes még melegen lefejteni a csontról, mert így szebb darabokat kapunk.
Egy lábasban olajat hevítünk, rádobjuk a finomra vágott hagymát, amit üvegesre párolunk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a fűszerpaprikát és felöntjük kb. 100 ml vízzel. Közepes lángon pároljuk és zsírjára pirítjuk.
Hozzáadjuk a beáztatott tarkababot, és a füstölt csülök főzőlevéből kb. 2 litert. Sózzuk, borsozzuk és babérlevelet is beledobjuk. Amikor a bab félig megfőtt, hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, a zellerzöldet és a petrezselyemzöldet is.
Ha teljesen megpuhult a bab, felkarikázzuk a kolbászt, száraz serpenyőben megpirítjuk és ezt is hozzáadjuk a leveshez. A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel és 100 ml vízzel, és hozzáadjuk a leveshez. A csülökről lefejtett húst is beletesszük.
Végül elkészítjük a csipetkét: összegyúrjuk a lisztet, a tojást és egy kis sót, kis csipeteket tépkedünk belőle, és a forrásban lévő leveshez adjuk. A csipetkékkel még 2-3 percig forraljuk a levest.

Ha egy tál gőzölgő Jókai-bableves vár az asztalon, az már önmagában boldogság. Friss kenyérrel, egy kanál tejföllel tálalva igazi téli kedvenc.
Ezek a levesreceptek is érdekelhetnek:
Ha tetszett a klasszikus jókai-bableves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



