Street Kitchen

AklasszikusJókai-bableves

A klasszikus Jókai-bableves

Hozzávalók
A csipetkéhez
500 g
száraz tarkabab
1 kg
füstölt csülök
100 ml
olaj
2 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
6 gerezd
fokhagyma
1 ek
fűszerpaprika
só, bors
5 db
babérlevél
2 szál
sárgarépa
(150 g/szál)
1 szál
fehérrépa
(100 g/szál)
2 szál
zellerzöld
150 g
parasztkolbász
100 ml
tejföl
1 ek
liszt
1 csokor
petrezselyem
100 g
liszt
1 db
tojás

Elkészítés
  1. A Jókai-bableveshez a babot már előző nap érdemes hideg vízbe beáztatni, és a csülköt is megfőzhetjük egy nappal előre 3 liter vízben, 4-5 óra alatt. (A főzőlevére szükség lesz, ne öntsétek ki!) A csülökről a húst érdemes még melegen lefejteni a csontról, mert így szebb darabokat kapunk.

  2. Egy lábasban olajat hevítünk, rádobjuk a finomra vágott hagymát, amit üvegesre párolunk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a fűszerpaprikát és felöntjük kb. 100 ml vízzel. Közepes lángon pároljuk és zsírjára pirítjuk.

  3. Hozzáadjuk a beáztatott tarkababot, és a füstölt csülök főzőlevéből kb. 2 litert. Sózzuk, borsozzuk és babérlevelet is beledobjuk. Amikor a bab félig megfőtt, hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, a zellerzöldet és a petrezselyemzöldet is.

  4. Ha teljesen megpuhult a bab, felkarikázzuk a kolbászt, száraz serpenyőben megpirítjuk és ezt is hozzáadjuk a leveshez. A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel és 100 ml vízzel, és hozzáadjuk a leveshez. A csülökről lefejtett húst is beletesszük.

  5. Végül elkészítjük a csipetkét: összegyúrjuk a lisztet, a tojást és egy kis sót, kis csipeteket tépkedünk belőle, és a forrásban lévő leveshez adjuk. A csipetkékkel még 2-3 percig forraljuk a levest.

www.streetkitchen.hu

Az igazi klasszikus Jókai-bablevesnek nincs párja! Minden asztalon ott a helye úgy havonta legalább egyszer!

A Jókai-bableves a magyar konyha egyik legigazibb, lélekmelengető klasszikusa. Sűrű, füstös, babos, kolbászos… minden benne van, amitől egy leves igazán tartalmas és otthonos lesz.

Hozzávalók

4 főre
A csipetkéhez
500 g
száraz tarkabab
1 kg
füstölt csülök
100 ml
olaj
2 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
6 gerezd
fokhagyma
1 ek
fűszerpaprika
só, bors
5 db
babérlevél
2 szál
sárgarépa
(150 g/szál)
1 szál
fehérrépa
(100 g/szál)
2 szál
zellerzöld
150 g
parasztkolbász
100 ml
tejföl
1 ek
liszt
1 csokor
petrezselyem
100 g
liszt
1 db
tojás

Elkészítés

  1. A Jókai-bableveshez a babot már előző nap érdemes hideg vízbe beáztatni, és a csülköt is megfőzhetjük egy nappal előre 3 liter vízben, 4-5 óra alatt. (A főzőlevére szükség lesz, ne öntsétek ki!) A csülökről a húst érdemes még melegen lefejteni a csontról, mert így szebb darabokat kapunk.

  2. Egy lábasban olajat hevítünk, rádobjuk a finomra vágott hagymát, amit üvegesre párolunk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a fűszerpaprikát és felöntjük kb. 100 ml vízzel. Közepes lángon pároljuk és zsírjára pirítjuk.

  3. Hozzáadjuk a beáztatott tarkababot, és a füstölt csülök főzőlevéből kb. 2 litert. Sózzuk, borsozzuk és babérlevelet is beledobjuk. Amikor a bab félig megfőtt, hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, a zellerzöldet és a petrezselyemzöldet is.

  4. Ha teljesen megpuhult a bab, felkarikázzuk a kolbászt, száraz serpenyőben megpirítjuk és ezt is hozzáadjuk a leveshez. A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel és 100 ml vízzel, és hozzáadjuk a leveshez. A csülökről lefejtett húst is beletesszük.

  5. Végül elkészítjük a csipetkét: összegyúrjuk a lisztet, a tojást és egy kis sót, kis csipeteket tépkedünk belőle, és a forrásban lévő leveshez adjuk. A csipetkékkel még 2-3 percig forraljuk a levest.

Ha tetszett a klasszikus jókai-bableves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése