Ha a cukkinifőzelék hallatán felhúztátok a szemöldökötöket, nem csodálkozunk, de higgyétek el, isteni lesz! Mint a legtöbb recept, ez is úgy kezdődik, hogy a hagymát felkockázzuk, és 1-2 evőkanál olajon, lassú tűzön elkezdjük pirítani.
Közben a cukkiniket hosszában félbevágjuk, majd a feleket is elfelezzük hosszában. A magházat kivágjuk és félretesszük, az előkészített cukkinihasábokat pedig 1-1,5 cm vastagságúra szeleteljük. A cukkiniszeletek negyedét és a magházat rászórjuk a hagymára, mellédobjuk a fokhagymát és az apró kockákra vágott krumplit, majd sózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménnyel, és barnára pirítjuk.
A cukkinit felöntjük az alaplével, hozzáadjuk az ecetet és a tejszínt, majd puhára főzzük. Beleszórjuk a petrezselymet és a kaprot, majd homogénre turmixoljuk.
A maradék cukkinit egy serpenyőben egy-két evőkanálnyi olajon barnára pirítjuk, közben enyhén sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fokhagymaporral, végül beleöntjük a krémes alapba, és rottyantunk rajta egyet.
A tojásokat egy forró serpenyőbe ütjük 1-1 evőkanál olajra, és oldalanként 2-3 perc alatt ropogósra sütjük őket. A cukkinifőzeléket a fordított tükörtojással tálaljuk.
