A jota egyszerűen elkészíthető, laktató leves, érdemes elkészíteni! Első lépésként az olajon elkezdjük lepirítani a felcsíkozott szalonnát és a finomra vágott hagymát. Ha már jól lepirult, hozzádobjuk a felaprított fokhagymát, és 1 perc pirítás után sózzuk, borsozzuk. Belerakjuk a babérlevelet, a paradicsompürét, és megszórjuk a többi fűszerrel.
Felöntjük egy kevés vízzel, és jöhet bele a megtisztított, felkockázott burgonya és az átmosott savanyú káposzta is. Felöntjük annyi vízzel, ami ellepi a hozzávalókat, majd amikor a krumpli 80%-osra főtt, hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt és a lecsepegtetett babkonzervet is. Készre főzzük, és ha szükséges, közben még pótoljuk a vizet. Kenyérrel és tejföllel tálaljuk.

- Elkészítési idő: 40 perc