Hozzávalók
- 100 g bacon
- 100 g füstölt kolbász
- 1 fej vöröshagyma (120 g/ fej)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 tk fűszerpaprika
- 2 l víz
- 1 szál sárgarépa (150 g/szál)
- 1 szál petrezselyemgyökér (100 g/szál)
- 100 g zeller
- 300 g friss zöldbab
- só, bors
- 50 g dörzstarhonya
- ½ csokor kapor
- ½ csokor petrezselyem
- 200 g tejföl
- 1 ek 10%-os ecet
Zöldbableves gazdagon
Hozzávalók
- 100 g bacon
- 100 g füstölt kolbász
- 1 fej vöröshagyma (120 g/ fej)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 tk fűszerpaprika
- 2 l víz
- 1 szál sárgarépa (150 g/szál)
- 1 szál petrezselyemgyökér (100 g/szál)
- 100 g zeller
- 300 g friss zöldbab
- só, bors
- 50 g dörzstarhonya
- ½ csokor kapor
- ½ csokor petrezselyem
- 200 g tejföl
- 1 ek 10%-os ecet
A zöldbableves gazdagon első lépéseként egy lábosban kipirítjuk a 0,5 cm-es csíkokra vágott bacon és a szintén 0,5 cm-es karikára vágott kolbász zsírját. Erre az alapra mehet rá az apróra vágott vöröshagyma és fokhagyma. Üvegesre pirítjuk, megszórjuk a fűszerpaprikával és ráöntünk kb. 100 ml vizet. Ezt addig főzzük közepes lángon, míg a hagymák szétfőnek. Ha kell, kevés vízzel pótoljuk az alapot.
Közben előkészítjük a zöldségeket. A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret 0,5 cm-es karikákra szeljük, a zellert pedig akkora kis téglalapokra vágjuk, hogy megközelítse a répák méretét. A friss zöldbab két végét levágjuk, utána srégen 3 cm-es darabokra vágjuk.
Ha a hagymák szétfőttek, mehetnek a lábosba a felaprított zöldségek, ezeket is kissé átpirítjuk, majd felöntjük a maradék vízzel, és sózzuk és borsozzuk. Addig főzzük közepes lángon, míg a zöldségek megpuhulnak. Közben bő, sós vízben kifőzzük a dörzstarhonyát, ez lesz a leves betétje.
Ha megfőttek a zöldségek, jöhet a tejfölözés. Ehhez a kaprot és a petrezselymet nagyon apróra vágjuk és a tejfölhöz adjuk úgy, hogy a forró levesből 2-3 merőkanállal szedünk a tejfölhöz, habverővel simára keverjük, és egy határozott mozdulattal visszaöntjük a leveshez. Ekkor mehet hozzá az ecet, még 1 percet forraljuk, és már szedhetjük is tányérba a gazdag levest. Hozzá kínáljuk külön a kifőtt tarhonyát, hogy mindenki saját ízlésének megfelelően tuningolhassa.
- Elkészítési idő: 30 perc
- Főzési idő: 30 perc
Ha tetszett a zöldbableves gazdagon receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!