A pulykagulyás elkészítéséhez a kacsazsírt közepes lángon felolvasztjuk egy edényben, és alaposan lepirítjuk benne a felezett paradicsomot és paprikát. Mikor már szép színe van a zsírnak és jól megpirult a paprika és a paradicsom is, mehet rá a zúzott fokhagyma, majd a finomra vágott vöröshagyma is. Nagyjából 5 percet pirítjuk, majd megszórjuk a köménnyel, és egy kevés pirítás után felöntjük kb. 100 ml alaplével. Ha újra forr, megszórjuk a fűszerpaprikával, és mikor kioldódott a paprika színe, aláöntünk még 100 ml alaplevet, és újabb 10 percig főzzük.
Borsozzuk, hozzáadjuk a feldarabolt erős paprikát, és megsózzuk. Belerakjuk a 2 cm-es kockákra vágott húst, öntünk alá még 100 ml alaplevet, és közepes lángon néha megkeverve pároljuk.
Mikor a hús majdnem megpuhult, felöntjük a maradék alaplével. A burgonyát 2 cm-es, a répát és a fehérrépát 1 cm-es kockákra vágjuk, és a feldarabolt angolzellerrel együtt hozzáadjuk a levesalaphoz. Készre főzzük a levest, és ha túl sűrűnek ítélnénk, a káposztás tésztához használt fodros kocka főzővizéből szűrünk rá egy kicsit.

- Elkészítési idő: 50 perc