Hirdetés

Hozzávalók

1
veknihez
+

Az öregtésztához:

250 g BL 80 liszt
150 - 200 ml víz
5 g friss élesztő

A kenyértésztához:

200 g öregtészta
280 g BL 80 liszt
20 g teljeskiőrlésű liszt
12 g só
10 g friss élesztő
200 - 250 ml víz
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Klasszik fehér kenyér

Abban biztosan egyetértünk, hogy a házi kenyér az egyik legjobb dolog, ami az asztalra kerülhet, húsvétkor meg aztán pláne! Most képzeld el, hogy a saját kenyeredet eszed a húsvéti sonkához! Jöjjön egy alaprecept, ami nem egy bonyolult történet, viszont annál nagyobbat tudtok vele villantani az ünnepi asztalnál!
Kipróbáltam, jóóó lett!
3
Hirdetés

Hozzávalók

1
veknihez
+

Az öregtésztához:

250 g BL 80 liszt
150 - 200 ml víz
5 g friss élesztő

A kenyértésztához:

200 g öregtészta
280 g BL 80 liszt
20 g teljeskiőrlésű liszt
12 g só
10 g friss élesztő
200 - 250 ml víz
Bevásárlólistához adom

A klasszik fehér kenyér elkészítéséhez az öregtésztával kezdünk, ezt érdemes a sütés előtti éjszaka összekeverni. Egy műanyag fedeles edényben összekeverjük a lisztet, a vizet és az élesztőt, majd lefedve 6-8 órán át pihentetjük a konyhapulton. Másnap hozzá is láthatunk a kenyér dagasztásához. Ehhez egy keverőtálba kimérünk 200 g öregtésztát, majd jöhet a liszt, a víz, az élesztő, és elkezdjük dagasztani. Ha már összekeveredtek az alkotóelemek, jöhet a só is, és kb. 15 perc alatt simára dagasztjuk a tésztát. Lefedve, kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük, majd vekni formára alakítjuk.

Klasszik fehér kenyér

A tészta felső részét lehajtjuk, majd az oldalait középre hajtjuk, így egy pólyás babára hasonlító tészta lesz előttünk. Felülről lefelé lehajtogatjuk a tésztát, míg egy szép, feszes veknit kapunk. Ezt sütőpapírra tesszük, és letakarva, 1,5-2 óra alatt duplájára kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 220 fokra, és egy fedeles öntöttvas edénnyel, vagy jénai tállal együtt felmelegítjük.

A kenyeret bemetsszük egy éles késsel és a sütőpapír segítségével átügyeskedjük a forró edénybe, majd rátesszük a tetejét. Így sütjük 40 percig, majd 10 percig fedő nélkül, míg aranybarna nem lesz. Rácsra tesszük, lepermetezzük vízzel, és megvárjuk, amíg kihűl.

Ha tetszett a klasszik fehér kenyér receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások