Hozzávalók
A tésztához
- 270 ml tej
- 3 ek cukor
- 7 g szárított élesztő
- 500 g liszt
- ½ tk só
- 2 db tojássárgája
- 80 g vaj
- 1 tk olaj
A töltelékhez
- 100 g tejszín
- 30 g vaj
- 80 g méz
- 20 ml sütőrum
- 300 g dió
- 100 g cukor
- 20 g vaníliás cukor
- 2 db tojásfehérje
- 1 db citrom héja
A nyújtáshoz és a kenéshez
- liszt a nyújtáshoz
- 20 g vaj a forma kikenéséhez
- 30 ml tej a kenéshez
Hozzávalók
A tésztához
- 270 ml tej
- 3 ek cukor
- 7 g szárított élesztő
- 500 g liszt
- ½ tk só
- 2 db tojássárgája
- 80 g vaj
- 1 tk olaj
A töltelékhez
- 100 g tejszín
- 30 g vaj
- 80 g méz
- 20 ml sütőrum
- 300 g dió
- 100 g cukor
- 20 g vaníliás cukor
- 2 db tojásfehérje
- 1 db citrom héja
A nyújtáshoz és a kenéshez
- liszt a nyújtáshoz
- 20 g vaj a forma kikenéséhez
- 30 ml tej a kenéshez
A tésztához a tejet langyosra melegítjük, elkeverjük benne a cukrot, majd belekeverjük az élesztőt (ha frisset használunk, akkor belemorzsoljuk, 25 g-ot). 10-12 percig hagyjuk felfutni.
A lisztet összekeverjük a sóval, és egy robotgép táljába tesszük. A tejes keverékhez keverjük a tojássárgáját, majd beleöntjük a lisztes tálba. Elkezdjük alacsony fokozaton összedolgozni, majd ha már nagyjából összeállt a tészta, hozzáadjuk az olvasztott vajat is, és alaposan kidagasztjuk.
A fényes, sima tésztát a tálban hagyjuk, a tetejét lekenjük pár csepp olajjal, majd lefedve 40-45 percig kelesztjük.
Közben a töltelékhez a tejszínt, a vajat, a mézet és a rumot egy gyorsforralóba mérjük, és felforraljuk. A diót 50 gramm cukorral és a vaníliás cukorral aprítógépbe tesszük, és összezúzzuk. (Ha darált diót kaptok, az is tökéletes, akkor ez a lépés kihagyható.) A felforralt tejszínes keveréket a dióra öntjük, és jól összekeverjük. A fehérjét a másik 50 gramm cukorral kemény habbá verjük, majd fellazítjuk vele a diós keveréket.
A tésztát lisztezett felületen fél centi vastag, nagy téglalappá, kb. 40 x 30 cm-esre nyújtjuk. Elkenjük rajta a diós masszát úgy, hogy a végein és a szélein 1-2 cm-t üresen hagyunk. Az alsó oldalától indulva szorosan feltekerjük, majd egy kivajazott kuglófformába hajtjuk úgy, hogy a hajtás a tetején legyen. 170 fokra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A kész kalácsot kiborítjuk a formából, és így hagyjuk kihűlni.
Ha tetszett a potica receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!