Hirdetés

Potica, a szlovének ünnepi kalácsa

Hozzávalók

1
kuglófformához
+

A tésztához

270 ml tej
3 ek cukor
7 g szárított élesztő
500 g liszt
½ tk só
2 db tojássárgája
80 g vaj
1 tk olaj

A töltelékhez

100 g tejszín
30 g vaj
80 g méz
20 ml sütőrum
300 g dió
100 g cukor
20 g vaníliás cukor
2 db tojásfehérje
1 db citrom héja

A nyújtáshoz és a kenéshez

liszt a nyújtáshoz
20 g vaj a forma kikenéséhez
30 ml tej a kenéshez
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Potica, a szlovének ünnepi kalácsa

Habár a bejglivel semmi sem szállhat versenybe, ez a kis kuglóf/kalács remekül fogja helyettesíteni. Sokaknak amúgy is furcsa ugyanazt enni karácsonykor, mint húsvétkor.
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

1
kuglófformához
+

A tésztához

270 ml tej
3 ek cukor
7 g szárított élesztő
500 g liszt
½ tk só
2 db tojássárgája
80 g vaj
1 tk olaj

A töltelékhez

100 g tejszín
30 g vaj
80 g méz
20 ml sütőrum
300 g dió
100 g cukor
20 g vaníliás cukor
2 db tojásfehérje
1 db citrom héja

A nyújtáshoz és a kenéshez

liszt a nyújtáshoz
20 g vaj a forma kikenéséhez
30 ml tej a kenéshez
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A tésztához a tejet langyosra melegítjük, elkeverjük benne a cukrot, majd belekeverjük az élesztőt (ha frisset használunk, akkor belemorzsoljuk, 25 g-ot). 10-12 percig hagyjuk felfutni.

A lisztet összekeverjük a sóval, és egy robotgép táljába tesszük. A tejes keverékhez keverjük a tojássárgáját, majd beleöntjük a lisztes tálba. Elkezdjük alacsony fokozaton összedolgozni, majd ha már nagyjából összeállt a tészta, hozzáadjuk az olvasztott vajat is, és alaposan kidagasztjuk.

A fényes, sima tésztát a tálban hagyjuk, a tetejét lekenjük pár csepp olajjal, majd lefedve 40-45 percig kelesztjük.

Közben a töltelékhez a tejszínt, a vajat, a mézet és a rumot egy gyorsforralóba mérjük, és felforraljuk. A diót 50 gramm cukorral és a vaníliás cukorral aprítógépbe tesszük, és összezúzzuk. (Ha darált diót kaptok, az is tökéletes, akkor ez a lépés kihagyható.) A felforralt tejszínes keveréket a dióra öntjük, és jól összekeverjük. A fehérjét a másik 50 gramm cukorral kemény habbá verjük, majd fellazítjuk vele a diós keveréket.

A tésztát lisztezett felületen fél centi vastag, nagy téglalappá, kb. 40 x 30 cm-esre nyújtjuk. Elkenjük rajta a diós masszát úgy, hogy a végein és a szélein 1-2 cm-t üresen hagyunk. Az alsó oldalától indulva szorosan feltekerjük, majd egy kivajazott kuglófformába hajtjuk úgy, hogy a hajtás a tetején legyen. 170 fokra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A kész kalácsot kiborítjuk a formából, és így hagyjuk kihűlni.

potica
Potica

Ha tetszett a potica receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Ezek is érdekelhetnek:

Casatiello, húsvéti kalács Nápolyból

Crescia, az olasz sajtos kalács

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások