Pékség

Tormás-sonkásházikifli

Tormás-sonkás házi kifli

Hozzávalók
140 g
vaj
(szoba-hőmérsékletű)
600 ml
tej
1 ek
cukor
25 g
élesztő
1 kg
liszt
1 db
tojás
(+1 a kenéshez)
40 g
230 g
főtt szívsonka
3.5 ek
reszelt torma
80 g
reszelt trappista

Elkészítés

A kelt kifli elkészítéséhez a tejet meglangyosítjuk, vigyázva, hogy ne legyen 38-40 foknál melegebb. Elkeverjük benne a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson. 

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd beleütünk egy tojást és beletesszük a szoba-hőmérsékletű vajat. Csinálunk egy krátert egészen az edény aljára, és oda szórjuk a sót, majd befedjük a liszttel. Ezt azért célszerű, mert ha a só közvetlenül érintkezik az élesztővel, akkor nehezebben kel meg a tészta. 

A sonkát 0,5 x 0,5 centis kockákra vágjuk, és a tésztához keverjük a tormával együtt. Géppel vagy kézzel addig dagasztjuk a tésztát, amíg össze nem áll, és el nem válik az edény falától. Ha összeállt a tészta, egy konyharuhával letakarjuk, és kb. 1 órán át kelesztjük. 

Miután megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületre borítjuk, és 4 egyenlő részre osztjuk. Magunk elé vesszük az egyik adagot, kör alakúra és kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd 8 egyenlő részre vágjuk. Kívülről befelé haladva feltekerjük a tésztákat, és a széleiket kissé meghajtjuk, hogy még inkább kifli formájuk legyen. Ugyanígy járunk el a többi adag tésztával is. 

A tojást enyhén felverjük, megkenjük vele a kiflik tetejét, majd megszórjuk reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt szép aranybarnára sütjük a kelt kifliket. Ha szeretnénk, megtölthetjük tojáskrémmel, zöldségekkel, vagy igazából bármivel, amit épp kívánunk, és akár szendvicsként is ehetjük.

Tormás-sonkás kelt kifli
Tormás-sonkás kelt kifli

Még több kelt kifli:

Tökéletes foszlós kifli

Kakaós kifli, zebra kifli, vagy hívd ahogy akarod!

Sajtos-baconös kifli

www.streetkitchen.hu

A kelt kifli már önmagában is nagyon finom, és akár szendvicsnek is tökéletes. De ha már húsvét van, miért ne dobjuk fel egy kis sonkával és tormával? Sőt, ha már itt tartunk, akár tovább turbózhatjuk, és egy kis tojáskrémmel is megkenhetjük.

Hozzávalók

32 darab kiflihez
140 g
vaj
(szoba-hőmérsékletű)
600 ml
tej
1 ek
cukor
25 g
élesztő
1 kg
liszt
1 db
tojás
(+1 a kenéshez)
40 g
230 g
főtt szívsonka
3.5 ek
reszelt torma
80 g
reszelt trappista

A kelt kifli elkészítéséhez a tejet meglangyosítjuk, vigyázva, hogy ne legyen 38-40 foknál melegebb. Elkeverjük benne a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson. 

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd beleütünk egy tojást és beletesszük a szoba-hőmérsékletű vajat. Csinálunk egy krátert egészen az edény aljára, és oda szórjuk a sót, majd befedjük a liszttel. Ezt azért célszerű, mert ha a só közvetlenül érintkezik az élesztővel, akkor nehezebben kel meg a tészta. 

A sonkát 0,5 x 0,5 centis kockákra vágjuk, és a tésztához keverjük a tormával együtt. Géppel vagy kézzel addig dagasztjuk a tésztát, amíg össze nem áll, és el nem válik az edény falától. Ha összeállt a tészta, egy konyharuhával letakarjuk, és kb. 1 órán át kelesztjük. 

Miután megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületre borítjuk, és 4 egyenlő részre osztjuk. Magunk elé vesszük az egyik adagot, kör alakúra és kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd 8 egyenlő részre vágjuk. Kívülről befelé haladva feltekerjük a tésztákat, és a széleiket kissé meghajtjuk, hogy még inkább kifli formájuk legyen. Ugyanígy járunk el a többi adag tésztával is. 

A tojást enyhén felverjük, megkenjük vele a kiflik tetejét, majd megszórjuk reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt szép aranybarnára sütjük a kelt kifliket. Ha szeretnénk, megtölthetjük tojáskrémmel, zöldségekkel, vagy igazából bármivel, amit épp kívánunk, és akár szendvicsként is ehetjük.

Tormás-sonkás kelt kifli
Tormás-sonkás kelt kifli

Még több kelt kifli:

Tökéletes foszlós kifli

Kakaós kifli, zebra kifli, vagy hívd ahogy akarod!

Sajtos-baconös kifli

Ha tetszett a Tormás-sonkás házi kifli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept