Hozzávalók
A kiflihez:
- 400 g kenyérliszt (BL80)
- 3 tk szárított élesztő
- 40 g vaj
- 10 g cukor
- 100 g langyos víz
- 120 g langyos tej
- 10 g só
A tetejére:
- tej
- 20 g vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csipet só
Hozzávalók
A kiflihez:
- 400 g kenyérliszt (bl80)
- 3 tk szárított élesztő
- 40 g vaj
- 10 g cukor
- 100 g langyos víz
- 120 g langyos tej
- 10 g só
A tetejére:
- tej
- 20 g vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csipet só
Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet, az élesztőt, a puha vajat és a cukrot, majd hozzáadjuk a tejet és a vizet is. Ha már valamennyire összekeveredett a tészta, hozzáadjuk a sót is. Kb. 8 percig dagasztjuk, a lényeg, hogy szép sima legyen a felülete. Ha kész, gömbölyítjük és letakarva kelesztjük addig, amíg a duplájára nem nő. Ez 40-60 perc alatt történik meg. Ha szépen megkelt, kiborítjuk egy nyújtódeszkára, és kb. fél cm vastag köralakúra nyújtjuk. Ezt 8 egyenlő háromszögre osztjuk, és a szélesebb végétől indulva, felülről haladva, szorosan feltekerjük.
A hajtással lefelé ültetjük a kifliket a sütőpapírral borított tepsire, így nem fognak szétnyílni sütés közben. Letakarjuk és további 15-20 percig pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, megkenjük a kifliket tejjel, és 15 perc alatt aranybarnára sütjük őket. A vajat megolvasztjuk, sózzuk, belezúzzuk a fokhagymát és a sütőből kivett forró kifliket megkenjük vele, majd további 2 percig sütjük őket. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.