Egy nagyobb, kb. 28 cm-es, sütésálló serpenyőbe szórjuk a cukrot, hozzáadunk egy kevés vizet, és közepes lángon megkaramellizáljuk. Ezután hozzáadjuk a vajat és elkeverjük, hogy egynemű karamellt kapjunk.
A barackokat kimagozzuk és vékony cikkekre vágjuk, majd körkörösen a serpenyőbe pakoljuk úgy, hogy a teljes felületét befedje és a barackszeletek kicsit fedjék egymást.
Ezután megszórjuk még egy kevés barna cukorral és fahéjjal, és befedjük a serpenyő méretére vágott leveles tésztával. A közepére egy késsel pici lyukat szúrunk, hogy a gőz távozni tudjon, lekenjük tojással, és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
A szeletelt mandulát egy sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk, és betesszük a serpenyő mellé 5 percre a sütőbe, hogy megpiruljon.
Tálalás előtt óvatosan kifordítjuk egy tálra a tarte-ot, hogy a karamellizált gyümölcsök a tetején legyenek. Ezután rászórjuk a pirított mandulát, meghintjük porcukorral, majd langyosan tálaljuk. Szuperül passzol mellé a vaníliafagylalt és a tejszínhab.
Barackos-mandulástartetatin
A barackos-mandulás tarte tatin a francia fordított almatorta napfényes verziója – és ha egyszer megsütöd, onnantól kezdve a kedvenced lesz.
A tarte tatin eredete a 19. századi Franciaországig nyúlik vissza, méghozzá egy véletlennek köszönhetően. A történet szerint a Tatin nővérek (Stéphanie és Caroline), akik egy kis vidéki szállodát vittek, egyikük véletlenül fordítva rakta össze az almatortát – a tésztát a karamellizált alma tetejére tette. Hogy mentse a helyzetet, megsütötte így is, majd tálalás előtt egyszerűen kifordította. A vendégek odáig voltak érte, és megszületett a „fordított torta”, vagyis a tarte Tatin. Az alma azóta sokféle gyümölccsel felcserélhető – így lett belőle barackos-mandulás tarte tatin is.
Hozzávalók
A tetejére
Elkészítés
Egy nagyobb, kb. 28 cm-es, sütésálló serpenyőbe szórjuk a cukrot, hozzáadunk egy kevés vizet, és közepes lángon megkaramellizáljuk. Ezután hozzáadjuk a vajat és elkeverjük, hogy egynemű karamellt kapjunk.
A barackokat kimagozzuk és vékony cikkekre vágjuk, majd körkörösen a serpenyőbe pakoljuk úgy, hogy a teljes felületét befedje és a barackszeletek kicsit fedjék egymást.
Ezután megszórjuk még egy kevés barna cukorral és fahéjjal, és befedjük a serpenyő méretére vágott leveles tésztával. A közepére egy késsel pici lyukat szúrunk, hogy a gőz távozni tudjon, lekenjük tojással, és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
A szeletelt mandulát egy sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk, és betesszük a serpenyő mellé 5 percre a sütőbe, hogy megpiruljon.
Tálalás előtt óvatosan kifordítjuk egy tálra a tarte-ot, hogy a karamellizált gyümölcsök a tetején legyenek. Ezután rászórjuk a pirított mandulát, meghintjük porcukorral, majd langyosan tálaljuk. Szuperül passzol mellé a vaníliafagylalt és a tejszínhab.

Őszibarackot választani nem nehéz, de érdemes pár dologra odafigyelni, hogy valóban lédús, édes gyümölcs kerüljön a sütibe. A jó barack illatos, bársonyos héjú, és enyhén puha tapintású – ha túl kemény, még éretlen, ha viszont túl puha, nyomódott, esetleg barnul, már túlérett. Kerüld a sérült vagy penészes darabokat, és ha lehet, válassz hazai termelőtől vásárolt gyümölcsöt a piacon – ezeknek általában intenzívebb az ízük.
Még több gyümölcsös süti:
Ha tetszett a barackos-mandulás tarte tatin receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!