Fantasztikus desszertek

Croquembouche,atélimagazincímlapsütije

Croquembouche, a téli magazin címlapsütije

Hozzávalók
A tésztához
200 ml
víz
120 g
vaj
1 csipet
2 csipet
kristálycukor
200 g
finomliszt
6
tojás
A narancsos krémhez
500 ml
tej
100 ml
narancslé
2
narancs reszelt héja
6
tojássárgája
100 g
porcukor
60 g
finomliszt
200 g
puha vaj
200 g
mascarpone
Az összeállításhoz
800 - 900 g
kristálycukor
kókuszreszelék

Elkészítés

Az égetett tésztához felforraljuk a vizet, a vajat, a sót és a cukrot, beleszórjuk a lisztet, majd kb. 2 percig jó erősen keverjük a láng fölött, hogy szépen összeálljon a tészta. Ha már elválik az edény falától, lehúzzuk és áttesszük egy habverős robotgépbe. Elkezdjük keverni, hogy kicsit hűljön, majd egymás után beledobjuk a tojásokat, és krémesre dolgozzuk. A masszát nyomózsákba töltjük, lyukat vágunk az aljára, és egy sütőpapírral bélelt tepsire kisebb diónyi gombócokat nyomunk belőle.

A 200 fokra előmelegített sütő aljába teszünk egy tál vizet, betoljuk a tepsit, és 20-25 perc alatt megsütjük őket. Lekapcsoljuk a sütőt, az ajtaját kitámasztjuk egy fakanállal, és bent hagyjuk kihűlni a fánkokat.

Croquembouche

A krémhez összekeverjük a tejet, a narancslevet, a narancshéjat, a tojássárgájákat és a porcukrot. A lisztet egy lábasba szórjuk, és folyamatos keverés közben hozzáöntjük a narancsos tejet. Fontos, hogy csomómentes legyen! Még mindig folyamatosan keverve addig melegítjük a krémalapot, amíg sűrű, pudingszerű állagot kapunk. Lefedjük egy műanyag fóliával, és hűtőszekrényben lehűtjük.

Miután kihűlt, a krémet robotgéppel jól átdolgozzuk, belekeverjük a puha vajat és a mascarponét, majd sima csöves nyomózsákba kanalazzuk. A fánkok alján kis lyukat vágunk, és megtöltjük őket a krémmel.

A kristálycukrot karamellizáljuk egy serpenyőben, egyenként belemártjuk a fánkok felső részét, pár darabot pedig a mártást követően kókuszreszelékbe is nyomunk, majd félretesszük őket úgy, hogy ne ragadjanak össze.

Újra felmelegítjük a karamellt, és egy nagy tál szélén annyi mártott fánkot ragasztunk össze vele, amennyiből egy szép kört kapunk. Most a fánkok alját és az egyik oldalukat is belemártjuk a karamellbe, majd a nagy körre egy újabb, kisebb kört rakunk ki, ezt pedig egészen addig ismételjük, mindig kicsit beljebb rakosgatva a fánkokat, amíg egy kúp alakot kapunk.

A langyosra hűlt karamellbe egy villát mártunk, majd hosszú karamellszálakkal körbetekerjük a „tortát”.

Croquembouche tálalása

www.streetkitchen.hu

A világ egyik legszexibb „tortája” a croquembouche, ezért választottuk mi is téli magazinunk címlapsztárjává éppen ezt a sütit! Nagyon sok, karamellel összetapasztott, töltött, égetett tésztagombócból áll, szóval nem túl megúszós desszert, de ha szeretnéd kicsit megúszni a szöszmötölést, vegyél bolti égetett tésztát, ezzel kihagysz egy időigényesebb folyamatot a készítéséből.

Hozzávalók

8 - 10 főre
A tésztához
200 ml
víz
120 g
vaj
1 csipet
2 csipet
kristálycukor
200 g
finomliszt
6
tojás
A narancsos krémhez
500 ml
tej
100 ml
narancslé
2
narancs reszelt héja
6
tojássárgája
100 g
porcukor
60 g
finomliszt
200 g
puha vaj
200 g
mascarpone
Az összeállításhoz
800 - 900 g
kristálycukor
kókuszreszelék

Az égetett tésztához felforraljuk a vizet, a vajat, a sót és a cukrot, beleszórjuk a lisztet, majd kb. 2 percig jó erősen keverjük a láng fölött, hogy szépen összeálljon a tészta. Ha már elválik az edény falától, lehúzzuk és áttesszük egy habverős robotgépbe. Elkezdjük keverni, hogy kicsit hűljön, majd egymás után beledobjuk a tojásokat, és krémesre dolgozzuk. A masszát nyomózsákba töltjük, lyukat vágunk az aljára, és egy sütőpapírral bélelt tepsire kisebb diónyi gombócokat nyomunk belőle.

A 200 fokra előmelegített sütő aljába teszünk egy tál vizet, betoljuk a tepsit, és 20-25 perc alatt megsütjük őket. Lekapcsoljuk a sütőt, az ajtaját kitámasztjuk egy fakanállal, és bent hagyjuk kihűlni a fánkokat.

Croquembouche

A krémhez összekeverjük a tejet, a narancslevet, a narancshéjat, a tojássárgájákat és a porcukrot. A lisztet egy lábasba szórjuk, és folyamatos keverés közben hozzáöntjük a narancsos tejet. Fontos, hogy csomómentes legyen! Még mindig folyamatosan keverve addig melegítjük a krémalapot, amíg sűrű, pudingszerű állagot kapunk. Lefedjük egy műanyag fóliával, és hűtőszekrényben lehűtjük.

Miután kihűlt, a krémet robotgéppel jól átdolgozzuk, belekeverjük a puha vajat és a mascarponét, majd sima csöves nyomózsákba kanalazzuk. A fánkok alján kis lyukat vágunk, és megtöltjük őket a krémmel.

A kristálycukrot karamellizáljuk egy serpenyőben, egyenként belemártjuk a fánkok felső részét, pár darabot pedig a mártást követően kókuszreszelékbe is nyomunk, majd félretesszük őket úgy, hogy ne ragadjanak össze.

Újra felmelegítjük a karamellt, és egy nagy tál szélén annyi mártott fánkot ragasztunk össze vele, amennyiből egy szép kört kapunk. Most a fánkok alját és az egyik oldalukat is belemártjuk a karamellbe, majd a nagy körre egy újabb, kisebb kört rakunk ki, ezt pedig egészen addig ismételjük, mindig kicsit beljebb rakosgatva a fánkokat, amíg egy kúp alakot kapunk.

A langyosra hűlt karamellbe egy villát mártunk, majd hosszú karamellszálakkal körbetekerjük a „tortát”.

Croquembouche tálalása

Ha tetszett a Croquembouche, a téli magazin címlapsütije receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept