Rizottók

Csirkemellsteakparajosrizottóval

Csirkemell steak parajos rizottóval
csirkemell-steak-parajos-rizottoval

Hozzávalók
2 db
bőrös csirkemellfilé
(450-650 g/db)
só, bors
2 ek
étolaj
20 g
hideg vaj
1 gerezd
fokhagyma
A rizottóhoz
250 g
friss spenótlevél
2 gerezd
fokhagyma
6
evőkanál extra szűz olívaolaj
1 fej
salotta hagyma
(80 g/ fej)
160 g
arborio rizs
150 ml
száraz fehérbor
60 g
hideg vaj
20 g
grana padano

Elkészítés
  • Egy lábasban, sós, lobogó vízben megfőzzük a spenótleveleket 1 gerezd fokhagymával együtt. 3

  • perc főzés után szűrőkanállal kivesszük a leveleket és a fokhagymát, a főzővizet melegen tartjuk, hiszen ezzel fogjuk felönteni a rizottót. B

  • otmixer vagy turmixgép segítségével a megpuhult parajt és a fokhagymát 3 evőkanál főzővízzel krémmé dolgozzuk.

  • A bőrös csirkemellfiléket erősen sózzuk és borsozzuk, majd előre felforrósított, sütőbe helyezhető serpenyőben, bőrös oldalával lefelé, étolajon 2,5 percig pirítjuk.

  • Megfordítjuk a húsokat, a másik oldalukat szintén 2,5 percig pirítjuk a legmagasabb fokozaton, ezután a két csirkemellre fél-fél teáskanálnyi hideg vajat teszünk.

  • 1 gerezd fokhagymát héjával együtt megroppantunk, majd a serpenyőbe dobjuk, és az egészet légkeveréses, 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük, húsmérettől függően 15-17 percre.

A parajos rizottó elkészítése

  • Amíg sül a csirke, közepes lángon, olívaolajon megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát egy nagyobb serpenyőben. Amikor megpuhult a hagyma, hozzáadjuk a rizst és 1 gerezd fokhagymát egészben.

  • Fehéredésig pirítjuk a rizst, majd felöntjük a borral, folyamatosan rázogatjuk, kevergetjük.

  • Mikor a folyadékot magába szívta, felöntjük egy merőkanálnyi főzőlével. Amint annyira besűrűsödött, hogy a fakanalat végighúzva 2 másodpercig látjuk a serpenyő alját, újra felöntjük főzőlével, folyamatos rázás és keverés mellett al dentére puhítjuk a rizsszemeket, kóstoljuk, és szükség esetén sózzuk.

  • Ha elértük az al dente keménységet, hozzáadjuk a spenótpürét, amivel tovább főzzük a rizottót.

  • Ha megpuhult a rizs, és beállt a megfelelő sűrűség, levesszük a tűzről.

  • A tökéletes állagot úgy tudjuk ellenőrizni, hogy a serpenyőt úgy mozdítjuk, mintha egy palacsintát szeretnénk megfordítani, és a rizottó egy hullám formájában visszacsapódik a serpenyőbe. Sűrűbb állag esetén főzővízzel hígíthatjuk.

  • Még forrón hozzákeverjük a hideg vajat és a reszelt sajtot.

  • A sütési idő leteltével a húsokat 5 percig pihentetjük, majd felszeleteljük és a rizottóval tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

Kapaszkodj, mert itt jön egy tökéletesen szaftos egész csirkemell ropogós bőrrel, krémes, spenótos rizottóval tálalva!

Ebben a fogásban a szaftos csirkemell és a krémes, spenótos rizottó tökéletes párost alkotnak. Ha valami elegáns, de otthon is könnyen elkészíthető vacsorára vágysz, ezt próbáld ki!

Hozzávalók

2 főre
2 db
bőrös csirkemellfilé
(450-650 g/db)
só, bors
2 ek
étolaj
20 g
hideg vaj
1 gerezd
fokhagyma
A rizottóhoz
250 g
friss spenótlevél
2 gerezd
fokhagyma
6
evőkanál extra szűz olívaolaj
1 fej
salotta hagyma
(80 g/ fej)
160 g
arborio rizs
150 ml
száraz fehérbor
60 g
hideg vaj
20 g
grana padano

Elkészítés

  • Egy lábasban, sós, lobogó vízben megfőzzük a spenótleveleket 1 gerezd fokhagymával együtt. 3

  • perc főzés után szűrőkanállal kivesszük a leveleket és a fokhagymát, a főzővizet melegen tartjuk, hiszen ezzel fogjuk felönteni a rizottót. B

  • otmixer vagy turmixgép segítségével a megpuhult parajt és a fokhagymát 3 evőkanál főzővízzel krémmé dolgozzuk.

  • A bőrös csirkemellfiléket erősen sózzuk és borsozzuk, majd előre felforrósított, sütőbe helyezhető serpenyőben, bőrös oldalával lefelé, étolajon 2,5 percig pirítjuk.

  • Megfordítjuk a húsokat, a másik oldalukat szintén 2,5 percig pirítjuk a legmagasabb fokozaton, ezután a két csirkemellre fél-fél teáskanálnyi hideg vajat teszünk.

  • 1 gerezd fokhagymát héjával együtt megroppantunk, majd a serpenyőbe dobjuk, és az egészet légkeveréses, 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük, húsmérettől függően 15-17 percre.

A parajos rizottó elkészítése

  • Amíg sül a csirke, közepes lángon, olívaolajon megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát egy nagyobb serpenyőben. Amikor megpuhult a hagyma, hozzáadjuk a rizst és 1 gerezd fokhagymát egészben.

  • Fehéredésig pirítjuk a rizst, majd felöntjük a borral, folyamatosan rázogatjuk, kevergetjük.

  • Mikor a folyadékot magába szívta, felöntjük egy merőkanálnyi főzőlével. Amint annyira besűrűsödött, hogy a fakanalat végighúzva 2 másodpercig látjuk a serpenyő alját, újra felöntjük főzőlével, folyamatos rázás és keverés mellett al dentére puhítjuk a rizsszemeket, kóstoljuk, és szükség esetén sózzuk.

  • Ha elértük az al dente keménységet, hozzáadjuk a spenótpürét, amivel tovább főzzük a rizottót.

  • Ha megpuhult a rizs, és beállt a megfelelő sűrűség, levesszük a tűzről.

  • A tökéletes állagot úgy tudjuk ellenőrizni, hogy a serpenyőt úgy mozdítjuk, mintha egy palacsintát szeretnénk megfordítani, és a rizottó egy hullám formájában visszacsapódik a serpenyőbe. Sűrűbb állag esetén főzővízzel hígíthatjuk.

  • Még forrón hozzákeverjük a hideg vajat és a reszelt sajtot.

  • A sütési idő leteltével a húsokat 5 percig pihentetjük, majd felszeleteljük és a rizottóval tálaljuk.

Ha tetszett a Csirkemell steak parajos rizottóval receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept