A tésztához a vajat a kétféle cukorral habosra keverjük, majd mehetnek bele a tojások és a tejföl.
Egy tálban összekeverjük a sót a liszttel, a kakaóporral és a sütőporral. A tojásos részhez keverjük a lisztes keveréket, és egy 22 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a masszát.
180 fokos sütőben, tűpróbáig, kb. 25 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Mikor kihűlt, körbevágjuk a forma szélénél egy éles késsel, kivesszük a formából, megfordítjuk, hogy az alja kerüljön felülre, körben a forma szélére simítunk egy sütőpapírcsíkot, és visszakapcsoljuk a formát.
A mousse-hoz az étcsokit vízgőz fölött, egy edényben felolvasztjuk. A tejszínt kemény habbá verjük.
A zselatint beleszórjuk a vízbe, hagyjuk kb. 2 percig állni, majd 4-5 mp-re mikróba rakjuk, hogy felolvadjon.
A tejszínhabba forgatjuk az olvasztott étcsokit, majd a felmelegített zselatint, és óvatosan átforgatjuk a mousse-t.
A torta aljára kenünk kb. 4 evőkanálnyi mousse-t, erre ültetünk pár szem kimagozott cseresznyét (ez azért szükséges, hogy a gyümölcs bele tudjon “tapadni” a mousse-ba, és hűtés után ne váljon el a piskótától szeletelés közben.
A maradék mousse-ba beleforgatjuk a cseresznyeszemeket, majd az egészet a formába simítjuk. Mehet is egy éjszakára a hűtőbe, hogy megköthessen a zselatinos réteg.
Mikor megdermedt a torta, kézzel kicsit átmelegítjük a forma szélét, hogy a krém el tudjon válni tőle, lekapcsoljuk a formát, felolvasztjuk a fehér csokit, meglocsoljuk vele a torta tetejét, és pár szem cseresznyével díszítjük. Legkönnyebben forró vízbe mártott, lecsepegtetett késsel tudjuk szeletelni a tortát.
Csokiscseresznyéstorta
Ez a desszert nemcsak finom, de látványos is, így garantáltan mindenki kedvence lesz. Egy klasszikus ízpárosítás modern köntösben, krémes csokimousse-szal és fanyar cseresznyével megbolondítva. Vágjunk is bele!
A puha piskótaalap, az étcsokis hab és a rejtett cseresznyeszemek együtt verhetetlen kombót alkotnak. Kicsit időigényesebb desszert, de minden perc ráfordítás megéri – már az első szeletnél elfelejted, hány órát állt a hűtőben.
Hozzávalók
A mousse-hoz
A díszítéshez
Elkészítés
A tésztához a vajat a kétféle cukorral habosra keverjük, majd mehetnek bele a tojások és a tejföl.
Egy tálban összekeverjük a sót a liszttel, a kakaóporral és a sütőporral. A tojásos részhez keverjük a lisztes keveréket, és egy 22 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a masszát.
180 fokos sütőben, tűpróbáig, kb. 25 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Mikor kihűlt, körbevágjuk a forma szélénél egy éles késsel, kivesszük a formából, megfordítjuk, hogy az alja kerüljön felülre, körben a forma szélére simítunk egy sütőpapírcsíkot, és visszakapcsoljuk a formát.
A mousse-hoz az étcsokit vízgőz fölött, egy edényben felolvasztjuk. A tejszínt kemény habbá verjük.
A zselatint beleszórjuk a vízbe, hagyjuk kb. 2 percig állni, majd 4-5 mp-re mikróba rakjuk, hogy felolvadjon.
A tejszínhabba forgatjuk az olvasztott étcsokit, majd a felmelegített zselatint, és óvatosan átforgatjuk a mousse-t.
A torta aljára kenünk kb. 4 evőkanálnyi mousse-t, erre ültetünk pár szem kimagozott cseresznyét (ez azért szükséges, hogy a gyümölcs bele tudjon “tapadni” a mousse-ba, és hűtés után ne váljon el a piskótától szeletelés közben.
A maradék mousse-ba beleforgatjuk a cseresznyeszemeket, majd az egészet a formába simítjuk. Mehet is egy éjszakára a hűtőbe, hogy megköthessen a zselatinos réteg.
Mikor megdermedt a torta, kézzel kicsit átmelegítjük a forma szélét, hogy a krém el tudjon válni tőle, lekapcsoljuk a formát, felolvasztjuk a fehér csokit, meglocsoljuk vele a torta tetejét, és pár szem cseresznyével díszítjük. Legkönnyebben forró vízbe mártott, lecsepegtetett késsel tudjuk szeletelni a tortát.

Néhány tipp a tökéletes végeredmény érdekében
A piskótalaphoz mindig jó minőségű, cukrozatlan kakaóport használjunk, ez adja meg az igazi mély csokoládés ízt. A tojásokat is érdemes szobahőmérsékleten tárolni pár órán át, így könnyebben felverhetők és levegősebb lesz a tészta. Amikor a száraz hozzávalókat hozzákeverjük a tojásos masszához, óvatosan, spatulával forgassuk bele, hogy ne törjön össze a hab. Sütés után hagyjuk teljesen kihűlni a piskótát, mielőtt bármit is csinálunk vele.
A cseresznyés réteghez friss vagy fagyasztott cseresznyét is használhatunk. Ha fagyasztottal dolgozunk, előzőleg olvasszuk ki és a levét csepegtessük le. Ezt a levet felhasználhatjuk a zselatin feloldásához, vagy akár meg is ízesíthetjük egy kevés cseresznyepálinkával vagy rummal, ha felnőtteknek készül a torta. Fontos, hogy a cseresznyét alaposan magozzuk ki! A cseresznyés réteghez használhatunk befőttet is.
A csokoládémousse-hoz jó minőségű étcsokoládét válasszunk, 55-60%-os kakaótartalommal, mert ez adja a mousse karakterét. A tejszínhabot hidegen verjük fel, hogy szép, kemény habot kapjunk.
Végül, de nem utolsósorban, nagyon fontos a hűtési idő! Legalább 4-6 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük a tortát, hogy minden réteg tökéletesen megdermedjen, és az ízek összeérjenek. Így egy igazán krémes, ízletes és mutatós csokis cseresznyés tortát kapunk.
A csokis cseresznyés torta után kedvet kapták a cseresznyés sütikhez? Itt van még három tutiság!
Ha tetszett a Csokis cseresznyés torta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!