Húsos kaják

Ludaskása

Ludaskása
Ludaskása tányérban

Hozzávalók
100 g
libazsír
2 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
6 gerezd
fokhagyma
0.5 db
tv-paprika
2 tk
paradicsompüré
6 db
babérlevél
1 tk
fűszerpaprika
2 tk
majoránna
1 tk
durvára tört bors
400 g
libazúza
2 db
libacombfilé
1 szál
sárgarépa
(200 g/szál)
2 szál
petrezselyemgyökér
(100 g/szál)
200 g
fagyasztott zöldborsó
500 g
rizs
2 csokor
petrezselyem

Elkészítés
  1. Egy nagyobb lábasban felolvasztjuk a zsírt közepes lángon, majd elkezdjük dinsztelni rajta a felkockázott vöröshagymát és a felaprított fokhagymát.

  2. Mikor a hagyma kapott egy kis színt, hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott tv-paprikát, amit szintén pirítunk egy kicsit. Jöhet a lábasba a paradicsompüré, a babérlevél, a fűszerpaprika, a majoránna és a bors is. Sózzuk az alapot, elkeverjük és felöntjük kb. 200 ml vízzel, majd 20 percig pároljuk. Ezután jöhet a lábasba a 3-4 cm-es kockákra vágott zúza, és újra annyi vizet öntünk rá, ami épp ellepi.

  3. Két órán keresztül főzzük a zúzával az alapot, közben folyamatosan pótoljuk rajta a vizet, majd hozzáadjuk a szintén 3-4 cm-es kockákra vágott libacombfilét, és még 1 órán keresztül pároljuk, folyamatosan pótolva a vizet.

  4. Mikor letelt az idő, jöhetnek a fazékba a hasábokra vágott zöldségek és a borsó, majd a fazékba öntünk annyi libahúslevest, hogy kb. 1,2 l folyadék legyen benne.

  5. Az alaphoz adjuk a rizst és a durvára vágott petrezselymet is, felforraljuk, majd lefedve, 130 fokra előmelegített sütőbe rakjuk és 20 perc alatt készre pároljuk. 

  6. Amikor letelt a sütési idő, átkeverjük, és lefedve hagyjuk 10 percig pihenni, majd hozzákeverjük a kásához a levesben főtt csontokról lefejtett húst és a levesben főtt zöldségek egy részét is hasábokra vágva.

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

A ludaskása igazi régi vágású magyar étel, és nem akar több lenni annál, ami: egy jó adag szaftos libahús, zöldségek és rizs, mindez egy kis libazsírral megbolondítva, ahogy azt kell!

A jó ludaskása titka a hús és a rizs arányában is rejlik. A rizsnek szaftosnak, de nem ragacsosnak kell lennie, a libahúsnak pedig omlósnak és fűszeresnek. A libazsír, a fűszerek és a párolt zöldségek adják meg azt a mélységet, amitől az egész ételnek zseniális karaktere lesz. Egy kis friss petrezselyem a tetejére, és máris kész a klasszikus, amit nem lehet megunni.

Hozzávalók

6 főre
100 g
libazsír
2 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
6 gerezd
fokhagyma
0.5 db
tv-paprika
2 tk
paradicsompüré
6 db
babérlevél
1 tk
fűszerpaprika
2 tk
majoránna
1 tk
durvára tört bors
400 g
libazúza
2 db
libacombfilé
1 szál
sárgarépa
(200 g/szál)
2 szál
petrezselyemgyökér
(100 g/szál)
200 g
fagyasztott zöldborsó
500 g
rizs
2 csokor
petrezselyem

Elkészítés

  1. Egy nagyobb lábasban felolvasztjuk a zsírt közepes lángon, majd elkezdjük dinsztelni rajta a felkockázott vöröshagymát és a felaprított fokhagymát.

  2. Mikor a hagyma kapott egy kis színt, hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott tv-paprikát, amit szintén pirítunk egy kicsit. Jöhet a lábasba a paradicsompüré, a babérlevél, a fűszerpaprika, a majoránna és a bors is. Sózzuk az alapot, elkeverjük és felöntjük kb. 200 ml vízzel, majd 20 percig pároljuk. Ezután jöhet a lábasba a 3-4 cm-es kockákra vágott zúza, és újra annyi vizet öntünk rá, ami épp ellepi.

  3. Két órán keresztül főzzük a zúzával az alapot, közben folyamatosan pótoljuk rajta a vizet, majd hozzáadjuk a szintén 3-4 cm-es kockákra vágott libacombfilét, és még 1 órán keresztül pároljuk, folyamatosan pótolva a vizet.

  4. Mikor letelt az idő, jöhetnek a fazékba a hasábokra vágott zöldségek és a borsó, majd a fazékba öntünk annyi libahúslevest, hogy kb. 1,2 l folyadék legyen benne.

  5. Az alaphoz adjuk a rizst és a durvára vágott petrezselymet is, felforraljuk, majd lefedve, 130 fokra előmelegített sütőbe rakjuk és 20 perc alatt készre pároljuk. 

  6. Amikor letelt a sütési idő, átkeverjük, és lefedve hagyjuk 10 percig pihenni, majd hozzákeverjük a kásához a levesben főtt csontokról lefejtett húst és a levesben főtt zöldségek egy részét is hasábokra vágva.

Ludaskása tányérban
Ludaskása (Fotó: Street Kitchen)

A ludaskása tipikusan az az étel, amitől az ember jól lakik, de mégsem nehezül el. Őszi-téli napokon különösen jól esik, és pont annyira hozza a hagyományos magyar ízeket, hogy a modern konyhában is simán megállja a helyét. Egy tál ebből az ételből nemcsak laktat, hanem emlékeztet arra is, hogy a legegyszerűbb alapanyagokból lesznek a legjobb kaják.

A ludaskása meghozta a kedved még több villantós kajához? Rajtunk nem múlik, íme még három recept!

Márton-napi libasült

Libacomb sütése air fryerben

Libamell fondant burgonyával és lila káposztás rétessel

Ha tetszett a ludaskása receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése