Egy nagyobb lábasban felolvasztjuk a zsírt közepes lángon, majd elkezdjük dinsztelni rajta a felkockázott vöröshagymát és a felaprított fokhagymát.
Mikor a hagyma kapott egy kis színt, hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott tv-paprikát, amit szintén pirítunk egy kicsit. Jöhet a lábasba a paradicsompüré, a babérlevél, a fűszerpaprika, a majoránna és a bors is. Sózzuk az alapot, elkeverjük és felöntjük kb. 200 ml vízzel, majd 20 percig pároljuk. Ezután jöhet a lábasba a 3-4 cm-es kockákra vágott zúza, és újra annyi vizet öntünk rá, ami épp ellepi.
Két órán keresztül főzzük a zúzával az alapot, közben folyamatosan pótoljuk rajta a vizet, majd hozzáadjuk a szintén 3-4 cm-es kockákra vágott libacombfilét, és még 1 órán keresztül pároljuk, folyamatosan pótolva a vizet.
Mikor letelt az idő, jöhetnek a fazékba a hasábokra vágott zöldségek és a borsó, majd a fazékba öntünk annyi libahúslevest, hogy kb. 1,2 l folyadék legyen benne.
Az alaphoz adjuk a rizst és a durvára vágott petrezselymet is, felforraljuk, majd lefedve, 130 fokra előmelegített sütőbe rakjuk és 20 perc alatt készre pároljuk.
Amikor letelt a sütési idő, átkeverjük, és lefedve hagyjuk 10 percig pihenni, majd hozzákeverjük a kásához a levesben főtt csontokról lefejtett húst és a levesben főtt zöldségek egy részét is hasábokra vágva.
Ludaskása
A ludaskása igazi régi vágású magyar étel, és nem akar több lenni annál, ami: egy jó adag szaftos libahús, zöldségek és rizs, mindez egy kis libazsírral megbolondítva, ahogy azt kell!
A jó ludaskása titka a hús és a rizs arányában is rejlik. A rizsnek szaftosnak, de nem ragacsosnak kell lennie, a libahúsnak pedig omlósnak és fűszeresnek. A libazsír, a fűszerek és a párolt zöldségek adják meg azt a mélységet, amitől az egész ételnek zseniális karaktere lesz. Egy kis friss petrezselyem a tetejére, és máris kész a klasszikus, amit nem lehet megunni.
Hozzávalók
Elkészítés
Egy nagyobb lábasban felolvasztjuk a zsírt közepes lángon, majd elkezdjük dinsztelni rajta a felkockázott vöröshagymát és a felaprított fokhagymát.
Mikor a hagyma kapott egy kis színt, hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott tv-paprikát, amit szintén pirítunk egy kicsit. Jöhet a lábasba a paradicsompüré, a babérlevél, a fűszerpaprika, a majoránna és a bors is. Sózzuk az alapot, elkeverjük és felöntjük kb. 200 ml vízzel, majd 20 percig pároljuk. Ezután jöhet a lábasba a 3-4 cm-es kockákra vágott zúza, és újra annyi vizet öntünk rá, ami épp ellepi.
Két órán keresztül főzzük a zúzával az alapot, közben folyamatosan pótoljuk rajta a vizet, majd hozzáadjuk a szintén 3-4 cm-es kockákra vágott libacombfilét, és még 1 órán keresztül pároljuk, folyamatosan pótolva a vizet.
Mikor letelt az idő, jöhetnek a fazékba a hasábokra vágott zöldségek és a borsó, majd a fazékba öntünk annyi libahúslevest, hogy kb. 1,2 l folyadék legyen benne.
Az alaphoz adjuk a rizst és a durvára vágott petrezselymet is, felforraljuk, majd lefedve, 130 fokra előmelegített sütőbe rakjuk és 20 perc alatt készre pároljuk.
Amikor letelt a sütési idő, átkeverjük, és lefedve hagyjuk 10 percig pihenni, majd hozzákeverjük a kásához a levesben főtt csontokról lefejtett húst és a levesben főtt zöldségek egy részét is hasábokra vágva.

A ludaskása tipikusan az az étel, amitől az ember jól lakik, de mégsem nehezül el. Őszi-téli napokon különösen jól esik, és pont annyira hozza a hagyományos magyar ízeket, hogy a modern konyhában is simán megállja a helyét. Egy tál ebből az ételből nemcsak laktat, hanem emlékeztet arra is, hogy a legegyszerűbb alapanyagokból lesznek a legjobb kaják.
A ludaskása meghozta a kedved még több villantós kajához? Rajtunk nem múlik, íme még három recept!
Ha tetszett a ludaskása receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



