Egy dagasztógép üstjébe rakjuk a langyos tejet, beleszórjuk az élesztőt és a cukrot, majd alaposan elkeverjük és hagyjuk 5 percig állni.
Ezután mehet bele a tojás és a liszt, majd elkezdjük összedolgozni a dagasztógéppel. Eközben folyamatosan adagoljuk, hozzácsipkedjük a puha vajat. 6-8 percig dagasztjuk, amíg egy szép feszes tésztát nem kapunk, majd légmentesen lezárva 60 percig kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket, amihez villával összetörjük a túrót, beleszórjuk a porcukrot, a citromok reszelt héját, a mazsola háromnegyedét és a tejfölt, majd alaposan kikeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen, 40x30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Levágjuk a széleit, hogy egy szabályos téglalapot kapjunk. Ezt pedig 9 egyenlő részre osztjuk. A leeső tésztákat összegyúrjuk, kinyújtjuk, és ebből még 3 ugyanakkora tésztalapot készítünk, mint a többi 9.
A szélüket körbekenjük egy felvert tojással. A közepükbe szórunk egy kevés búzadarát, erre pedig bőven kanalazunk a túrókrémből. Az átlósan párhuzamos oldalakat egymásra hajtjuk, majd egy mazsolát nyomunk a négy csücsök találkozásához, ezzel jobban lezárva. A tetejüket is lekenjük a tojással, majd sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk őket, és 180 fokon 18-20 perc alatt készre sütjük.
Ha másnap szeretnénk fogyasztani, érdemes légmentesen lezárva tárolni.
Másnapispuhatúrósbatyu
A túrós batyu gyerekkorunk egyik kedvenc péksütije, most viszont megkapta a fullos, házi verzióját: édes, citromos túrókrém egy kis mazsolával (vagy anélkül, nem ítélkezünk), vajas tészta, ami tényleg másnap is pihepuha marad. Tökéletes reggeli, uzsonna, vagy csak úgy, a „muszáj valami édes” pillanatokra. Ráadásul nincs benne semmi extra, csak a klasszik alapok – jó alapanyagokkal, egy kis türelemmel és sok-sok szeretettel.
Ha eddig a tökéletes, házi, másnap is puha túrós batyu érdekel, most végre megtaláltad! Ez a recept nemcsak egyszerű és garantáltan sikerül, hanem másnap is ugyanolyan puha marad. A citromos túrós töltelékkel és foszlós tésztával töltött batyuk minden reggelt bearanyoznak – kezdő sütögetők is bátran próbálják ki!
Hozzávalók
A töltelékhez
A kenéshez
Elkészítés
Egy dagasztógép üstjébe rakjuk a langyos tejet, beleszórjuk az élesztőt és a cukrot, majd alaposan elkeverjük és hagyjuk 5 percig állni.
Ezután mehet bele a tojás és a liszt, majd elkezdjük összedolgozni a dagasztógéppel. Eközben folyamatosan adagoljuk, hozzácsipkedjük a puha vajat. 6-8 percig dagasztjuk, amíg egy szép feszes tésztát nem kapunk, majd légmentesen lezárva 60 percig kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket, amihez villával összetörjük a túrót, beleszórjuk a porcukrot, a citromok reszelt héját, a mazsola háromnegyedét és a tejfölt, majd alaposan kikeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen, 40x30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Levágjuk a széleit, hogy egy szabályos téglalapot kapjunk. Ezt pedig 9 egyenlő részre osztjuk. A leeső tésztákat összegyúrjuk, kinyújtjuk, és ebből még 3 ugyanakkora tésztalapot készítünk, mint a többi 9.
A szélüket körbekenjük egy felvert tojással. A közepükbe szórunk egy kevés búzadarát, erre pedig bőven kanalazunk a túrókrémből. Az átlósan párhuzamos oldalakat egymásra hajtjuk, majd egy mazsolát nyomunk a négy csücsök találkozásához, ezzel jobban lezárva. A tetejüket is lekenjük a tojással, majd sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk őket, és 180 fokon 18-20 perc alatt készre sütjük.
Ha másnap szeretnénk fogyasztani, érdemes légmentesen lezárva tárolni.

Tippek, trükkök, fun factek:
Előkészület:
Az élesztős tészta lelke a langyos tej, a cukor és az élesztő találkozása. Érdemes az elején kicsit pihentetni ezt a keveréket, hogy az élesztő felébredjen és jól beinduljon – ezt onnan tudod, hogy finom habréteg jelenik meg a tej tetején. Ha ez elmarad, akkor valami nem stimmel, és lehet, hogy jobb újrakezdeni. Itt érdemes megemlíteni, hogy bár porélesztőt használunk, a friss élesztő is teljesen működőképes – csak annak a mennyiségét át kell számolni (kb. 25 g friss élesztő felel meg egy csomag szárítottnak).
A vajat ne egyszerre dobd bele, hanem szépen fokozatosan adagold a tésztához, miközben a gép dolgozik – így tud igazán jól beépülni, és nem lesz zsíros vagy szétcsúszós a tészta. Ha nincs dagasztógéped, kézzel is megoldható, csak kicsit hosszabb ideig tart. A jó tészta sima, rugalmas, kissé ragacsos, de nem nyúlós. Ha túlságosan ragad, egy pici liszttel lehet segíteni, de ne ess túlzásba, mert kemény lesz a végeredmény.
A kelesztés kulcsfontosságú, és ne próbáld meg lerövidíteni. A tészta akkor lesz igazán levegős és foszlós, ha békén hagyod legalább egy órára, meleg helyen. Egy kis extra tipp: ha hideg a konyhád, a sütőbe is beteheted, csak előtte 30 fokra melegítsd fel, majd kapcsold ki, és ott keleszd.
A töltelék
A töltelék szintén klasszikus, mégis sok apróságon múlik, hogy tényleg jó legyen. A túrót mindig kóstold meg, mielőtt beleteszed – ha túl savanyú vagy túl vizes, érdemes előzőleg kicsit lecsöpögtetni, vagy finomabb, zsírosabb túrót választani. A búzadara nemcsak állagot ad, hanem segít megkötni a tölteléket sütés közben, hogy ne áztassa el a tésztát. A tejföl pedig krémesebbé, lágyabbá teszi a textúrát, így nem lesz száraz a belseje.
A citromhéj egyszerű, de zseniális plusz: frissességet és illatot ad, főleg, ha biocitromot használsz, és közvetlenül reszeled bele. A mazsola opcionális, de ha szereted, érdemes előtte egy órára langyos vízbe vagy akár egy kis rumba áztatni – sokkal puhább, édesebb lesz, és nem szívja el a nedvességet a töltelékből.
Formázás, sütés
A formázásnál fontos, hogy próbálj meg egyforma darabokat vágni, különben nem sülnek majd egyenletesen. A tészta leeső darabjait érdemes újragyúrni és újra kinyújtani – ne pazaroljunk! Amikor batyukat hajtogatunk, az átlós oldalakat egymásra hajtva klasszikus „négycsücsök” formát kapunk, amit a mazsolás középpont nemcsak lezár, de egy kis játékosságot is visz a megjelenésébe. Ha biztosra akarsz menni, enyhén nyomd is össze a találkozási pontot, hogy ne nyíljon ki sütés közben.
A tojással való lekenés nem csupán fényt ad a batyuknak, hanem segít abban is, hogy szép aranybarna legyen a külsejük. Ne sajnáld, de ne is tocsogjon. A sütő legyen előmelegítve, és figyeld a végeredményt: akkor van kész, amikor gyönyörű aranyszínű a teteje, és az alja is megsült.
És akkor jön az igazi meglepetés: másnapra is puha marad. Ez nem marketingfogás – ha légmentesen lezárod, mondjuk jól becsomagolod egy dobozba vagy folpackkal letakarod, a batyuk még másnap is olyan puhák lesznek, hogy el se hinnéd. Ha mégis picit szikkadtabbnak érzed, egy pár másodperc a mikróban, és újra olyan, mintha most sült volna.
Érdekességként: a túrós batyu Magyarországon kb. az a kategória, mint a croissant Franciaországban – egyszerre street food és kényeztető süti. A töltelék variálható – van, aki sárgabaracklekvárt is csempész bele, vagy mandulás morzsát szór a tetejére. Egyes régiókban vanília is kerül a töltelékbe, máshol kis narancshéj vagy vaníliás cukor teszi még illatosabbá.
Ha egy igazán otthonos, mégis impresszív péksütit keresel, ez a batyu tökéletes választás. Jó móka elkészíteni, és garantáltan el fog fogyni – akár reggelire, uzsonnára vagy csak úgy, egy bögre kakaó mellé. És ha egyszer már kipróbáltad, tuti nem a bolti verzió után nyúlsz legközelebb.
Szóval hajtsd össze, kend le, és figyeld, ahogy a sütőben szépen aranybarnára sül. A mazsola a tetején pedig olyan lesz, mint egy kis pecsét: azt jelzi, hogy ez bizony saját készítésű, szeretettel hajtogatott batyu.
Ha tetszett recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!
Ha szereted a kelt tésztákat, akkor a másnap is puha túrós batyu mellett további tuti tartalmakért csekkoljátok ezeket a recepteket is, amik szintén kevés gyakorlattal is elkészíthetők, csak idő kell hozzá:
Ha tetszett a Másnap is puha túrós batyu receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!