Együtt enni jó! támogatója a
Hozzávalók
A tésztához
- 25 g friss élesztő
- 300 ml tej
- 90 g porcukor
- 600 g finomliszt
- 1 csomag vaníliás cukor (8 g-os kiszerelés)
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 90 g olvasztott vaj + a tepsi kikenéséhez
- 1 - 2 ek kristálycukor a tepsi cukrozásához
A töltelékhez
- 500 g sűrű piros gyümölcsös lekvár
A tetejére
- 1 db tojás
- 2 -3 ek porcukor
Lekváros bukta
Együtt enni jó! támogatója a
Együtt enni jó! támogatója a
Hozzávalók
A tésztához
- 25 g friss élesztő
- 300 ml tej
- 90 g porcukor
- 600 g finomliszt
- 1 csomag vaníliás cukor (8 g-os kiszerelés)
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 90 g olvasztott vaj + a tepsi kikenéséhez
- 1 - 2 ek kristálycukor a tepsi cukrozásához
A töltelékhez
- 500 g sűrű piros gyümölcsös lekvár
A tetejére
- 1 db tojás
- 2 -3 ek porcukor
A lekváros bukta első lépéseként a tésztához az élesztőt belemorzsoljuk a langyosra melegített tejbe, és rakunk bele 1 teáskanál cukrot a kimért mennyiségből. Amíg felfut az élesztő, egy üstbe mérjük a lisztet, a maradék porcukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a tojást és a tojássárgáját. Ha felfutott az élesztő, a lisztes részhez öntjük, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Mikor már homogénebb, beledolgozzuk az olvasztott vajat is, és simára dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen 50 percig kelesztjük.
A tésztát a pihentetés után kissé átgyúrjuk, és lisztezett felületen 4-5 mm vastagra nyújtjuk . 12 db téglalapot vágunk belőle, mindegyik alsó részére rakunk 1-1 nagy evőkanálnyi lekvárt, hajtunk egyet rajta, a két végét átlósan picit lenyomjuk, hogy ne folyjon ki a lekvár, és feltekerjük.
Egy 25 x 35 cm-es tepsit enyhén kivajazunk és kicukrozunk. Kisujjnyi távolságra egymás mellé rakosgatjuk a buktákat a tepsiben, és letakarva 20 percig kelesztjük. Amikor megkeltek a bukták, lekenjük őket a lazán felvert tojással, és 175 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Miután kihűltek, porcukorral megszórva tálaljuk.
- Elkészítési idő: 45 perc
- Sütési idő: 30-35 perc
- Pihentetési idő: 1 óra 10 perc
Ha tetszett a lekváros bukta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!