Hozzávalók
A tésztához
- 300 ml tej
- 60 g cukor
- 650 g rétesliszt
- 30 g élesztő
- 2 db tojás
- 60 g vaj
A töltelékhez
- 60 g vaj
- 60 g kakaópor
- 60 g cukor
A tetejére
- 150 ml tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 30 g vaj
Hozzávalók
A tésztához
- 300 ml tej
- 60 g cukor
- 650 g rétesliszt
- 30 g élesztő
- 2 db tojás
- 60 g vaj
A töltelékhez
- 60 g vaj
- 60 g kakaópor
- 60 g cukor
A tetejére
- 150 ml tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 30 g vaj
A kelt tésztás kakaós csigához az összetevőket külön-külön kimérjük. A kimért tejből elveszünk 100 ml-t, a kimért cukorból elkeverünk egy teáskanálnyit benne, beleszórunk egy evőkanálnyit a réteslisztből, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A tojásokat kissé felverjük, és ezzel is összekeverjük, majd félretesszük felfutni.
A megmaradt liszthez keverjük a cukrot, a lágy vajat, a tejet és a felfuttatott élesztőt, összegyúrjuk, majd hosszan, 10-15 percig dagasztjuk. Letakarjuk, és hagyjuk egy órát kelni.
A töltelékhez összekeverjük a lágy vajat, a kakaóport és a cukrot.
A megkelt tésztát alaposan lisztezett deszkán kb. fél cm vastag téglalapra nyújtjuk. Az édes vajas kakaót szétadagoljuk a tészta felületén, egyenletesen elkenjük, majd szorosan feltekerjük.
A tekercset kb. másfél cm vastag darabokra szeleteljük, és 1 cm-es távolságra tesszük egymás mellé, hogy a további 20 perces, letakart kelesztéskor tudjon növekedni. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Amíg sül, egy gyorsforralóban felforralunk 150 ml tejet, felolvasztjuk benne a vajat, elkeverjük a vaníliás cukorral, majd a készre sült süteményt meglocsoljuk vele, és hagyjuk, hogy felszívja – ettől szaftosabb lesz. Langyosra hűtve már kínálhatjuk is.
Előkészítési idő: 110 perc
Sütési idő: 20 perc
Összesen: 130 perc
Ha tetszett a kelt tésztás kakaós csiga receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!