Bejgli receptek

Pisztáciásbejgli

Pisztáciás bejgli
Pisztáciás bejgli felszeletelve

Hozzávalók
70 ml
tej
25 g
porcukor
10 g
vaníliás cukor
5 g
friss élesztő
230 g
finomliszt + a nyújtáshoz
1 csipet
1 db
citrom reszelt héja
70 g
szoba-hőmérsékletű vaj
20 g
libazsír
1 tk
tejföl
1 db
tojássárgája
A töltelékhez
210 g
darált pisztácia
100 g
kristálycukor
50 ml
tej
1 db
narancs reszelt héja
0.5 db
narancs leve
A lekenéshez
1 db
tojás, szétválasztva
A díszítéshez
6 db
hántolt pisztácia

Elkészítés
  1. A tejet megmelegítjük, beleszórjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet egy nagyobb tálban összekeverjük a sóval és a reszelt citromhéjjal, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, valamint az élesztős tejet, és sima tésztává dolgozzuk. Két részre osztjuk, gombócot formázunk belőle, letakarjuk fóliával és felhasználásig hűtőbe tesszük. 

  2. A pisztáciás töltelék hozzávalóit egy lábasban, 4-5 perc alatt összefőzzük, majd hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt a töltelék, kivesszük a tésztagombócokat a hűtőből, és lisztezett deszkán mindkettőt 32x20 cm-esre nyújtjuk. Mindkét tésztánál a hosszabbik oldal alsó részének kb. negyedéig kenjük a tölteléket úgy, hogy a két szélső oldalnál és a fenti hosszabbik oldalnál kihagyunk kb. 1,5 cm-t. 

  3. A két szélén behajtjuk a tésztát, majd feltekerjük, és sütőpapíros tepsire rakjuk őket. Megszurkáljuk villával a tetejüket, és lekenjük tojássárgájával, majd hideg helyre rakjuk addig, amíg megszárad a kenés, ami kb. 40 perc. 

  4. Ezután lekenjük tojásfehérjével, és ilyenkor rakhatunk a tetejére díszítésként egész pisztáciaszemeket. Megvárjuk, amíg a fehérjés lekenés is megszárad (szintén kb. 40 perc), majd alsó-felső sütésen, 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk 15 percre, utána pedig 185 fokon sütjük további 10-15 percig. Érdemes legalább pár órán át pihentetni, hogy teljesen ki tudjon hűlni, és ki tudjon gőzölögni a tésztában rekedt nedvesség is, különben akár nyersnek is tűnhet az amúgy szuper tészta.

Hogyan lesz igazán jó a bejgli?

Ha betartod ezeket a tippeket, garantáltan profi, fényes, belül puha, kívül roppanós pisztáciás bejgli lesz a végeredmény – és mindenki el fog ájulni tőle!

Mitől lesz jó a tészta?

  • Hideg vaj + hideg kéz: a vajat reszeld bele hideg állapotban a lisztbe, vagy kockázd apróra, és gyorsan dolgozd el. Minél hidegebb marad a vaj, annál jobb lesz a tészta.

  • Ne gyúrd túl: csak addig gyúrd, amíg összeáll, különben kemény lesz a tészta.

  • Pihentetés hűtőben: tartsd be a minimális pihentetési időt, hogy könnyebben dolgozhass a tésztával.

  • Nyújtás: minimális lisztet használj, ne száradjon ki a tészta.

Erre figyelj a töltelék készítésénél

  • 100%-ban pisztácia: ha lehet, használj tisztán pisztáciát (nem mandula+pisztácia keveréket). A legfinomabb a szicíliai vagy iráni pisztácia (sötétzöld szín, intenzív íz).

  • Reszelt citromhéj + pár csepp narancsvirágvíz vagy rózsavíz – nagyon elegáns, közel-keleti hangulatú lesz tőle, persze csak ha szeretnél picit izgibb ízeket.

  • Ne legyen túl nedves a töltelék: a pisztácia olajos, ezért csak annyi tejszínt/tejet adj hozzá, amennyit a recept ír. Ha túl nedves, kifolyik vagy átnedvesíti a tésztát.

Összeállítás és sütés

  • Tojásfehérje-kenés a tésztára töltelék előtt: csak vékonyan kendd meg a kinyújtott tésztát felvert tojásfehérjével – ez egy „vízálló” réteget képez, így nem ázik át a tészta.

  • Ne tekerd túl szorosra, de ne is lazán. A végeket hajtsd be szépen.

  • Sütés előtti második kenés: amikor a fehérje megszáradt, mehet rá a sárgájás réteg, ettől lesz szép, repedezett a tészta.

  • Sütőpapír + rács: sütés után azonnal tedd rácsra (sütőpapírral együtt), különben a saját gőzében puhul meg az alja.

  • Vágásnál éles kést használj!

www.streetkitchen.hu

A pisztáciás bejgli a karácsonyi asztal sztárja lehet: elegáns smaragdzöld töltelék, ropogós-repedezett tészta, és olyan intenzív pisztáciaíz, amitől mindenki többször visszajön egy szeletért!

A bejgli az ünnepek egyik legfixebb pontja, de néha jó egy kicsit kizökkenni a klasszik dió–mák párosból. A pisztáciás verzió pont ilyenkor jön jól: hozza a hagyományos bejgli feelinget, csak kap egy kis modern csavart, amitől hirtelen mindenki erre lesz kíváncsi az asztalnál. Nem hivalkodó, nem gejl, egyszerűen csak más – jó értelemben.

Hozzávalók

2 rúd bejglihez
70 ml
tej
25 g
porcukor
10 g
vaníliás cukor
5 g
friss élesztő
230 g
finomliszt + a nyújtáshoz
1 csipet
1 db
citrom reszelt héja
70 g
szoba-hőmérsékletű vaj
20 g
libazsír
1 tk
tejföl
1 db
tojássárgája
A töltelékhez
210 g
darált pisztácia
100 g
kristálycukor
50 ml
tej
1 db
narancs reszelt héja
0.5 db
narancs leve
A lekenéshez
1 db
tojás, szétválasztva
A díszítéshez
6 db
hántolt pisztácia

Elkészítés

  1. A tejet megmelegítjük, beleszórjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet egy nagyobb tálban összekeverjük a sóval és a reszelt citromhéjjal, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, valamint az élesztős tejet, és sima tésztává dolgozzuk. Két részre osztjuk, gombócot formázunk belőle, letakarjuk fóliával és felhasználásig hűtőbe tesszük. 

  2. A pisztáciás töltelék hozzávalóit egy lábasban, 4-5 perc alatt összefőzzük, majd hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt a töltelék, kivesszük a tésztagombócokat a hűtőből, és lisztezett deszkán mindkettőt 32x20 cm-esre nyújtjuk. Mindkét tésztánál a hosszabbik oldal alsó részének kb. negyedéig kenjük a tölteléket úgy, hogy a két szélső oldalnál és a fenti hosszabbik oldalnál kihagyunk kb. 1,5 cm-t. 

  3. A két szélén behajtjuk a tésztát, majd feltekerjük, és sütőpapíros tepsire rakjuk őket. Megszurkáljuk villával a tetejüket, és lekenjük tojássárgájával, majd hideg helyre rakjuk addig, amíg megszárad a kenés, ami kb. 40 perc. 

  4. Ezután lekenjük tojásfehérjével, és ilyenkor rakhatunk a tetejére díszítésként egész pisztáciaszemeket. Megvárjuk, amíg a fehérjés lekenés is megszárad (szintén kb. 40 perc), majd alsó-felső sütésen, 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk 15 percre, utána pedig 185 fokon sütjük további 10-15 percig. Érdemes legalább pár órán át pihentetni, hogy teljesen ki tudjon hűlni, és ki tudjon gőzölögni a tésztában rekedt nedvesség is, különben akár nyersnek is tűnhet az amúgy szuper tészta.

Hogyan lesz igazán jó a bejgli?

Ha betartod ezeket a tippeket, garantáltan profi, fényes, belül puha, kívül roppanós pisztáciás bejgli lesz a végeredmény – és mindenki el fog ájulni tőle!

Mitől lesz jó a tészta?

  • Hideg vaj + hideg kéz: a vajat reszeld bele hideg állapotban a lisztbe, vagy kockázd apróra, és gyorsan dolgozd el. Minél hidegebb marad a vaj, annál jobb lesz a tészta.

  • Ne gyúrd túl: csak addig gyúrd, amíg összeáll, különben kemény lesz a tészta.

  • Pihentetés hűtőben: tartsd be a minimális pihentetési időt, hogy könnyebben dolgozhass a tésztával.

  • Nyújtás: minimális lisztet használj, ne száradjon ki a tészta.

Erre figyelj a töltelék készítésénél

  • 100%-ban pisztácia: ha lehet, használj tisztán pisztáciát (nem mandula+pisztácia keveréket). A legfinomabb a szicíliai vagy iráni pisztácia (sötétzöld szín, intenzív íz).

  • Reszelt citromhéj + pár csepp narancsvirágvíz vagy rózsavíz – nagyon elegáns, közel-keleti hangulatú lesz tőle, persze csak ha szeretnél picit izgibb ízeket.

  • Ne legyen túl nedves a töltelék: a pisztácia olajos, ezért csak annyi tejszínt/tejet adj hozzá, amennyit a recept ír. Ha túl nedves, kifolyik vagy átnedvesíti a tésztát.

Összeállítás és sütés

  • Tojásfehérje-kenés a tésztára töltelék előtt: csak vékonyan kendd meg a kinyújtott tésztát felvert tojásfehérjével – ez egy „vízálló” réteget képez, így nem ázik át a tészta.

  • Ne tekerd túl szorosra, de ne is lazán. A végeket hajtsd be szépen.

  • Sütés előtti második kenés: amikor a fehérje megszáradt, mehet rá a sárgájás réteg, ettől lesz szép, repedezett a tészta.

  • Sütőpapír + rács: sütés után azonnal tedd rácsra (sütőpapírral együtt), különben a saját gőzében puhul meg az alja.

  • Vágásnál éles kést használj!

Pisztáciás bejgli felszeletelve
Pisztáciás bejgli (Fotó: Street Kitchen)

A pisztácia krémes, enyhén édeskés íze nagyon jól áll a puha tésztának, és az egésznek van egy fancy vibe-ja. Ez az a típusú süti, amit elsőre talán azért kóstolsz meg, mert szimplán kíváncsi vagy az ízére, aztán a következő szeletnél már tudod, hogy ez bizony bekerül a kedvenc karácsonyi sütijeid közé.

Ha idén kipróbálnál valami újat, de nem akarsz teljesen elszakadni a klasszikusoktól, a pisztáciás bejgli tökéletes középút. Elég különleges ahhoz, hogy beszédtéma legyen, mégis jól illik a hagyományos menübe is.

A pisztáciás bejgli mellett van még bőven bejgli receptünk, csekkold ezt a hármat is!

Diós, narancsos, marcipános bejgli
Almás, karamellizált diós bejgli

Kókuszos bejgli

Ha tetszett a pisztáciás bejgli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése