Libás ételek

Töltöttliba

Töltött liba
Töltött liba

Hozzávalók
1 db
egész liba
(kb. 3,5–4 kg/db)
bors
1 tk
majoránna
3 gerezd
fokhagyma
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
1 db
alma
A töltelékhez
1 db
zsemle
100 ml
tej
1 ek
libazsír
1 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
1 gerezd
fokhagyma
200 g
libamáj
1 db
tojás
0.5 csokor
petrezselyem
bors
A sütéshez
100 ml
víz
100 ml
száraz fehérbor

Elkészítés
  1. Először a tölteléket készítjük el. A zsemlét tejbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. A libazsíron üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és röviden átforgatjuk. Ezután rádobjuk a felaprított májat, és pár perc alatt átpirítjuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a kinyomkodott zsemlét, a tojást, az aprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összedolgozzuk.

  2. A megtisztított libát kívül-belül szárazra töröljük, majd bedörzsöljük sóval, borssal, majorannával és zúzott fokhagymával. A hasüregébe tesszük a negyedelt vöröshagymát, almát, és a tölteléket is betöltjük – ne túl szorosan, mert sütés közben tágulni fog. A hasnyílást hústűvel vagy fogpiszkálóval lezárjuk.

  3. A libát tepsibe fektetjük mellével lefelé, aláöntjük a vizet és a bort, majd lefedjük alufóliával. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 2,5 órán át sütjük, közben időnként a saját zsírjával locsolgatjuk.

  4. Ezután levesszük róla a fóliát, megfordítjuk mellével felfelé, és további 50 percig sütjük, amíg a bőre mély aranybarna és ropogós lesz.

  5. A sütés végén pihentessük 15–20 percig, mielőtt szeletelnénk, hogy a hús szaftos maradjon.

  6. Tetszőleges körettel tálaljuk.


www.streetkitchen.hu

Ha valami igazán látványos fogást szeretnénk az asztal közepére, a ropogósra sült, illatos töltött liba verhetetlen választás. Belül szaftos, kívül aranybarna – és már az illata is ünnepet varázsol a konyhába.

Ha igazi ünnepi fogást keresel, a töltött liba garantáltan lenyűgözi a vendégeket. Aranybarnára sült, illatos bőre alatt szaftos, omlós hús rejtőzik, a belsejében pedig ízes libamájjal és zsemlével készült töltelék. Bár elsőre komolynak tűnik, a folyamat egyszerű: csak egy kis odafigyelés kell, és máris olyan étel kerül az asztalra, amitől karácsonyi vagy Márton-napi hangulat költözik a konyhába.

Hozzávalók

4 főre
1 db
egész liba
(kb. 3,5–4 kg/db)
bors
1 tk
majoránna
3 gerezd
fokhagyma
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
1 db
alma
A töltelékhez
1 db
zsemle
100 ml
tej
1 ek
libazsír
1 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
1 gerezd
fokhagyma
200 g
libamáj
1 db
tojás
0.5 csokor
petrezselyem
bors
A sütéshez
100 ml
víz
100 ml
száraz fehérbor

Elkészítés

  1. Először a tölteléket készítjük el. A zsemlét tejbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. A libazsíron üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és röviden átforgatjuk. Ezután rádobjuk a felaprított májat, és pár perc alatt átpirítjuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a kinyomkodott zsemlét, a tojást, az aprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összedolgozzuk.

  2. A megtisztított libát kívül-belül szárazra töröljük, majd bedörzsöljük sóval, borssal, majorannával és zúzott fokhagymával. A hasüregébe tesszük a negyedelt vöröshagymát, almát, és a tölteléket is betöltjük – ne túl szorosan, mert sütés közben tágulni fog. A hasnyílást hústűvel vagy fogpiszkálóval lezárjuk.

  3. A libát tepsibe fektetjük mellével lefelé, aláöntjük a vizet és a bort, majd lefedjük alufóliával. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 2,5 órán át sütjük, közben időnként a saját zsírjával locsolgatjuk.

  4. Ezután levesszük róla a fóliát, megfordítjuk mellével felfelé, és további 50 percig sütjük, amíg a bőre mély aranybarna és ropogós lesz.

  5. A sütés végén pihentessük 15–20 percig, mielőtt szeletelnénk, hogy a hús szaftos maradjon.

  6. Tetszőleges körettel tálaljuk.


toltott-liba-egeszben-sult-1
Töltött liba (Fotó: Street Kitchen)

A ropogós bőr, a puha töltelék és a szaftos libahús együtt igazi ünnepi élményt ad – ez a fogás a klasszikus magyar konyha csúcsa. Kínálhatod burgonyapürével, párolt káposztával vagy akár gesztenyés körettel is. Egy pohár száraz fehérborral vagy könnyű vörössel tökéletesen harmonizál, és biztosan a vacsoraasztal középpontja lesz.

Ha tetszett ez a töltött liba, nézd meg ezeket a libás és kacsás recepteket is – mindegyik méltó az ünnepi asztalra!

Ha tetszett a töltött liba receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése