Először a tölteléket készítjük el. A zsemlét tejbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. A libazsíron üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és röviden átforgatjuk. Ezután rádobjuk a felaprított májat, és pár perc alatt átpirítjuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a kinyomkodott zsemlét, a tojást, az aprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összedolgozzuk.
A megtisztított libát kívül-belül szárazra töröljük, majd bedörzsöljük sóval, borssal, majorannával és zúzott fokhagymával. A hasüregébe tesszük a negyedelt vöröshagymát, almát, és a tölteléket is betöltjük – ne túl szorosan, mert sütés közben tágulni fog. A hasnyílást hústűvel vagy fogpiszkálóval lezárjuk.
A libát tepsibe fektetjük mellével lefelé, aláöntjük a vizet és a bort, majd lefedjük alufóliával. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 2,5 órán át sütjük, közben időnként a saját zsírjával locsolgatjuk.
Ezután levesszük róla a fóliát, megfordítjuk mellével felfelé, és további 50 percig sütjük, amíg a bőre mély aranybarna és ropogós lesz.
A sütés végén pihentessük 15–20 percig, mielőtt szeletelnénk, hogy a hús szaftos maradjon.
Tetszőleges körettel tálaljuk.
Töltöttliba
Ha valami igazán látványos fogást szeretnénk az asztal közepére, a ropogósra sült, illatos töltött liba verhetetlen választás. Belül szaftos, kívül aranybarna – és már az illata is ünnepet varázsol a konyhába.
Ha igazi ünnepi fogást keresel, a töltött liba garantáltan lenyűgözi a vendégeket. Aranybarnára sült, illatos bőre alatt szaftos, omlós hús rejtőzik, a belsejében pedig ízes libamájjal és zsemlével készült töltelék. Bár elsőre komolynak tűnik, a folyamat egyszerű: csak egy kis odafigyelés kell, és máris olyan étel kerül az asztalra, amitől karácsonyi vagy Márton-napi hangulat költözik a konyhába.
Hozzávalók
A töltelékhez
A sütéshez
Elkészítés
Először a tölteléket készítjük el. A zsemlét tejbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. A libazsíron üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és röviden átforgatjuk. Ezután rádobjuk a felaprított májat, és pár perc alatt átpirítjuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a kinyomkodott zsemlét, a tojást, az aprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összedolgozzuk.
A megtisztított libát kívül-belül szárazra töröljük, majd bedörzsöljük sóval, borssal, majorannával és zúzott fokhagymával. A hasüregébe tesszük a negyedelt vöröshagymát, almát, és a tölteléket is betöltjük – ne túl szorosan, mert sütés közben tágulni fog. A hasnyílást hústűvel vagy fogpiszkálóval lezárjuk.
A libát tepsibe fektetjük mellével lefelé, aláöntjük a vizet és a bort, majd lefedjük alufóliával. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 2,5 órán át sütjük, közben időnként a saját zsírjával locsolgatjuk.
Ezután levesszük róla a fóliát, megfordítjuk mellével felfelé, és további 50 percig sütjük, amíg a bőre mély aranybarna és ropogós lesz.
A sütés végén pihentessük 15–20 percig, mielőtt szeletelnénk, hogy a hús szaftos maradjon.
Tetszőleges körettel tálaljuk.

A ropogós bőr, a puha töltelék és a szaftos libahús együtt igazi ünnepi élményt ad – ez a fogás a klasszikus magyar konyha csúcsa. Kínálhatod burgonyapürével, párolt káposztával vagy akár gesztenyés körettel is. Egy pohár száraz fehérborral vagy könnyű vörössel tökéletesen harmonizál, és biztosan a vacsoraasztal középpontja lesz.
Ha tetszett ez a töltött liba, nézd meg ezeket a libás és kacsás recepteket is – mindegyik méltó az ünnepi asztalra!
Ha tetszett a töltött liba receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



