A Segreto di Otello nevű desszertet a keszthelyi Segreto Cukrászat készíti, és míg a Balaton fagyija a nyaralós szezont tudja uralni, addig a Balaton sütije 2024-ben az őszi és a téli időszak sztárja lehet.
Helyi alapanyag, balatoni szőlő
Ahogy a Balaton fagyijánál, úgy a Balaton sütijénél is alapvetés, hogy helyi alapanyagból készüljön. A Segreto di Otello, mint arra a neve is utal, az Othello szőlőt használta fel fő alapanyagként. “Az Othelló szőlő nekem a gyerekkoromat juttatja eszembe, amikor a nagyszüleim szőlőjében szüreteltünk, remélem, ez az ízemlék másoknak is felrémlik, amikor belekóstol a Balaton sütijébe” – mondta el Farkas Bernadett, a Segreto Cukrászat főcukrásza. A szőlőn kívül olyan helyi alapanyagokat tartalmaz még a sütemény, mint a mandula, a mogyoró, a málna és a szeder.

Az Othelló szőlő a Balaton környékének valóban egy jellegzetes gyümölcse, amiből viszont tilos bort készíteni, ezért elkezdett eltűnni a tó környékéről. Ezért is fontos, hogy visszahozzák az ízét, akár egy sütemény formájában. Bár megmondom őszintén, ha már kék szőlő, akkor én az Izabella szőlőt még ennél is jobban szeretem. De mint a Segreto Cukrászat tulajdonosa elmondta, abból nem tudtak megfelelő mennyiségben beszerezni, ezért esett a választás az Othellóra.
A Balaton sütije 2024-ben egy kék sütemény lett
Na de nézzük, milyen a süti: engem nem rettentett el a kék szín, annak ellenére sem, hogy messziről látszik rajta, hogy nem természetes színezéssel készült. (Megjegyzem, a képeken nem volt ennyire kék, mint élőben.) Volt azonban olyan kollégám, aki rögtön a gyermekkorából ismert Hupikék törpikék fagyira asszociált. Szerintem amúgy szép lett, és vicces a formája is, ami nyilván a tóra utal. A Segreto Cukrászat már járatos az ilyen színes sütik alkotásában, hiszen korábban a Magyarországon megrendezett Giro D'Italia kerékpáros verseny süteményét is ők készítették. Az egyébként rózsaszín volt (ami a verseny hivatalos színe). Így ez a kettő most kiegészíti egymást.
Kettévágva azonban szerencsére már nem a kék szín dominál, hanem a szőlővel ízesített fehér csoki. Amiben egyébként szerintem a fehér csoki érvényesül erőteljesebben. Persze akadt, akinek még így is sok volt a szőlőíz, én viszont elbírtam volna még többet. A sütemény alapja egy pörkölt mogyorós, roppanós keksz, erre kerül egy szederből és málnából készült kompót, amit körbeölel a szőlős fehércsoki-krém. Mint hangsúlyoztam, az íze nem erős, nem tolakodó, inkább harmonikus.

Ősszel és télen is Balaton!
A Balaton sütije a Balaton környékén érhető el, de mint Karádi Szabolcs, a Segreto Cukrászat tulajdonosa elmondta, Ausztriában, sőt még Svájcban is népszerű, oda is sokat szállítanak. Egyébként jövő nyárig biztosan kapható lesz.
Persze a retró jegyében ne feledkezzünk el arról, hogy a Balatonnak már van egy klasszik sütije is, a Balaton kocka, ami leginkább a mézes krémesre hasonlít.