Húsételek

Balkánipartytál

Balkáni party tál

Hozzávalók
A sopszka salátához
2 db
kígyóuborka
2 db
tv-paprika
(100 g/db)
4 db
paradicsom
(90 g/db)
1 fej
vöröshagyma
(130 g/db)
4 ek
borecet
6 ek
étolaj
só, bors
100 g
juhsajt
Az ajvárhoz
3 db
kápia paprika
(110 g/db)
2 db
padlizsán
(300 g/db)
1 fej
fokhagyma
só, bors
kb. 100 ml olívaolaj
1 tk
ecet
pár csepp citromlé
A csevaphoz
250 g
darált marhahús
250 g
darált sertéshús
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
1
evőkanál paradicsompüré
1
teáskanál fűszerpaprika
kakukkfű
só, bors
1 csipet
szódabikarbóna
A tálaláshoz
4 - 6 db
pita

Elkészítés

A balkáni party tál első lépéseként a sopszka salátát állítjuk össze. Ehhez az uborkát, a paprikát, a paradicsomot és a hagymát 1,5 cm-es kockákra vágjuk, a borecetet összekeverjük az olajjal, sózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük a zöldségekre, és 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. 

Az ajvárhoz a kápia paprikákat egy tepsire rakjuk. Mehet mellé a villával megszurkált padlizsán és egy egész fej fokhagyma, kevés só. Az egészet meglocsoljuk 4 evőkanál olívaolajjal, és mehet is be a 190 fokra előmelegített sütőbe 30-35 percre.

A csevap elkészítése:

Közben a kétféle húst, valamint az apróra vágott vörös- és fokhagymát összegyúrjuk a többi hozzávalóval, majd sütőpapíros tepsire tetszőleges mennyiségben kétféle „formát” alakítunk ki a masszából. Nagyjából a hús felét hosszúkás alakúra formázzuk, és kisebb nyársakra húzzuk, a többit pedig hamburger-húspogácsa formájúra alakítjuk. Rárakjuk őket a sütőpapíros tepsire, és mikor a zöldségeknek már csak 10 perc van hátra, berakjuk ezt is a sütőbe. 

Mikor a zöldségek már kissé megégtek, kivesszük őket a sütőből, és egyből letakarjuk egy fóliával, majd lekapcsoljuk a sütőt, de a húst bent hagyjuk, hogy melegen tartsa a sütő hője, sőt hozzádobunk egy tál pitát is melegedni.

A zöldségek tetejéről eltávolítjuk a fóliát, majd leszedjük a paprikák héját, a padlizsánt pedig kettévágjuk és egy kanállal kikaparjuk a belsejét. A padlizsán húsát és a paprika húsát is egy aprítógépbe rakjuk, belenyomjuk a fokhagymának a húsát is. Sózzuk, borsozzuk, mehet bele az ecet, pár csepp citromlé és a maradék olívaolaj is. Az egészet lezúzzuk, és kész is az ajvár.

A balkáni party tál összeállítása:

Tálaláskor a tálra halmozzuk a kétféle húst, mellé rakjuk a felszeletelt pitákat, az ajvárt egy tálba szedjük, a saláta tetejére pedig rámorzsoljuk a juhsajtot, és indulhat is a buli!

balkani-party-tal2
Balkáni party tál (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Sütési idő: kb. 30 perc

Még több izgalmas party kaja:

Whiskey glazúros húsgolyók

Káposztás partyrétes

Camembert sajtos partyzsemle

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Ha vársz pár vendéget, vagy csak nagy a család, akkor feltétlen próbáld ki az egyik hétvégén, de akár hétköznap is, ezt a remek party tálat!

Hozzávalók

4 főre
A sopszka salátához
2 db
kígyóuborka
2 db
tv-paprika
(100 g/db)
4 db
paradicsom
(90 g/db)
1 fej
vöröshagyma
(130 g/db)
4 ek
borecet
6 ek
étolaj
só, bors
100 g
juhsajt
Az ajvárhoz
3 db
kápia paprika
(110 g/db)
2 db
padlizsán
(300 g/db)
1 fej
fokhagyma
só, bors
kb. 100 ml olívaolaj
1 tk
ecet
pár csepp citromlé
A csevaphoz
250 g
darált marhahús
250 g
darált sertéshús
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
1
evőkanál paradicsompüré
1
teáskanál fűszerpaprika
kakukkfű
só, bors
1 csipet
szódabikarbóna
A tálaláshoz
4 - 6 db
pita

A balkáni party tál első lépéseként a sopszka salátát állítjuk össze. Ehhez az uborkát, a paprikát, a paradicsomot és a hagymát 1,5 cm-es kockákra vágjuk, a borecetet összekeverjük az olajjal, sózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük a zöldségekre, és 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. 

Az ajvárhoz a kápia paprikákat egy tepsire rakjuk. Mehet mellé a villával megszurkált padlizsán és egy egész fej fokhagyma, kevés só. Az egészet meglocsoljuk 4 evőkanál olívaolajjal, és mehet is be a 190 fokra előmelegített sütőbe 30-35 percre.

A csevap elkészítése:

Közben a kétféle húst, valamint az apróra vágott vörös- és fokhagymát összegyúrjuk a többi hozzávalóval, majd sütőpapíros tepsire tetszőleges mennyiségben kétféle „formát” alakítunk ki a masszából. Nagyjából a hús felét hosszúkás alakúra formázzuk, és kisebb nyársakra húzzuk, a többit pedig hamburger-húspogácsa formájúra alakítjuk. Rárakjuk őket a sütőpapíros tepsire, és mikor a zöldségeknek már csak 10 perc van hátra, berakjuk ezt is a sütőbe. 

Mikor a zöldségek már kissé megégtek, kivesszük őket a sütőből, és egyből letakarjuk egy fóliával, majd lekapcsoljuk a sütőt, de a húst bent hagyjuk, hogy melegen tartsa a sütő hője, sőt hozzádobunk egy tál pitát is melegedni.

A zöldségek tetejéről eltávolítjuk a fóliát, majd leszedjük a paprikák héját, a padlizsánt pedig kettévágjuk és egy kanállal kikaparjuk a belsejét. A padlizsán húsát és a paprika húsát is egy aprítógépbe rakjuk, belenyomjuk a fokhagymának a húsát is. Sózzuk, borsozzuk, mehet bele az ecet, pár csepp citromlé és a maradék olívaolaj is. Az egészet lezúzzuk, és kész is az ajvár.

A balkáni party tál összeállítása:

Tálaláskor a tálra halmozzuk a kétféle húst, mellé rakjuk a felszeletelt pitákat, az ajvárt egy tálba szedjük, a saláta tetejére pedig rámorzsoljuk a juhsajtot, és indulhat is a buli!

balkani-party-tal2
Balkáni party tál (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Sütési idő: kb. 30 perc

Még több izgalmas party kaja:

Whiskey glazúros húsgolyók

Káposztás partyrétes

Camembert sajtos partyzsemle

Ha tetszett a Balkáni party tál receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept